Minden eddiginél nagyobb földrengés rázhatja meg az Egyesült Államok keleti partvidékét?

New Jersey és New York állam lakóit sokkolta nemrég egy 4,8-as erősségű földmozgás, a szakértők szerint azonban ez csak a figyelmeztető lövés volt, jóval komolyabb földrengésre is fel kell készülnie a térségnek.

Forrás: Fox News2024. 04. 21. 10:57
Veszélyhelyzeti riasztás egy mobileszköz képernyőjén New Yorkban 2024. április 5-én, az Egyesült Államok keleti partvidékét megrázó, 4,7-es erősségű földrengés után (Fotó: MTI/AP/Yuki Iwamura)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár, ha az Egyesült Államokban várható nagy földrengésről van szó, az emberek többsége Kaliforniára gondol, azonban a keleti parti térségre – ahol olyan nagyvárosok vannak, mint például New York – is leselkedik veszély, ami ugyan alacsonyabb, mint az ország túlsó felén, de nem jelentéktelen – árulta el a Fox News amerikai televíziós hálózatnak John Ebel szeizmológus.

Gyalogosok kelnek át egy úttesten New Yorkban 2024.  április 5-én, amikor az Egyesült Államok keleti partvidékét 4,7-es erősségű földrengés rázta meg (Fotó: MTI/Ap/John Minchillo)
Gyalogosok kelnek át egy úttesten New Yorkban 2024.  április 5-én, amikor az Egyesült Államok keleti partvidékét 4,8-es erősségű földrengés rázta meg (Fotó: MTI/Ap/John Minchillo)

A szakértő szerint az 5-ös erősségűnél nagyobb rengések okoznak komolyabb károkat, ráadásul ezek nagyobb területre is hatnak ki. A keleti parton a legutóbbi ilyen 2011-ben történt.

Az elmúlt évtizedekben megszigorították az építési szabályokat, így az új építésű házak akár még egy 6-os erősségű rengésnek is ellenállhatnak, a régebbi épületeknél azonban már korántsem rózsás a helyzet. A keleti parton 1775-ben történt a legutóbbi 6-os erősségű rengés, amely Massachusetts államban okozta a legnagyobb károkat.

A szakértő szerint azonban egyáltalán nem kizárt egy újabb erős földmozgás a térségben, arra azonban nincs mód, hogy megjósolják, hol és mikor csaphat le pontosan.

Az előrejelzések nehézségét mutatja a hónap elején New Jersey-ben történt földrengés is, amely előtt értetlenül állnak a tudósok, mert nem ott következett be, ahol arra számítottak volna. Mint arról beszámoltunk, az április 5-i 4,8-es erősségű földmozgás a New York városától mintegy 60 kilométerre található Whitehouse Station városnál csapott le, de jelentős károkat nem okozott. „Jelenleg ez egy szeizmológiai rejtély” – mondta a professzor.

A jelenséget 14 államban 42 millióan érzékelték – írta a Fox News.


 

Ebel megjegyezte, hogy egy erős rengés esetén nem csupán az épületek adhatnak okot aggodalomra. Az elmúlt évtizedek kaliforniai földmozgásai megmutatták, hogy az összeomló felüljárók legalább akkora veszélyt jelenthetnek, az elektromos hálózatban keletkezett károk pedig tüzeket okozhatnak.

Ha a rengés epicentruma a tenger alatt található, akkor pedig szökőár veszélyeztetheti a tengerpartra épült városokat.

Borítókép: Veszélyhelyzeti riasztás egy mobileszköz képernyőjén New Yorkban 2024.  április 5-én, az Egyesült Államok keleti partvidékét megrázó, 4,8-es erősségű földrengés után (Fotó: MTI/AP/Yuki Iwamura)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.