Orosz–ukrán háború: egyre brutálisabb az erőszakos toborzás + videó

Az elmúlt években elesett katonák tiszteletére terveznek Kijevben emlékparkot. Valamint újabb erőszakos videók láttak napvilágot a mozgósítás kapcsán – ezekről számolt be a Hír TV kárpátaljai tudósítója.

2024. 03. 18. 16:04
null
Kijev, 2024. március 17. Az ukrán hadifoglyok sorsára figyelmet felhívó tüntetés Kijevben 2024. március 17-én. A felirat jelentése: segítsetek visszahozni õket. Az Azovsztal Családok nevû csoport szervezte megmozdulás résztvevõi újabb erõfeszítésekre szólították fel az illetékeseket a még orosz fogságban lévõ marijupoli ukrán katonák kiszabadításának érdekében. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb botrányos videók láttak napvilágot Ukrajnában az erőszakos sorozásokról az orosz–ukrán háborúban. Dunda György, a Hír Televízió kárpátaljai tudósítója arról számolt be, hogy ismét brutálisan bántalmaztak hadköteles korú férfiakat a hatóság emberei Kárpátalján és Lembergben. 

Új divat, hogy a toborzótisztek kisbuszokkal járják a városokat, a településeket és abba próbálják betuszkolni azokat, akiket sikerül elkapniuk. Ilyen jelenetet láthatunk. Próbál a védtelen fiatalember küzdeni, de túlerőben vannak a terepruhában lévő toborzótisztek és nyilván a túlerő győz

– számolt be a legfrissebb ukrán eseményekről Dunda György, hozzátéve, hogy bár maga az államfő is kérte, hogy a tisztek tartsák magukat a hatályos szabályokhoz, valamiért mégis folyamatosak a túlkapások. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az orosz–ukrán háborúban a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiakat az utcáról, a boltokból és az otthonaikból hurcolják el a maszkos egyenruhások. Kárpátalján sokszor a nők zavarják el a más megyékből érkezett embervadászokat.

Gestapo – így gúnyolják Ukrajnában a hadkiegészítő parancsnokságok egyenruhásait, akik azért szolgáltak rá a Harmadik Birodalom egykori politikai titkosrendőrségének nevére, mert egyre gyalázatosabb módszereket alkalmaznak az embervadászatukhoz. Nincs nap, hogy ne készülne olyan amatőr felvétel, amint a többnyire külföldről, humanitárius segélyként kapott mikrobuszaikba ne erőszakkal tuszkolnának be valakit, hogy elvigyék az orosz–ukrán háború frontjára.

 

Az országban ragadt hadkötelesek mozgástere minimálisra csökkent, sokan lopakodva jutnak el a munkahelyükre, mások még 2022-ben választották az önkéntes rabságot, és azóta ki sem lépnek az udvarukról. Ez azonban nem véd meg semmitől, hiszen számos példa van arra is, hogy a fegyveres toborzók nem kérdezik meg a tulajdonost, hanem egyszerűen csak bemennek az adott portára, és kirángatják a hadköteles delikvenst. 

A mozgósítási eljárás úgy néz ki, hogy először igazoltatnak, majd az illető adatait egy táblagép segítségével ellenőrzik, és amennyiben nincs katonai nyilvántartásban vagy már körözik, akkor azonnal beviszik a parancsnokságra. A telefont elveszik tőle, és nem engedik meg, hogy értesítse a családtagokat, azt már csak akkor szabad, ha átszállították más megyébe. A sorrend néha változik, ugyanis van úgy, hogy nem is igazoltatnak, csak begyűjtik az áldozataikat, mint a sintérek a kutyát. Legalábbis a kárpátaljaiak így fogalmaznak.

A kárpátaljai beszámolókból kiderült, hogy a katonai behívók kiosztásával megbízott személyek nem foglalkoznak azzal, hogy a gyanútlan járókelőknek milyen a családi, egészségi vagy mentális állapota, csak betuszkolják őket egy frontra tartó buszba. A cél az, hogy minél több ember vegyen részt az orosz–ukrán háborúban.

A magyar határhoz viszonylag közeli településeken békésen bicikliző embereket állítottak meg katonák vagy rendőrök, majd volt, amelyiket kerékpárjával együtt egy buszba kényszerítettek, egy másik pedig az adatfelvétel után azonnal megkapta a behívót. 

Az ungvári járásban előfordult az is, hogy egy, a munkájából hazafelé tartó férfit bevittek a toborzóközpontba, ahonnan ugyan hazaengedték, de néhány nap múlva már a frontra szállították. A magyar–ukrán határon hazaérkezők akár azonnal is kézhez kaphatják a katonai behívót. Volt olyan, akinek a határőrök adták át az okiratot, és közölték vele: egy napja van, hogy minden szükségeset összepakoljon, és jelentkezzen a toborzóirodánál.

Borítókép: Egyre brutálisabb a kényszersorozás az orosz–ukrán háborúban (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.