Macronnal tárgyalna az orosz–ukrán békéről a kínai elnök

Peking a Moszkvával való jó kapcsolatai miatt igyekezhet tompítani az EU fokozódó háborús hozzáállását, és béketárgyalásokat kieszközölni.

Forrás: Politico2024. 03. 19. 10:11
Hszi Csin-ping kínai elnök (r) és Emmanuel Macron francia elnök részt vesz egy teaszertartáson Guandong tartomány kormányzójának rezidenciáján Kuangcsouban 2023. április 7-én. Fotó: Thibault Camus Forrás: POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök május elején Párizsban találkozik francia kollégájával, Emmanuel Macronnal, ami a világjárvány óta az első európai útja lesz – írja a Politico párizsi és brüsszeli tisztviselőkre hivatkozva.

Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: AFP/Jade Gao )

A kínai vezető látogatása egybeesik a Párizs és Peking közötti diplomáciai kapcsolatok 60. évfordulójával, és a hírek szerint Kína szeretné helyreállítani az Európával való törékeny kapcsolatokat is, tekintettel arra, hogy Hszi Csin-ping „határtalan partnerséget” vállalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A franciaországi hangulat azonban valószínűleg más lesz, mint a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok 50. évfordulóját ünneplő ünnepségeken – mondta egy, az utazást előkészítő tisztviselő.

„A jelenlegi gazdasági és geopolitikai téteket tekintve ez a találkozó kevésbé lesz ünnepélyes, inkább munkás” – mondta a névtelenséget kérő tisztviselő a kényes témában.

A kínai elnök hónapok óta tervezett utazását Washingtonban és az európai fővárosokban is nagy figyelemmel kísérik. Olaf Scholz német kancellár áprilisban szintén Kínába látogat.

A Politico szerint Kína megpróbálja meggyőzni Európát, hogy Oroszország leüljön a jövőbeni béketárgyalások asztalához, esetleg Svájcban – különben Peking bojkottálni fogja az ilyen találkozókat.

Li Hui kínai különmegbízott a hónap elején tett európai körútja során is ezt az üzenetet erősítette meg, a megbeszéléseken Ukrajna jövőjéről tárgyaltak. A kínai külügyminisztérium közlése szerint Li a nyilvánosság előtt megígérte, hogy „támogatja a békekonferencia időben történő összehívását valamennyi fél egyenlő részvételével”.

RUSSIA-MOSCOW-DEPUTY FM-CHINA-LI HUI-MEETING
A kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője, Li Hui (j) találkozik Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettessel Moszkvában, Oroszországban 2024. március 2-án (Fotó: AFP/Xinhua/Yang)

Az elmúlt hónapokban Peking megpróbálta visszafogni az „Egyesült Államok befolyása alá került” Európa harcias lépéseit. Kína dühösen reagált az EU múlt havi, példátlan döntésére, miszerint az Oroszországhoz fűződő kapcsolataik miatt kínai vállalatok feketelistára kerülnek.

A párizsi kínai–francia találkozóra egy évvel azután kerül sor, hogy a francia elnök Pekingbe és Kuangcsouba látogatott. Azon a látogatáson Macron azt erősítette meg, hogy Európának csökkentenie kell az Egyesült Államoktól való függőségét, és el kell kerülnie, hogy belekeveredjen a Kína és az Egyesült Államok közötti, Tajvan miatti konfliktusba.

Szerinte Európa olyan kockázattal szembesülhet, hogy „olyan válságokba keveredik, amelyek nem a övéi, és amik megakadályozzák, hogy kiépítse a kontinens stratégiai autonómiáját.”

Macron várhatóan idén is ellátogat Kínába, miután 2018-ban ígéretet tett arra, hogy minden évben elutazik az országba. Az Elysée-palota ezt egyelőre még nem erősítette meg.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) és Emmanuel Macron francia elnök részt vesz egy teaszertartáson Guandong tartomány kormányzójának rezidenciáján, Kuangcsouban 2023. április 7-én (Fotó: AFP/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.