Macron csak a szavak szintjén áll az ukránok mellett

Több mint négymillió ukrán menekültet fogadott be az Európai Unió, de az ezzel kapcsolatos terhekből nem minden tagállam veszi ki egyenlően a részét, Franciaország például sereghajtó a háború miatt földönfutóvá váltak befogadásában. Bár az EU újabb egy évvel, 2025 márciusáig meghosszabbította az ukránoknak járó ideiglenes védelem hatályát, a bizonytalanság és a bürokratikus követelmények továbbra is megnehezítik a menekültek dolgát.

Forrás: Politico2024. 03. 25. 10:43
ukrán menekültek
20220304 Beregsurány Határ körkép Az orosz-ukrán háború elől menekülők a településen Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022. februári orosz invázió óta 4,3 millió ukrán menekült az Európai Unióba. Ez az embertömeg azonban korántsem egyenletesen oszlik el az érintett országokban. Az abszolút számokat tekintve Németország áll az élen 1,2 millió befogadottal, de Lengyelország is közel egymillió menekültnek ad otthont.

Menekült ukrán gyerekek Budapesten
Menekült ukrán gyerekek Budapesten (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

Ha a népességhez viszonyítjuk az érkezők számát, Lengyelország, a balti államok, Csehország, Szlovákia és Bulgária nyújtott segítséget a legtöbb menekültnek.

Mindkét listán a sereghajtók között kullog azonban Franciaország 

– mutat rá a Politico brüsszeli hírportál, ahol az Eurostat adatai szerint mindössze 64 720 ukrán lelt új otthonra. Igaz, ebben a számban nincsenek benne a kiskorúak, nekik ugyanis nincs szükségük engedélyre a Franciaországban tartózkodáshoz. Egy civil szervezet becslése szerint ez nagyjából harmincezer főt jelent, azonban ha ezt hozzáadjuk a fenti számhoz, az még mindig kevesebb menekültet jelent, mint a mindössze ötmillió lakosú Írország által befogadott százezer fő.

A szakértők az okok között említik a nyelvtudás hiányát, a francia bürokráciát, a más országokhoz (főleg Németországhoz) képest alacsonyabb szociális juttatásokat, valamint azt a tényt is, hogy a háború kitörésekor Franciaországban nem létezett jelentős ukrán közösség, amely segíteni tudta volna az érkezőket, enélkül pedig nehéz boldogulni.

Az ukrán menekülteknek nincs egyszerű dolguk, ha információhoz akarnak jutni az ideiglenes védelem igénylésével, a lakhatási és szociális támogatási programokkal, valamint a tanulási és munkalehetőségekkel kapcsolatban. Míg a németek ezt szövetségi hatáskörben oldják meg, a francia kormány a civil szervezetekhez „szervezte ki” a tájékoztatást és az érkezők segítését is.

Az elmúlt két évben hétezer francia fogadott be otthonába mintegy tizenhétezer ukrán menekültet.

Bár az EU 2025 márciusáig meghosszabbította az ideiglenes védelmi státus hatályát, a menekültek így is bizonytalanok, hogy mi lesz, ha egyszer kivezetik a programot. Ez rányomja bélyegét a döntéseikre is.

A Lengyelországban, Romániában és Moldovában tartózkodó ukrán gyerekek kétharmada a Save the Children civil szervezet adatai szerint nem jár helyi iskolába, sokuk inkább online tanul az ukrán tanterv szerint. 

Az Eurostat adataiból pedig kitűnik, hogy egyes országok, például Csehország, Franciaország, Svédország és Észtország, a menekültek számának csökkenéséről számoltak be.

Borítókép: Az orosz–ukrán háború elől menekülők az ukrán–magyar határon (Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.