Kultúrharc Európában a ramadán idején

Aggasztó iszlámosodási folyamatok zajlanak az olasz iskolákban, néhol mindenkinek kötelezővé tennék a ramadán alatti böjti szokásokat.

2024. 03. 19. 16:03
A migráció társadalomra gyakorolt hatása egyre erőteljesebben érzékelhető az európai iskolákban is (Fotó: Nicolas TUCAT / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migráció társadalomra gyakorolt hatása egyre erőteljesebben érzékelhető Olaszországban. A különböző kultúrák és vallások együttélése gyakran feszültségek idéz elő.

Kérdés, hogy az idegeneknek kell-e beilleszkednie és alkalmazkodnia a helyi szokásokhoz és kultúrához, vagy a befogadó országnak kell nyitni a muszlimok hagyományaira. 

Nagy port kavart a napokban, hogy a Milánóhoz közeli Pioltello településen az iskola igazgatója tanítási szünetnek nyilvánította a ramadán zárónapját. Eszerint április 10-én az intézet összes tanulója otthon maradhat. Döntését azzal indokolta, hogy a diákok negyven százaléka a muzulmán közösséghez tartozik.

Az olasz szülők felháborodtak az iskola döntésén. A politikusok véleménye is megoszlik arról, hogy a keresztény vallástól és kultúrától eltérő ünnepek is bekerülnek az iskolai naptárba. A jobboldali politikusok szerint aggasztó iszlámosodási folyamatok zajlanak az iskolákban, különösen azokon a településeken, ahol magas a muzulmán gyermekek száma.

Nincs szükség ehhez hasonló beavatkozásokra. Ha az ország területén élő minden külföldi állampolgár hagyományait tiszteletben akarnánk tartani, akkor százszor is megszakíthatnánk a tanítási rendet. A helyi szabályokat kell tiszteletben tartani. A ramadán a kisebbség ünnepe, nem kell bevonni a teljes lakosságot, akik nem követik az idegen hagyományokat

– írta Attilio Fontana, Lombardia kormányzója, a Liga politikusa a közösségi oldalán egy bejegyzésben.

Carlo Fidanza kormánypárti politikus pedig azt írta: ez nem a befogadásról szól, hanem az alárendeltségről.

A baloldal szerint azonban természetes folyamat, hogy az idegen kultúrák és vallások egyre nagyobb teret nyernek a társadalom minden szegletében, így az oktatási intézményekben is. A Milánóval szomszédos település polgármestere, Ivonne Cosciotti a muzulmán közösségnek tett civilizációs gesztusnak nevezte az iskolai döntést. 

A statisztikák szerint jelenleg 300 ezer muzulmán gyermek látogatja az olasz iskolákat. Egyes településeken az is felmerült, hogy a pedagógusok arra panaszkodtak, hogy egyre gyakrabban tapasztalják már az általános iskolákban is, hogy a gyermekek böjtölnek a ramadán idejében. Olyan iskola is volt, ahol felmerült, engedélyezzék, hogy a gyerekek hazamehessenek ebédidőben. Kivizsgálást indított a milánói iskola kezdeményezésére Giuseppe Valditara olasz oktatási miniszter, aki úgy reagált: egyetlen intézmény sem vezethet be új vallási ünnepeket. 

Léteznek szabályok, amiket minden vezetőnek követnie kell, és a kisebbségeknek is el kell fogadnia, be kell tartania. Az olasz iskolarendszer nem igazodhat az iszlám ünnepekhez vagy szokásokhoz. Míg Pioltellóban bezár az iskola ramadánra, addig Emilia-Romagnában nem engedélyezik egy oktatási intézmény megáldását a helyi plébánosnak – jegyezte be Facebook-fiókjába Silvia Sardone, a Liga európai parlamenti képviselője. Cenzúrázzuk saját kultúránkat, az iszlám közösségnek pedig a kedvében járunk

– kommentálta a Liga kormánypárt politikusa a történteket.

Borítókép: A migráció társadalomra gyakorolt hatása egyre erőteljesebben érzékelhető Olaszországban (Fotó: AFP/Nicolas Tucat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.