Marad-e a közös rotációs kormányzás Bulgáriában?

A román mintájú rotációs kormányzást az amerikai demokraták kényszerítették Bulgáriára, nem csoda, hogy az elmúlt kilenc hónapot a két párt közötti állandó feszültség, a káosz, a médián keresztül egymásnak történő üzengetés jellemezte.

2024. 03. 07. 18:47
BULGARIA-ELECTIONS-POLITICS Head of the Bulgaria's center-right ruling GERB party and former Bulgaria's Prime Minister Boyko Borisov delivers a speech during a pre-election rally in Blagoevgrad on March 23, 2023, one month ahead of the fifth election in two years. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP) Fotó: Europress/AFP/Nikolay Doychinov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letelt a bolgár rotációs kormányzás első 9 hónapja, amelyet megállapodás szerint miniszterelnökök cseréje követi. Nikolaj Denkov kedden benyújtotta lemondását, amelyet sebtében szerdán a bolgár parlament is elfogadott. 

Mint ismeretes, a legutóbbi parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot elért két legnagyobb párt, a Folytatjuk a változást (PP) és a jobbközép GERB az euroatlanti értékek védelme címén tavaly nyáron megkötött rotációs kormányzás értelmében az első kilenc hónapban az Amerika Bulgáriáért Soros-szervezet által delegált Nikolaj Denkov, a másodikban a Bojko Boriszov vezette jobbközép GERB jelöltje, Marija Gabriel volt uniós biztos veszi át a miniszterelnökséget.

A két párt viszonyát mi sem fejezi ki jobban, minthogy Denkov akkor nyújtotta be lemondását, amikor Boriszov és Gabriel Bukarestben részt vesznek az Európai Néppárt kétnapos konferenciáján.

A román mintájú rotációs kormányzást az amerikai demokraták kényszerítették Bulgáriára, nem csoda, hogy az elmúlt kilenc hónapot a két párt közötti állandó feszültség, a káosz, a médián keresztül egymásnak történő üzengetés jellemezte.

A megosztásos kormányzás mind a neoliberális, mind a jobboldali szavazótáborban mély csalódást okozott. A konzervatív oldalon azért, mert az április 2-i választásokon győztes GERB átengedte riválisának a kormányalakítás lehetőségét, Bojko Boriszov saját politikai túlélése érdekében feláldozta a pártját, behódolt a neoliberálisoknak és a szófiai amerikai nagykövetségnek. 

A neoliberális tábornak az okozott csalódást, hogy a Folytatjuk a változást párt azokkal lépett szövetségre, akik ellenében 2020 nyarán létrejött. Ezért a Kiril Petkov vezette PP a két párt szövetségét tákolmánynak, csinálmánynak nevezi, elutasítva a koalíció szó használatát. Ennek az áldatlan állapotnak szeretnének véget vetni Boriszovék. A következő három évre hivatalos koalíciós szerződést akarnak kötni Petkovékkal, a kilenc hónapos rotációs ciklust szeretnék 15 hónapra kitolni, a miniszteri és hivatali posztok arányos elosztását követelik, mivel az első félidőben a neoliberálisoknak sikerült a végrehajtó hatalom kilencven százalékába saját embereit bejuttatni. 

 

A neoliberálisok továbbá a reformok folytatása címén szeretnék még maguknak megkaparintani a parlament elnöki, főügyészi, a titkosszolgálatok vezetői, a versenyhivatal elnöki tisztségét is. Boriszov Bukarestből üzente meg, amennyiben a PP nem fogadja el a GERB koalíciós szerződés ajánlatát, rotáció helyett új előre hozott parlamenti választásokra kell felkészülni. Kiril Petkovék mindent ravaszságot bevetnek az új országgyűlési választások elkerülése végett, hiszen a legutóbbi tavalyi választásokhoz képest az őszi helyhatósági választásokon elveszítették a szavazótáboruk több mint felét, 600 ezerről 270 ezerre csökkent.

Az utóbbi egy hónapban a legnagyobb vitatéma a két párt között a külügyminiszter tisztség körül forgott. Az eredeti megállapodás értelmében Marija Gabriel a kormányfői megbízás mellett megtartaná a külügyminiszteri tárcát is, Nikolaj Denkov pedig kormányfőhelyettesként és oktatásügyi miniszterkén venne részt a kabinetben. A liberálisok ezen is változtatnának. Denkov magának szerette volna megkaparintani a külügyminiszteri tárcát is. Első indokként azt hozta fel, hogy felesége nagyon szeret utazni, majd később azzal magyarázkodott, hogy a Folytatjuk a változást pártnak kifelé is hallatnia kell a hangját.

A múlt hónap végén Boriszov a bolgár médiában elemezte Kirovék zsarolási taktikáját, ahogy a Harvardon tanítják nekik.

Ki kell jelölni egy vörös vonalat, amelyre azt mondják, hogy semmilyen körülmények között sem mondanak le róla. Ezzel telekürtölhetik a médiát, amiről heteken át vitatkozhatnak a politikai elemzők, jelen esetben a külügyminisztérium birtoklásáról. Majd most jön Kirovék második lépése: rendben van, ha ez ennyire fontos a GERB-nek, vigyék a minisztériumot, de az összes többi tisztséget hagyják meg nekünk.

Hosszú, kemény tárgyalások várnak a hétvégén a két párt képviselőire. Bojko Boriszov kijelentette, hogy nem kíván ezeken részt venni, maga helyett pártja négy nő tagját delegálta, mondván, ő csak a kész megállapodást fogja aláírni. Petkovék viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy Boriszov személyesen jelenjen meg azokon. Hogy egyben marad-e a rotációs kormányzás, vagy előre hozott parlamenti választások következnek-e, arról a végső szót a Követség (ahogy a közvélemény szófiai amerikai nagykövetséget hívja) fogja kimondani. A bolgárok megszokták, hogy Boriszov majdnem minden végső döntése csak utolsó előtti.

Úgy látszik, felforrósodtak a szenvedélyek. Hogy blöffölnek-e a lemondott koalíciós pártok vezetői, politikai pókert játszanak-e, vagy csak emelik a téteket a közös kormányzás kiterjesztéséért, vagy valóban mozgósítják-e szavazóikat az új parlamenti választásokhoz, hamarosan kiderül – remélhetőleg hamarosan. Holnap (a mai napon)  mindenesetre bejelentem a parlamenti pártokkal való konzultációk menetrendjét

– kommentálta Rumen Radev államfő a bTV közszolgálati televíziónak.

Borítókép: A bolgár jobbközép kormánypárt, a GERB vezetője, Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök beszédet mond a választások előtti nagygyűlésen Blagoevgrádban (Fotó: Nikolay Doychinov/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.