A német kormánykoalíciót csak a túlélési ösztön tartja egyben

Az őszi tartományi választások előtt kérdeztük a német belpolitikai viszonyokról és Németország háborús álláspontjáról Szikra Leventét, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjét.

2024. 04. 12. 4:55
Kilátás a Reichstag üvegkupolájára, amely a német Bundestag parlament alsóházának ad otthont Berlinben 2024. április 2-án. Fotó: John MACDOUGALL Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban lesznek az európai parlamenti választások, amelyre nagy figyelem irányul, de Németországban három tartományban is választások lesznek, melyeket érdeklődve figyel a német közvélemény – mondta el lapunknak Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Szikra Levente (Forrás: Facebook/Szikra Levente)

Azért van ennek országos német politikai jelentősége, mert jelen állás szerint mind a három tartományban – Szászországban, Türingiában és Brandenburgban – az Alternatíva Németországért (AfD) áll az élen a közvélemény-kutatások szerint. Ha ezt az előnyüket meg tudják tartani akár csak az egyik tartományban is, az azt jelentené, hogy egy új precedens születne, mert még nem volt példa arra, hogy a jobboldali AfD tartományi választáson az élen végezzen

– hangsúlyozta az elemző.

Az látható, hogy a jelenleg kormányzó ún. jelzőlámpa-koalíció tartósan népszerűtlen a németek körében. Ennek részben az az oka, hogy folyamatos belső vitákkal vannak elfoglalva, és egymást kritizálja a Szociáldemokrata Párt (SPD) a Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek. Tavaly év végén a szabad demokraták majdnem ki is léptek a koalícióból, de a párttagok végül szűk többséggel a bennmaradás mellett döntöttek

– folytatta. A népszerűtlenség másik oka, hogy e vitákkal összefüggésben nem nagyon tudnak kormányzati eredményeket felmutatni. A Zöldek ideologikus gazdaságpolitikája például tovább mélyítette az energiaválságot, hiszen hozzájuk köthető az ország utolsó három atomerőművének leállítása, mutatott rá Szikra Levente.

Okozhat-e meglepetést az AfD?

Németországban van egy belső vitákkal terhelt kormány és egy megosztott ellenzék. A legnépszerűbb a Kereszténydemokrata Unió (CDU/CSU), őket követi az Alternatíva Németországért 18 százalékos támogatottsággal, emellett baloldali ellenzéke is van a kormánynak a szélsőbaloldali Linke és a frissen alakult szuverenista, újbaloldali Sahra Wagenknecht Szövetség.

Fotó: Forschungsgruppe

– Felmerül a kérdés, hogy a választások után az érintett tartományokat hogy tudná kormányozni az AfD, tekintettel arra, hogy egy párt sem szeretne összefogni velük. Inkább úgy látom, hogy mindenki összefog ellenük – tette hozzá a szakértő.

– Az AfD betiltása melletti vita a német belpolitikában elsősorban nem is a jogi keretek között zajlik, hanem taktikai szinten – mutatott rá az elemző. A tilalom ellenzői is csak azt kérdőjelezik meg, hogy jó ötlet-e betiltani a rendkívül népszerű pártot, vagy ez visszaüthet-e. Az pedig külön érdekes, hogy mennyire fér bele egy demokráciába egy közel 20 százalékos támogatottságú párt betiltása. Az eljárás egyébként az alkotmánybíróság hatásköre lenne. 

Szikra Levente rámutatott, hogy a szocialista szavazók vidékein, a volt keletnémet Die Linke-körzetekben nagyon erős az AfD.

– Az látszik, hogy ez a szavazóbázis a szélsőjobbot és a szélsőbalt csereszabatosnak tartja. Ezért lehet veszélyes az AfD-re az új Sahra Wagenknecht-féle párt, amelyek újra balról tudják megszólítani a koalícióból kiábrándult tömegeket – mondta. A Linke jelenleg a parlamenti küszöb alatt áll, de azt látni, hogy az új baloldali formáció egyelőre csak egy kissé tudta megütni az AfD-t.

Németország háborús részvétele

– A Taurus rakéták küldésével kapcsolatban van egy nagyon komoly vita, ami megosztja a kormányoldalt is és egy kormányellenzék vitában is értelmezhető – mondta.

Érdemes megnézni, hogy mit gondolnak a német választópolgárok erről. Felmérések szerint az összes válaszadó 29 százaléka támogatná ezt, ami jelentős kisebbség. 61 százalék ellenzi, hogy ezeket a rakétákat elküldjék Ukrajnának.

Ez azonban, ha a pártszimpátia szintjére bontjuk, akkor az már egy vegyesebb képet mutat. 

Bundestag
Annalena Baerbock (Zöldek) külügyminiszter felszólal a Bundestagban. (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld) 

A legtámogatóbbak (háborúpártibbak?) a Zöldek szavazói, akiknek 53 százaléka adná át a Taurus rakétákat Ukrajnának. Őket követik a szabad demokrata és a kereszténydemokrata szavazók. Legkevésbé pedig a szélsőbaloldali és a szélsőjobboldali, valamint a szociáldemokrata szavazók háborúpártiak ebben a kérdésben.

– Ez pedig megmagyarázza a pártoknak is a viselkedését. A szociáldemokrata Scholz a saját szavazóinak próbál ebben megfelelni. A Zöldek és a szabad demokraták sem szavazták meg a parlamentben a Taurusok küldését, mert tartják magukat a koalíciós fegyelemhez – mutatott rá az elemző. Így a Kereszténydemokrata Unió nem tudta megosztani a kormánypártokat a Taurus rakéták ügyében beadott indítványukkal, tette hozzá.

Egyben marad a koalíció?

– Véleményem szerint nagyon kevés esélye van annak, hogy a német kormánykoalíció nem tölti ki a ciklust – mondja az elemző.

Egyrészről konstruktív bizalmatlansági indítvány keretében tudnák csak a mostani kancellárt leváltani. A kormányfőt ugyanis akkor lehet ciklus közben leváltani, ha azzal együtt meg is választják az utódját, amelyre jelenleg nincs esély. Az előre hozott választás pedig egyik kormánypártnak sem érdeke, hiszen  a felmérések szerint mindannyian gyengültek a legutóbbi választáshoz képest. Különösen a liberális FDP, amely a parlamentből való kiesés szélén táncol.

– Így hiába nem igazán tudnak együtt kormányozni, a túlélési ösztön egyben tartja őket. A másfél év múlva esedékes Bundestag-választás győztese a jelenlegi trendek alapján a CDU/CSU lehet – zárta szavait az elemző.

Borítókép: Kilátás a Reichstag üvegkupolájára, amely a német Bundestag parlament alsóházának ad otthont Berlinben 2024. április 2-án. (Fotó: AFP/John MACDOUGALL) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.