Milliók éheznek a háború miatt

A Reuters által összegyűjtött több tucatnyi beszámoló mutatja, hogy milyen sokan éheznek Szudán azon részein, amelyeket a tavaly áprilisban kitört háború leginkább sújt. Az ENSZ becslései szerint a szudáni háborúban eddig több mint 14 ezer ember vesztette életét, és több mint nyolcmillióan hagyták el otthonukat, ami azt jelenti, hogy Szudánt a világ legnagyobb menekültválsága sújtja.

2024. 03. 07. 19:19
South Sudan Refugee Crisis Hits Uganda
836239222 BIDI BIDI REFUGEE CAMP, UGANDA - 2017/05/26: Queue to receive a portion of food. Every day in the settlement of Bidi Bidi, over 10 000 refugees need to be fed everyday.The number of South Sudanese refugees who crossed its border has reached one million. This host country Uganda is offering refugees of conflicts an ID card and a plot of land of 900m² and the right to trade on its territory. However, with the influx of about 1,000 people per day and the lack of funding, Uganda is no longer able to feed every one. According to UNHCR human being needs at least 2,300 calories a day to survive which is about 12 kg of food per month. NGOs had to divide the rations and now giving only 6 kg of food per person per month. As a result, malnutrition, starvation and thefts are recurring. Tensions and clashes are increasing in the Bidi bidi camp. This camp on the southern Sudanese border contains 252,738 people. (Photo by Gael Cloarec/SOPA Images/LightRocket via Getty Images) Fotó: Getty Images/Gael Cloarec
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy anya, aki kihagyja az étkezést, hogy legyen elég étel a két gyermekének. Egy hatvanéves férfi, aki naponta egyetlen ételt eszik – egy lisztből és vízből készült tésztakockát. Emberek, akik kétségbeesetten keresik az élelmet otthonukban, kockáztatva, hogy tüzérségi lövedékek találják el őket

A Reuters által összegyűjtött több tucatnyi ilyen beszámoló mutatja, hogy milyen sokan éheznek Szudán azon részein, amelyeket a tavaly áprilisban kitört háború leginkább sújt, beleértve a főváros, Khartoum és a nyugati Dárfúr térségét. Egy világszerte elismert élelmezésbiztonsági index szerint az éhínséggel küzdő szudániak száma egy év alatt több mint háromszorosára, majdnem ötmillióra emelkedett.

Szudán fővárosában emberek százezrei küzdenek naponta az élelemért, mivel a közösségi konyhákat, amelyeken élelmezésük múlik, a készletek fogyása veszélyezteti. Dárfúrban egyes területek nem kaptak semmilyen segélyt, amióta a szudáni hadsereg és a gyors támogató erők (RSF), egy félkatonai alakulat majdnem egy évvel ezelőtt háborút indított.

A segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az éhínség súlyosbodni fog, ahogy közeledik Szudánban az április–júliusi szűkös időszak – az évnek az a szakasza, amikor a gazdák vetése miatt kevés élelmiszer áll rendelkezésre.

Szudánban súlyos, bibliai méretű éhínség veszélye fenyeget

– mondta Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács vezetője egy interjúban, miután február közepén ellátogatott a csádi táborokba, ahol jelenleg több mint félmillió szudáni menekült tartózkodik.
A Reuters harminc lakossal beszélt, akik közül sokan Szudán háború sújtotta területein élnek, ahol a harcok kezdete óta éhínség uralkodik. A legtöbben telefonon vagy Whatsappon keresztül beszéltek. Néhányukkal Kairóban készítettek interjút, ahol menedéket kerestek, miután elmenekültek otthonukból.

Az emberek rettegnek elhagyni otthonukat, mert attól félnek, hogy megverik vagy megölik őket. A lakosok szerint a harcok kirobbanása után megrongálódtak az elektromos és vízvezetékek, így nem jutottak áramhoz és folyóvízhez. Sokan szenvedtek hasmenéstől, miután kénytelenek voltak tisztítatlan vizet inni. Az Egészségügyi Világszervezet a háború kitörése óta több mint tízezer koleragyanús esetet jelentett országszerte. 

Az ENSZ becslései szerint a szudáni háborúban eddig több mint 14 ezer ember vesztette életét, és több mint nyolcmillióan hagyták el otthonukat, ami azt jelenti, hogy Szudánt a világ legnagyobb menekültválsága sújtja. Az is probléma, hogy Szudánba nagyon kevés nemzetközi segély jut el, mivel a humanitárius szervezetek nehezen tudják elintézni, hogy a hatóságoktól a szükséges beutazási és szállítási engedélyeket beszerezzék.

Borítókép: Sorban állás egy adag ételért (Fotó: Getty Images/Gael Cloarec)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.