Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Ez már a világháború? Amerikai és orosz hadihajók nézhetnek farkasszemet

Kubai külügyminisztérium: az USS Helena amerikai tengeralattjáró hívatlanul lépett a köztársaság vizeire.

2024. 06. 15. 7:54
Orosz tengerészgyalogosok a Kubába látogató orosz haditengerészeti különítményhez tartozó orosz atom-tengeralattjáró, a Kazan (R) tetején állva figyelik a kanadai HMCS Margaret Brooke-ot, a Kanadai Királyi Haditengerészet (RCN) második Harry DeWolf-osztályú tengeri járőrhajóját a havannai kikötőbe érkezéskor 2024. június 14-én. . A kanadai hadihajó látogatása a Kuba és Kanada közötti kapcsolatok 80 éves fennállásának megünneplésére szolgál, és egybeesik az ugyanabban a kikötőben dokkoló orosz haditengerészeti erők jelenlétével.
Orosz tengerészgyalogosok a Kubába látogató orosz haditengerészeti különítményhez tartozó orosz atom-tengeralattjáró, a Kazan (R) tetején állva figyelik a kanadai HMCS Margaret Brooke-ot, a Kanadai Királyi Haditengerészet (RCN) második Harry DeWolf-osztályú tengeri járőrhajóját a havannai kikötőbe érkezéskor 2024. június 14-én. . A kanadai hadihajó látogatása a Kuba és Kanada közötti kapcsolatok 80 éves fennállásának megünneplésére szolgál, és egybeesik az ugyanabban a kikötőben dokkoló orosz haditengerészeti erők jelenlétével. Fotó: YAMIL LAGE / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuba tisztában van azzal, hogy az amerikai USS Helena tengeralattjáró az ország felségvizein tartózkodik. Ugyanakkor a kubai hatóságok ragaszkodnak ahhoz, hogy az ilyen látogatások csak meghívás alapján történhetnek.

Tájékoztattak bennünket, de nem szeretjük a hívatlan tengeri jelenlétet a területünkön

– írta az X-en Carlos Fernandez de Cossío Dominguez, a köztársaság külügyminiszter-helyettese.

Tudtunk a jelenlétükről, mert az évek óta követett eljárásoknak megfelelően az USA előre tájékoztatott minket. De nyilvánvalóan nem tetszik nekünk, hogy egy ilyen hajó jelen van a területünkön és áthalad a vizeinken, amely egy olyan hatalomhoz tartozik, amely hivatalos és gyakorlati szempontból ellenséges politikát folytat Kubával szemben

– mondta el a tisztviselő a cubaminrex.cu tudósítása szerint.

A haditengerészeti látogatások egy országba általában meghívás eredményeként történnek, és ez nem így van. A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy területünk egy részének egy idegen hatalom általi, a kubai nép akarata ellenére történő megszállása illegális és elfogadhatatlan. Ez egy törvénytelen katonai megszállás, és ez az, ami a különbséget jelenti

– tette hozzá.
Orosz hadihajóflotta érkezett a kubai vizekre szerdán a tervezett karibi hadgyakorlatot megelőzően. Megfigyelők szerint a lépés legfontosabb célja a hatalom demonstrálása az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás miatti növekvő feszültség közepette.

Borítókép: Orosz tengerészgyalogosok a Kubába látogató orosz haditengerészeti különítményhez tartozó orosz atom-tengeralattjáró, a Kazan (R) tetején állva figyelik a kanadai HMCS Margaret Brooke-ot, a Kanadai Királyi Haditengerészet (RCN) második Harry DeWolf-osztályú tengeri járőrhajóját a havannai kikötőbe érkezéskor 2024. június 14-én. A kanadai hadihajó látogatása a Kuba és Kanada közötti kapcsolatok 80 éves fennállásának megünneplésére szolgál, és egybeesik az ugyanabban a kikötőben dokkoló orosz haditengerészeti erők jelenlétével. (Fotó: AFP/Yamil Lage)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.