Háborús beszéd helyett tetteket, a kötelező sorkatonaság bevezetését ajánlotta az európaiaknak a finn elnök

Európának kevesebbet kellene beszélnie és jobban fel kellene készülnie az orosz fenyegetéssel szemben – jelentette ki a finn elnök. Alexander Stubb azt üzente, háborús szavakból nincs hiány, de ideje felkészülni az oroszokkal szembeni harcra. Ha rá hallgatnak az európai vezetők, visszatérhet a sorkatonaság.

2024. 04. 11. 11:59
MICHEL, Charles; STUBB, Alexander
Brüsszel, 2024. április 10. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) fogadja Alexander Stubb finn államfõt Brüsszelben 2024. április 10-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország új elnöke arra figyelmeztette a NATO többi vezetőjét, hogy legyenek kevésbé „harciasak” az Oroszországgal szembeni retorikájukban, és inkább készítsék fel hadseregüket egy esetleges konfliktusra. Háborús szólamok helyett konkrét intézkedéseket sürgetett az államfő.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Alexander Stubb finn elnök kezet fog sajtóértekezletük végén Kijevben 2024. április 3-án. Háborús beszédből kevesebb, tettekből több kell - mondja a finn vezető. (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)
Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Alexander Stubb finn elnök kezet fog sajtóértekezletük végén Kijevben 2024. április 3-án. Háborús beszédből kevesebb, tettekből több kell – mondja a finn vezető (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Alexander Stubb a Financial Timesnak azt mondta, hogy a közelmúltban az Ukrajnán kívüli orosz agresszióra vonatkozó nyilvános figyelmeztetések eltérítenek mindenkit attól, amire az európai országoknak valójában összpontosítaniuk kell. Ez pedig szerinte Kijev azonnali megsegítése és hadserege felkészítése.

Kicsit aggaszt ez a meglehetősen harcias beszéd, amely arról szól, hogy Oroszország tesztelni fogja az 5. cikkelyt [a NATO kollektív védelmi záradékát], és hogy Európa a következő a sorban. Szerintem erre fel kell készülnünk, de nagyon valószínűtlennek tartom

 – mondta Stubb, aki a múlt hónapban lépett hivatalba.

Arra kérek minden európai államot, hogy váljanak finnebbé. Más szóval, felkészültebbé. Fel kell készülni a legrosszabbra, hogy elkerüljük azt

 – tette hozzá.

 

Háborús szólamokból nincs hiány a Nyugaton

Idén rengeteg figyelmeztetés érkezett az európai vezetőktől, Lengyelországtól, Németországtól és Svédországtól kezdve az Egyesült Királyságig és Észtországig, hogy Oroszország a következő három-tíz évben megtámadhat egy NATO-országot – írja a Financial Times. Mint arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, a lengyelek már egy egész Európát lángba borító konfliktustól rettegnek.

Emmanuel Macron francia elnök retorikája is sokkal keményebbé vált Oroszországgal szemben az elmúlt hónapokban, azt sem zárta ki, hogy nyugati csapatok menjenek Ukrajnába harcolni. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig a héten azt mondta, hogy egy Ukrajnán kívüli európai háború „már nem képzelet”.

Ezek a figyelmeztetések azon alapultak, hogy Oroszország átáll a háborús gazdaságra, és gyorsan növeli védelmi kiadásait, valamint ígéretet tett arra, hogy növeli csapatainak számát a NATO-val közös határán.

A szövetségben és az unióban nem csak a frontállamok felkészítéséről van szó, hanem arról, hogy mindenki fel kell készülnie

 – tette hozzá a finn elnök. 

A többi európai országnak ajánlott megfontolandó intézkedések között Stubb megemlítette a hadkötelezettséget is, amely Finnországban létezik.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) fogadja Alexander Stubb finn államfőt Brüsszelben 2024. április 10-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.