Újabb botrány Ursula von der Leyen körül

A vádak szerint Von der Leyen hivatala szabálytalanul részesítette előnyben egy politikai szövetségesét, Markus Piepert, hogy „kkv-megbízottnak” nevezzék ki az uniós végrehajtó testületben, számolt be a Politico.

Forrás: Mandiner2024. 04. 05. 9:15
President Of The European Commission Ursula Von Der Leyen At The European Council
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös sajtótájékoztatót tart. Fotó: Nicolas Economou Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piepergate néven tört ki egy újabb botrány az Európai Bizottság körül. 

Ursula von der Leyen hivatalában van egy kis- és közepes vállalkozások követe (SME envoy) nevű pozíció, ami arról szól, hogy az illetőnek kapcsolatot kell tartania a bizottság vezetése és az európai kis- és közepes vállalkozások érdekvédelmi szervezetei között.

Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke, CDU (r), aki Markus Pieperrel (l), a Saxon Memorials Alapítvány ügyvezető igazgatójával beszélget. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Schäfer)
Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke, CDU (jobbra), aki Markus Pieperrel (balra), a Saxon Memorials Alapítvány ügyvezető igazgatójával beszélget. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Schäfer)

A Piepergate pont a legrosszabbkor érkezik Ursula von der Leyennek az EP-választások előtt, ráadásul ki is tört az EU-s intézményrendszer buborékából: ahelyett, hogy feledésbe merült volna, a bizottság sem zárt össze az elnök mögött, Von der Leyen négy magas rangú bizottsági kollégája nyilvánosan követeli az ügy tisztázását, írja a Mandiner.

A tisztség jól fizet: havi bruttó 15 ezer euró (csaknem hatmillió forint) jövedelemmel jár,

így persze sokan pályáznak az állásra.

Azt pedig legutóbb egy bizonyos Markus Pieper, Von der Leyen politikai szövetségese, a német CDU politikusa nyerte el. A januári bejelentés után mostanra viszont egyre hangosabbak azok a kritikusok, akik szerint nem is volt érdemes a tisztségre, mert a felvételi eljárás során jóval rosszabb eredményt ért el, mint mások, mégis ő került a pozícióba.

Erre azután derült fény, hogy egy elbukott jelentkező, Martina Dlabajová cseh jogász hivatalos panaszt nyújtott be, és ennek nyomán olyan jelentések láttak napvilágot, hogy Pieper rosszabbul teljesített más jelöltekhez képest.

Az Európai Bizottság berkeiben – írja a Politico – máskor talán elhalt volna a botrány, most viszont, pár héttel az európai parlamenti választás előtt a bizottságon belül törtek fel a viták. 

Több európai biztos, köztük Nicolas Schmit, valamint Josep Borrell választ követel Von der Leyentől a Pieper-ügyben.

Ez persze nem független attól, hogy e politikusok az Európai Néppárttal vetélkedő európai szocialistákhoz tartoznak, és Schmit a szocialisták csúcsjelöltje az EP-választáson.

Az Európai Bizottság hivatalosan még kiáll Pieper kiválasztása mellett, a testület szóvivője szerint „megbíznak abban, hogy az eljárási szabályokat betartották, és a kiválasztott személyt az elért teljesítménye alapján választották ki”.

Von der Leyennek a Pieper-botrány akkor köszönt be, amikor egyébként is a Pfizer-ügy újabb fejleményei érintik őt kellemetlenül. Kérdés, hogy az általa óhajtott második bizottsági elnöki ciklus összejön-e majd Von der Leyennek a botrányok és az EP-választás lefutása után.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös sajtótájékoztatót tart. (Fotó: NurPhoto/AFP/Nicolas Economou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.