Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Béke vagy háború? A történész szerint ez a holnapi választás fő kérdése

Az európai parlamenti választás fő tétje, hogy megerősödnek-e a békepárti erők Brüsszelben. Erről beszélt a lapunk által megkérdezett történész. Baráth Gábor Gergely kiemelte: mindenkinek világos, hogy Magyarországon a Fidesz–KDNP listája az egyedüli békepárti opció.

2024. 06. 08. 16:47
Pabrade, 2024. május 29. Német katona célra tart a Grand Quadriga 2024 fedõnevû litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvõ Pabrade gyakorlóterén 2024. május 29-én. Az európai védelmi mûveleteket szimuláló NATO-gyakorlaton több mint 12 ezer német katona vesz részt. A Grand Quadriga 2024 a német szárazföldi erõk legnagyobb hadgyakorlata az ukrajnai orosz háború 2022 februári kezdete óta. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél több békepárti képviselő lesz az új EP-ben, annál erősebben tudnak kiállni a béke mellett. Ezt mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Baráth Gábor Gergely. A vajdasági történész a lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a Fidesz–KDNP listája az egyedüli békepárti opció. 

 Baráth Gábor Gergely szerint a választás fő tétje, a háború vagy béke kérdése (Fotó: Baráth Gábor Gergely)
 Baráth Gábor Gergely szerint a választás fő tétje a háború vagy béke kérdése 

Mint fogalmazott, az is szükséges, hogy a többi tagállamban is jól szerepeljenek a békepárti erők. 

Minél több békepárti képviselő lesz az EP-ben, annál erősebben tudják képviselni a békét. Legégetőbb, hogy a katonák helyett a diplomaták oldják meg a konfliktust. Minél tovább tart a háború, az halottakat, rokkantakat és árvákat jelent. Európa számára pedig gyengülést, különösen gazdasági szempontból

– húzta alá Baráth Gábor Gergely.

A történész szerint emiatt minden európai polgárnak el kell gondolkodnia, hogy békét akar vagy háborút. 

Bízom benne, hogy június 9-én az európai választók a békére szavaznak

– jelentette ki.

A Fidesz–KDNP nemzeti listával indul

2014 óta a Fidesz–KDNP pártszövetség nemzeti listával vesz részt az EP választásokon – emelte ki Baráth Gábor Gergely. Mint fogalmazott:

Ennek köszönhetően, a délvidéki és kárpátaljai nemzetrészek is rendelkeznek Brüsszelben képviselővel. Szerbia és Ukrajna nem tagjai az Európai Uniónak, a Fidesz–KDNP nemzeti listája nélkül nem lenne képviseletük az európai parlamentben. Szükséges, hogy az őshonos nemzeti kisebbségeknek legyen képviseletük, különösen a délvidéki és kárpátaljai magyarságnak.

Ez azért is fontos – tette hozzá –, mert az elmúlt években láthattuk, hallhattuk és tapasztalhattuk, hogy a brüsszeli politikusokat a műhús, az LMBTQ-propaganda, a háborús hisztéria s az elhibázott energiapolitika érdekelte leginkább. Az őshonos kisebbségek helyzetével, jogaival nem foglalkoztak. 

Különösen Ukrajna tekintetében fontos, hogy a kárpátaljai magyarságnak van/lesz képviselője, hiszen az elmúlt években nagyon komoly jogfosztás érte az oktatás, nyelvhasználat terén. Szerbia esetében a csatlakozási folyamatban olyan témákról beszélhet, érinthet Vicsek Annamária, a délvidéki magyarság jelöltje, amely a közösség szempontjából fontos, meghatározó, legyen szó az anyanyelvű oktatásról vagy a nyelvhasználatról

– hangsúlyozta Baráth Gábor Gergely.

A migráció megállítása miatt is fontos Szerbia uniós csatlakozása


Szerbia évek óta csak hitegetést kap Brüsszeltől. A balkáni ország uniós integrációja megakadt, s biztosan évekig nem lehet az EU tagja. Erről beszélt a minap Alekszandar Vucsics is. A szerb államfő azt nyilatkozta, hogy Ukrajna előtt senki sem lesz az unió tagja.

Tudom, hogy Ukrajna előtt nem leszünk az Európai Unió részei, egyikünk sem

 – mondta az elnök.

A Magyar Nemzet által megkérdezett vajdasági történész szerint sajnos az elmúlt öt évben az Európai Bizottság és az EP bővítésellenesek volt, Szerbia és a Nyugat-Balkán csatlakozása terén nem történt előrelépés.

Szükséges a Nyugat-Balkán csatlakozásának a felgyorsítása, hiszen az érintett országok az európai család tagjai kell, hogy legyenek. Európa érdeke, hogy az érintett térségben béke legyen, prosperáljon, illetve a migrációs nyomáson is enyhítsen. Ennek alapfeltétele a csatlakozás. Ezért nagyon fontos, hogy Szerbiának Vicsek Annamária személyében lesz képviselője, aki Brüsszelben segítheti az ország csatlakozási folyamatát. Szükséges a brüsszeli politikusokkal megértetni, hogy Európa érdeke a Nyugat-Balkán csatlakozása

– húzta alá Baráth Gábor Gergely.

Borítókép: Német katona célra tart a Grand Quadriga 2024 fedőnevű litván–német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2024. május 29-én. Az európai védelmi műveleteket szimuláló NATO-gyakorlaton több mint 12 ezer német katona vesz részt. A Grand Quadriga 2024 a német szárazföldi erők legnagyobb hadgyakorlata az ukrajnai orosz háború 2022 februári kezdete óta. (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.