A briteknek nem kell az Erasmus+

Míg a magyar diákok hozzáférését korlátozza az EU az Erasmus+ programhoz, az unióból kilépett briteket nagyon is szívesen látnák – csakhogy az ötlet a jelek szerint nem talál fogadókészségre a La Manche-csatorna túlsó partján. A britek azzal indokolják a távolmaradást, hogy jóval több pénzt kellene ráfordítaniuk a programra, mint amennyit előnyt kapnának tőle.

Forrás: Politico2024. 04. 05. 8:37
BELGIUM - ILLUSTRATION EU INSTITUTIONS
Belgium, Brussels, 10 January 2024. Flags of the European Union in front of the Berlaymont, the European Commission building. Photograph by Sophie HUGON / Hans Lucas. Belgique, Bruxelles, 10 janvier 2024. Drapeaux de l Union Europeenne devant le Berlaymont, batiment de la Commission Europeenne. Photographie par Sophie HUGON / Hans Lucas. (Photo by Sophie Hugon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Sophie Hugon / Hans Lucas /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia az EU-ból való kilépésével az Erasmus+-ból is kiszállt, ez a helyzet azonban az uniós diákoknak nagy veszteség, mert így megszűnt számukra a kiváló brit egyetemekhez való hozzáférés a programban. Az érdekvédelmi szervezeteket tömörítő Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) külkapcsolati szekciójának legutóbbi ülésén ezért elfogadtak egy ajánlást, amelyben felszólították az Európai Bizottságot, hogy tárgyaljon Nagy-Britanniával az Erasmus+-ba való visszatérésről − számol be róla a Politico brüsszeli hírportál.

A briteknek azonban ehhez nem igazán fűlik a foguk. 

London azt sérelmezi, hogy diákjaik nyelvtudásbeli hiányosságai miatt mindig jóval kevesebbet kaptak a programtól, mint amennyit be kellett fizetniük, ezt pedig nehéz lenne ismét lenyomni az adófizetők torkán, így kétséges, hogy hozhatnak-e eredményt a megbeszélések.

Az unión kívüli Nagy-Britannia visszaengedésére vonatkozó javaslat annak fényében különösen érdekes, hogy a magyar egyetemeken tanuló diákok és professzorok, akik uniós polgárok, továbbra sem vehetnek részt a programban.

Mint Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője korábban elmondta, a Magyarország elé állított 17 kondicionalitási feltétel közül összesen kettő vonatkozott a modellváltó egyetemekre, amiket a magyar kormány már teljesített is. A teljesítés után azonban Brüsszel újabb feltételekkel állt elő, így 

kétszázezer magyar diák, húszezer oktató és húszezer kutató, tehát összesen csaknem negyedmillió európai uniós polgár szorul ki a programból. 

Borítókép: Uniós zászlók az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben (Fotó: AFP/Hans Lucas/Sophie Hugon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.