Genetikai megkülönböztetés Németországban + videó

Ellentmondásos törvényjavaslat készült Németországban, amely genetikai alapon szelektálna a kutyafajták között.

2024. 04. 09. 11:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, a Német Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium által előterjesztett törvényjavaslat genetikai alapon szelektálna a kutyafajták között. A tervezet célja elvben az lenne, hogy megakadályozzák bizonyos szenvedést okozó tulajdonságok, mint például a rövid lábak, a szőrtelenség, a csontozati vagy fogazati rendellenességek és az alacsony várható élettartam öröklődését − írja a BBC.

A Német Kutyatenyésztők Egyesülete (VDH) azonban attól tart, hogy a törvényt egyes kutyafajták, például a tacskók ellen fordíthatják. A tacskókat eredetileg vadászatra tenyésztették, hiszen rövid lábaik és hosszú testük ideális az üregekbe való bejutásba. Ugyanezen tulajdonságaik azonban térd- és gerincbántalmakat is okozhatnak. A kutyafajta Németországban akkora népszerűségnek örvend, hogy még múzeumot is szenteltek neki a bajorországi Passauban.

Nem csoda, hogy a VDH által a törvényjavaslat ellen indított petíciót már több mint 25 ezren írták alá.

A Zöldek vezette minisztérium hevesen tagadja, hogy a tacskók vagy bármely más kutyafajta ellen irányulna a törvény. Szerintük csupán arról van szó, hogy egyértelműsítsék az úgynevezett „kínzó tenyésztést” évtizedek óta tiltó, de eddig könnyedén kijátszható jogszabályokat.

Míg maga a törvényjavaslat nem, a PETA állatvédelmi szervezet konkrétan felvetette a tacskók tenyésztésének betiltását.

Nagyon sajnálom a sok tacskóbarátot. De a porckorongsérv sajnos nagyon gyakori a tacskóknál, amelyeket aztán meg kell műteni, és gyakran nagy szenvedéssel jár az állatok számára. Nem véletlenül hívják ezt a betegséget „tacskóbénulásnak". A görbe lábak szintén az intenzív tenyésztés eredményei. Sok kutyafajtát kifejezetten az emberi kívánságok teljesítésére tenyésztettek ki, gyakran beltenyésztés révén. Ezek közé tartozik a mopsz és a francia bulldog

− idézi Jana Holgert, a PETA kisállat-szakértőjét a Bild német napilap.

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a hasonló kérdésekhez csak igen átgondoltan szabad(na) jogszabályokkal hozzányúlni. Nagy-Britanniában például a falkavadászat több száz éves múltra visszatekintő hagyományának 2005-ös eltörlése a rókák túlszaporodásához vezetett.

Borítókép: Tacskó (Forrás: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.