Formálódik a brüsszeli jobboldali szupercsapat

Le Pen, Wilders és szövetségeseik Brüsszelben az európai jobboldal újjászervezéséről tárgyaltak.

Forrás: Euronews2024. 06. 13. 12:35
Európai országok zászlói lengetnek az Európai Parlament épülete előtt Strasbourgban. Fotó: AFP Fotó: SEBASTIEN BOZON
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EP-választásokon sikert aratott jobboldali pártok vezetői szerdán Brüsszelben találkoztak, hogy megvitassák, hogyan egyesíthetnék az Európai Parlament jobboldali erőit, írta az Euronews.

Marine Le Pen egy nappal az európai parlamenti választások után 2024. június 10-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Adnan Farzat)
Marine Le Pen egy nappal az európai parlamenti választások után 2024. június 10-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Adnan Farzat)

A francia Marine Le Pen – akinek a Nemzeti Tömörülés (RN) pártja jelenleg a legnagyobb küldöttség az Európai Parlamentben, miután a múlt heti szavazáson harminc mandátumot szerzett – találkozott az olasz Liga vezetőjével az Identitás és Demokrácia (ID) csoporthoz tartozó vezetők találkozója előtt.

A tárgyalásokhoz csatlakozott a holland Geert Wilders (PVV), Tom Van Grieken, a belga Vlaams Belang vezetője és André Ventura, a portugál Chega vezetője, valamint a cseh, osztrák és dán jobboldali pártok is képviseltetették magukat.

A Liga közleményében azt írta, hogy Salvini és Le Pen az európai „jobbközép” egyesítéséről tárgyaltak.

André Ventura – akinek pártja a márciusi előre hozott parlamenti választásokon robbant be a portugál politikai színtérre – a találkozót megelőzően elmondta, hogy az Identitás és Demokrácia frakció nyitott a bővülés irányába.

Az ID szélesebb körű tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy egy nagy jobboldali blokkot alakítson ki a korrupció és az illegális bevándorlás elleni küzdelem, valamint a határaink ellenőrzése ügyében.

– mondta Ventura.

A portugál jobboldali Chega párt vezetője, Andre Ventura részt vesz a spanyol Vox párt „Europa Viva 24” nevű nagygyűlésén Madridban 2024. május 19-én (Fotó: AFP/ OSCAR DEL POZO)

Az Európai Parlament jobboldali pártjai jelenleg két táborra oszlanak: az ID-re és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) táborára, amely olyan pártoknak ad otthont, mint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) és a spanyol Vox.

E frakciók az egyesülésük esetén akár a második legnagyobb politikai erővé válhatnának az Európai Parlamentben, mutat rá a média.
Tom Vandendriessche, a belga Vlaams Belang párt európai parlamenti képviselője az Euronewsnak nyilatkozva kedden megerősítette:

Jelenleg minden barátunkkal és partnerünkkel tárgyalásokat folytatunk. A Vlaams Belang nyitott minden olyan megbeszélésre, amely a csoport bővítéséről szól.

– tette hozzá.

Az EP-választás előtt Marine Le Pen a Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök támogatását kéri ahhoz, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) Meloni Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjával (ECR) egyesülve egy jobboldali szuperfrakcióvá váljon.

Az Euronews szerint ez a lépés kockázatosnak számít Meloni számára – aki szoros kapcsolatot ápol Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel is –, mert ezáltal uniós szinten elveszítheti befolyását.

Az olasz miniszterelnök és az Olasz Testvérek (Fratelli D'Italia – FDI) jobboldali párt vezetője, Giorgia Meloni felszólal a 2024. június 10-i római európai választások eredményeit követő sajtótájékoztatón. (Fotó: AFP/Filippo MONTEFORTE)
Az olasz miniszterelnök és az Olasz Testvérek (Fratelli D'Italia – FDI) jobboldali párt vezetője, Giorgia Meloni felszólal a 2024. június 10-i római európai választások eredményeit követő sajtótájékoztatón (Fotó: AFP/Filippo Monteforte)

Emmanuel Macron francia elnök döntése az előre hozott parlamenti választások kiírásáról szintén gyökeresen megváltoztatta a tétet, mivel Marine Le Pennek lehetőség nyílt arra, hogy átvegye az irányítást a nemzetgyűlés felett, és  így Jordan Bardella ülhessen a miniszterelnöki székbe.

Ez még nagyobb húzóerőt adhat a Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülésnek egy jobboldali szuperfrakció megalakításához. Orbán Viktor és a Fidesz pedig potenciálisan 11 mandátummal erősíthetné ezt a szuperfrakciót, írja az Euronews. Az európai jobboldali pártok egyesítése azonban összetettebb, mint amilyennek látszik. Ennek pedig az ukrajnai háború megítélése az oka.

Borítókép: Európai országok zászlói lengnek az Európai Parlament épülete előtt Strasbourgban, Franciaországban 2024. június 6-án (Fotó: AFP/Sebastien Bozon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.