Kétmilliárd euró: Magyarország tud együttműködni az Európai Bizottsággal

A Brüsszelből várt kétmilliárd euró a magyar kormány sikerének üzenete.

2024. 03. 02. 22:10
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2024. február 28. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke távozik a pulpitustól, miután felszólalt az európai biztonsági és védelmi kérdésekrõl tartott vitában az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2024. február 28-án. Az uniós törvényhozás február 26. és 29. között ülésezik. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány teljesítette a kohéziós források feltételeit az oktatási és képzési rendszer, valamint a nemek közötti egyenlőség területén.

Hadd tisztázzam először a tematikus lehetővé tevő feltételek fogalmát. Ezek olyan feltételek, amelyek megkövetelik a tagállamoktól, hogy olyan ágazati stratégiai kereteket hozzanak létre, amelyek szükségesek a kohéziós politika keretében végrehajtott műveletek hatékony végrehajtásához. Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek nem kapcsolódnak a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggályokhoz, nem kapcsolódnak az Alapjogi Chartára, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközre vagy a feltételességi mechanizmusra vonatkozó horizontális feljogosító feltételekhez

– mondta Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője. A szóvivő a Portfólió kérdésére reagált, ami a Magyarországnak járó kohéziós források helyzetére irányult. 

Tehát a most megítélt kétmilliárd eurónyi kohéziós forrás más kalapból származik, mint a továbbra is befagyasztott húszmilliárd euró, amit Ursula von der Leyen ismert el, hogy többek között az LMBTQ-jogokkal, a tudományos szabadsággal és a menekültügyi jogokkal kapcsolatos aggályok miatt tartanak vissza.

Keersmaecker azt is kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy az Európai Bizottság nem csak Magyarországtól, hanem a legtöbb kohéziós forrásra pályázó tagállamtól kért még javítást a benyújtott tervek kapcsán.

A legtöbb tagállamhoz hasonlóan Magyarország sem teljesítette a program elfogadásakor az úgynevezett tematikus engedélyezési feltételek egy részét

– fogalmazott. Miután a Bizottságnak kifogásai támadtak, egy tárgyalási folyamat indult a magyar kormánnyal. 

Ez a tárgyalás zárult sikeresen, így juthat majd Magyarország kétmilliárd euró támogatáshoz.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke távozik a pulpitustól, miután felszólalt az európai biztonsági és védelmi kérdésekről tartott vitában az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.