Az orosz–ukrán háborút is befolyásolhatja a francia választás

A Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés francia jobboldali párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella szerdán jelezte, hogy betartja Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait. Bardella azonban leszögezte, hogy fontos meghúzni egy vörös vonalat az orosz–ukrán háború tekintetében.

2024. 06. 21. 17:01
Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jordan Bardella, a jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője az orosz–ukrán háborúról azt mondta, hogy lőszert adna Ukrajnának, de nem küldene francia csapatokat a háborúba, és nem küldene nagy hatótávolságú rakétákat sem.

– Az álláspontom nem változott, és ez az, hogy támogatom Ukrajnát védelmi felszerelések, lőszerek, operatív logisztikai támogatás és védelmi fegyverek biztosításával, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát, hogy megtarthassa a frontot. Emmanuel Macronnal ellentétben ugyanakkor én ellenzem, hogy francia csapatokat és katonákat küldjünk Ukrajnába

mondta Bardella újságíróknak egy fegyverkiállítás margóján.

Bardella kizárta, hogy olyan nagy hatótávolságú rakétákat küldjenek az orosz–ukrán háborúba, amelyek orosz területre csapódhatnak. Franciaország már adott SCALP cirkálórakétákat Kijevnek, és várható volt, hogy többet is küld – ez a terv most veszélybe került.

Francia–ukrán háborús paktum

Párizs és Kijev igyekszik véglegesíti a nyugati kiképzők, köztük franciák Ukrajnába küldésének tervét. A tervek valószínűleg veszélybe kerülnének, ha a Nemzeti Tömörülés kerülne a francia kormány élére. A francia választók június 30-án és július 7-én járulnak az urnákhoz.

Ha a közvélemény-kutatások helytállóak, a Nemzeti Tömörülés jelentős győzelmet arathat, és Jordan Bardella miniszterelnök lehet, ha pártja többséget szerez a Nemzetgyűlésben. Macron köztársasági elnökként a fegyveres erők főnöke, de a miniszterelnök ellenőrzi a költségvetést.

Az elmúlt hónapokban a Nemzeti Tömörülés enyhített néhány ellentmondásos álláspontján Oroszországgal és a NATO-val kapcsolatban. A jobboldali párt levette honlapjáról a 2022-es elnökválasztáson elfogadott védelmi kiáltványát, amely a Moszkvával való diplomáciai kapcsolatok elmélyítésére és a katonai szövetség integrált parancsnokságából való kilépésre szólított fel. Bardella igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, hogy pártja győzelme gyengítené Franciaországot a globális színtéren.

– Nem áll szándékomban gyengíteni Franciaország hangját és elkötelezettségét a nemzetközi színtéren, és ezt rendkívül tiszteletben fogom tartani

– mondta újságíróknak, megismételve, hogy pártja már nem akarja, hogy Franciaország kilépjen a NATO integrált parancsnokságából, amíg az orosz–ukrán háború tart. Bardella amellett, hogy elítélte Oroszország agresszióját Ukrajna ellen, de határozottan leszögezte, hogy el akarja kerülni az Oroszországgal való eszkaláció kockázatát. 

– Oroszország atomhatalom, és elkötelezett vagyok a béke és a politikai stabilitás visszatérése mellett ebben a térségben

– fogalmazott. Emellett ígéretet tett arra, hogy a védelmi kiadások magas szinten tartására törekszik. Mint ismert, tavaly nyáron a francia törvényhozás megszavazta az ország nem kötelező érvényű hétéves katonai tervezési törvényét, amely 2030-ig összesen 413 milliárd eurós védelmi kiadást irányoz elő.

– Azt akarom, hogy Franciaország folytatni tudja az újrafegyverkezést. Az a törekvésem, hogy biztosítsam Franciaország szuverenitását és stratégiai autonómiáját, és folytatni fogom a katonai tervezési törvényben meghatározott pénzügyi erőfeszítéseket

– mondta Bardella.

Marine Le Pen, az RN nemzetgyűlési frakcióvezetője, korábbi és 2027-es elnökjelöltje korábban tudatta, hogy pártja választási győzelme esetén nem fogja szorgalmazni Emmanuel Macron államfő lemondását, mert nem szeretné az intézményrendszert válságba sodorni. Le Pen nemzeti egységkormányt szeretne.

Borítókép: Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke és miniszterelnök-jelöltje határozott álláspontot képvisel az orosz–ukrán háború kapcsán  (Fotó: Hans Lucas via AFP/Daniel Dorko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.