Órák kérdése egy újabb háború?

Csupán órák kérdése, és Irán megindulhat Izrael ellen – figyelmeztetett az amerikai hírszerzés. A két ország között azután élesedett ki a feszültség, hogy Teherán szerint Izrael indított légicsapást április elsején a damaszkuszi iráni konzulátus ellen, amelyben a Forradalmi Gárda két magas rangú tisztje is életét vesztette. Valóban kitörhet egy újabb háború? – erről kérdeztük Szalai Mátét, a Ca’Foscari Egyetem kutatóját.

2024. 04. 13. 5:50
Iran-Burning Flags Of The U.S. And Israel
Az iráni Forradalmi Gárda tagjai az Egyesült Államok és Izrael halálát szimbolizáló koporsókat égetnek Teheránban 2024. április 5-én. Fotó: Morteza Nikoubazl Forrás: AFP/NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kizárni nem tudunk semmit jelen pillanatban. Szerintem a növekvő feszültségek ellenére egy Izrael területére mért közvetlen csapás továbbra sem illene bele az iráni külpolitikai stratégiába, nem vinné közelebb az ország vezetését regionális céljai elérésében – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Szalai Máté, a Ca’Foscari Egyetem kutatója. Irán és Izrael között április elseje után élesedett ki újra a feszültség, miután a perzsa ország damaszkuszi konzulátusát légicsapással elpusztították, a támadás során többen életüket vesztették, köztük Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka.

 

 

Noha Izrael nem vállalta a felelősséget az akcióért, Teherán megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba. Ali Hámenei ajatollah szerint a szíriai létesítmény támadása felér egy iráni földön elkövetett akcióval.

A The Wall Street Journal amerikai napilap hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta, Teherán 24–48 órán belül megindíthatja a támadást Izrael ellen, ám azt nem tudni, hogy közvetlenül támadnák meg vagy az Irán által támogatott terrorszervezeteken keresztül – például a Hamász vagy a Hezbollah segítségével.

Szalai Máté szerint közvetlen támadásra aligha kerülhet sor, ugyanis arra Izrael – vagy akár az Egyesült Államok – is keményen válaszolna, ami „hatalmas kockázatokkal jár Irán számára is”. – Teherán feltehetően egyszerre akarja megtorolni a damaszkuszi diplomáciai létesítményeivel szembeni április 1-jei izraeli csapást, elrettenteni Izraelt további ilyen lépésektől, de elkerülni is a szélesebb háború kirobbanását – fogalmazott a szakértő. Hozzátette:

éppen ezért merült fel a napokban, hogy saját proxyjain keresztül mérne csapást izraeli területekre, vagy külföldön lévő izraeli diplomáciai létesítményeket, esetleg az Izrael által megszállt, de jogilag nem az országhoz tartozó Golán-fennsíkot támadná.

Egyes híradások szerint a lehetséges célpontok közé tartozhat Benjamin Netanjahu miniszterelnök rezidenciája vagy az izraeli hadsereg hazai bázisai. – Engem nagyon meglepne egy nagyobb akció, amely nagy civil áldozatokkal is járna, hiszen azt már nem lehetne arányos válaszcsapásként értelmezni – vélekedett Szalai Máté.

A fokozódó feszültséget azonban a nemzetközi közösség is érzi, a külföldi országok sorra figyelmeztették állampolgáraikat, kerüljék Izraelt, Iránt, Libanont, valamint ne utazzanak a palesztin területekre se. A francia külügyminisztérium közösségi oldalán tudatta, hogy az Iránban tartózkodó francia diplomaták rokonai elhagyták a perzsa országot, Lengyelország pedig arra is felhívta a figyelmet, korlátozhatják az érintett országokba irányuló légi forgalmat.

Szalai Máté egyúttal arra is rámutatott, Irán számára rengeteg kisebb győzelemmel jár a gázai válság. – Izrael nemzetközi megítélése nagyot romlott, az izraeli–arab közeledés lelassult és az amerikai–izraeli kapcsolatokban is egyre több repedés látható. Ezen túl a krízis eltereli a figyelmet a nagy iramban előrelépő iráni atomprogramról – sorolta.

Rámutatott azonban arra, hogy Teherán nem tudta elérni fő céljait, azaz a Közel-Keletről való amerikai kivonulás előmozdítását és Izrael regionális elszigetelését.

– Paradox módon minél kevésbé részese Irán a válságnak, annál nagyobbat tud nyerni: az izraeli–palesztin konfliktusban a térség nagy része utóbbi oldalra áll, de egy nyílt izraeli–iráni konfliktusban erre már korántsem vehetne mérget – tette hozzá.

Borítókép: Az iráni Forradalmi Gárda tagjai az Egyesült Államok és Izrael halálát szimbolizáló koporsókat égetnek Teheránban 2024. április 5-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Morteza Nikoubazl)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.