Átalakította kormányát a görög miniszterelnök a vártnál gyengébb EP-választási szereplés után

Átalakította a görög kormányt pénteken Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök, miután pártja, az Új Demokrácia a vártnál kevesebb szavazatot szerzett a vasárnapi európai parlamenti választáson.

Forrás: MTI2024. 06. 14. 13:48
MICOTÁKISZ, Kiriákosz
Athén, 2024. június 9. Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök leadja szavazatát az európai parlamenti választásokon Athénban 2024. június 9-én. MTI/AP/Jorgosz Karahalisz Fotó: Jorgosz Karahalisz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a külügyi és a pénzügyi tárca vezetőjét nem váltotta le, új miniszter irányítja ezentúl a fejlesztési minisztériumot, és az eddigi belügyminiszter átkerült a munkaügyi tárca élére. A korábbi védelmi miniszter pedig a bevándorlásügyi tárcát kapta meg, ami elemzők szerint egy még inkább jobboldali politika irányába tett elmozdulásként értékelhető.

A Görögországban 2019 óta kormányzó Új Demokrácia szerezte ugyan a legtöbb szavazatot az EP-választáson, 28,3 százalékos szereplése mégis elmaradt a Micotákisz által célként kitűzött 33 százaléktól, és messze alulmaradt a tavaly júniusi parlamenti választásokon elért negyvenszázalékos eredménytől.

A görög választópolgárok mindössze 39 százaléka adta le szavazatát vasárnap az EP-jelöltekre. Görögországban a munkabérek továbbra is az európai uniós átlag alatt vannak. A kormányfő a magas megélhetési költségekkel magyarázta a protestszavazatok nagy arányát. Azt ígérte, hogy kormánya a költségvetés korlátain belül mindent megtesz azért, hogy megállítsa az élelmiszerárak emelkedését, de azt kizárta, hogy csökkentsék a forgalmi adót. 

Bejelentette azt is, hogy mérsékelni fogják a munkáltatók társadalombiztosítási hozzájárulásait annak érdekében, hogy több embert alkalmazzanak, és csökkenjen a jelenleg az uniós átlagnál kétszer magasabb munkanélküliség.

A felmérések szerint a görögök az inflációt tartják az egyik legsúlyosabb problémának, ezért Micotákisz részéről a fejlesztési miniszter leváltása elkerülhetetlen korrekciós lépés volt – vélte Aposztolosz Pisztolasz politikai elemző.

 

Borítókép: Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök leadja szavazatát az európai parlamenti választásokon Athénban 2024. június 9-én (Fotó: MTI/AP/Jorgosz Karahalisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.