Perre megy Elon Musk az OpenAI ellen

Miután az OpenAi nem tartotta be a megállapodásukat, perrel próbálja megvédeni az emberiséget a mesterséges intelligencia (MI) veszélyeitől Elon Musk. Az OpenAI tegye nyilvánossá minden kutatását – kérte Musk a bíróságtól.

2024. 03. 02. 8:49
MUSK, Elon
Róma, 2023. december 16. Elon Musk, az X közösségi médiaplatform, a Tesla Motors elektromosjármû-gyártó, a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat tulajdonosa integet az Olasz Testvérek kormánypárt ifjúsági szervezete által rendezett, Atreju nevû találkozón Rómában 2023. december 16-án. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi Fotó: Angelo Carconi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megsértette az OpenAI a társalapítók, Sam Altman, Greg Brockman és Elon Musk megállapodását, miszerint a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztését az emberiség javára, nem pedig egyetlen vállalat érdekében folytatják – áll abban a keresetben, amelyet Elon Musk nyújtott be Altman és Brockman ellen.

Musk többek között szerződésszegéssel, a bizalmi kötelezettség megszegésével és tisztességtelen üzleti gyakorlattal vádolja a két társalapítót.

Keresetében többek között azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezzék az OpenAI-t minden kutatásának és technológiájának nyilvánossá tételére – írja a The Wall Street Journal amerikai napilap. A beadvány szerint a vállalatnak és Altmannak le kellene mondania minden olyan összegről, amelyet a jogellenesnek vélt gyakorlatok eredményeként szereztek. A kereset továbbá azt is állítja, hogy a nemrég nyolcvanmilliárd dollárra értékelt cég új igazgatósági tagjai alkalmatlanok az MI-technológia irányítására.

Hogy az OpenAI-nál lehetnek problémák, azt jól jelzi az a tavalyi incidens, amelynek során Sam Altmant kidobták a saját cége irányításából, majd a dolgozó lázadása nyomán néhány nap múlva visszahelyezték az ügyvezetői pozícióba, az igazgatóságba azonban nem került vissza.

A cég ellen ráadásul az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is vizsgálatot indított annak eldöntésére, hogy az OpenAI félrevezette-e a befektetőket. Ennek kapcsán többek között Altman belső kommunikációját is górcső alá veszik.

Altman és Jason Kwon stratégiai igazgató az alkalmazottaknak küldött emailben úgy fogalmazott, hogy a cég a sikeressége miatt vált vizsgálatok és támadások célpontjává. Kwon egyenesen úgy fogalmazott, hogy Musknak egyszerűen savanyú a szőlő, azért perli az OpenAI-t, mert nem lehet részese a vállalat mostani sikereinek.

Elon Musk az OpenAI első befektetője volt, de 2018-ban lemondott társelnöki tisztségéről és kiszállt a cégből, miután összekülönbözött Altmannel a cég irányítását és a profitorientált részleg létrehozását illető kérdésekben. Ezután szállt be az OpenAI-ba a Microsoft.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó cég alapítóinak eredeti célja az volt, hogy ellensúlyt hozzanak létre a Google-lel szemben, amely Musk szerint túl erős volt az MI területén.

A dél-afrikai származású vállalkozó az elmúlt években többször figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia rendkívüli veszélyeket hordoz magában, ha a vállalatok profitéhsége diktálja a fejlesztés irányát.

 

Más ügyekben is felemelte a szavát Musk

Musk gyakran felszólal társadalmi kérdésekben. Többször felemelte a szavát a genderideológia vadhajtásai szemben, méltatta a magyar családpolitikát, valamint igyekszik felhívni a figyelmet az illegális migráció veszélyeire. Ez utóbbi érdekében személyesen is elutazott a mexikói határra, hogy élő videóban mutassa meg az amerikaiaknak, mi történik az országukban.

Borítókép: Elon Musk, az X közösségi médiaplatform, a Tesla Motors elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat tulajdonosa integet az Olasz Testvérek kormánypárt ifjúsági szervezete által rendezett, Atreju nevű találkozón Rómában 2023. december 16-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.