Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hszi szerint az USA megpróbálta provokálni Kínát, hogy támadja meg Tajvant

Hszi Csin-ping kínai elnök figyelmeztette Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt, hogy Washington megpróbálja provokálni Pekinget, hogy támadja meg Tajvant – írta a Financial Times.

Forrás: Financial Times2024. 06. 16. 16:28
CHINA-BEIJING-XI JINPING-EUROPEAN COMMISSION PRESIDENT-MEETING (CN)
Hszi Csin-ping kínai elnök találkozik Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével Pekingben, Kína fővárosában, a Nép Nagytermében, 2023. április 6-án. Fotó: Yao Dawei Forrás: Xinhua/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai elnök még a Von der Leyennel 2023 áprilisában tartott találkozón figyelmeztette az európai politikust, Hszi Csin-ping szerint a Biden-kormányzat megpróbálja a Kínai Népköztársaságot Tajvan lerohanására ösztönözni, írja a Financial Times.

CHINA-BEIJING-XI JINPING-EUROPEAN COMMISSION PRESIDENT-MEETING (CN)
Hszi Csin-ping kínai elnök találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével Pekingben, Kína fővárosában, a Nép Nagytermében, 2023. április 6-án. (Fotó:Xinhua/AFP/Xie Huanchi)

Az amerikai lap szerint Peking a tajvani kérdést olyan „vörös vonalnak” tartja, amelyet nem szabad átlépnie Washingtonnak az ázsiai országgal való kapcsolataiban. Kína arra is felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne küldjön félreérthető jeleket a tajvani szeparatistáknak. 

Miközben a Fehér Ház tisztviselői nyilvánosan azt állítják, hogy továbbra is támogatják az egy Kína politikát, valójában a feszültséget szítják az olyan lépésekkel, mint a közös hadgyakorlat és Tajvannak küldött fegyverszállítmányok, írták. Egyes kínai akadémikusok és nyugalmazott katonatisztek azt állítják, hogy Washington ezekkel megpróbálja provokálni Pekinget, hogy katonai konfrontációba csalja Kínát.

Kína volt washingtoni nagykövete ez év januárjában az Asia Societyben tartott beszédében azt mondta – burkoltan az Egyesült Államokra célozva –, hogy Kína „nem fog beleesni abba a csapdába, amelyet készítenek nekünk”.

Von der Leyen volt az első külföldi vezető, akit erről Hszi Csin-ping tájékoztatott. A kínai elnök azt is mondta, hogy egy esetleges konfliktus az Egyesült Államokkal Kína számos vívmányát semmisítené meg, és egyben aláásná Kína hosszú távú terveit.

A tajvani elnöki hivatal által 2024. május 20-án közzétett szóróanyagon a megválasztott tajvani elnök, Laj Csing-te látható, amint letette esküjét a tajpeji elnöki hivatal épületében tartott beiktatási ceremónia során. Fotó: AFP/Tajvani Elnöki Hivatal)

A Tajvani-szoroson átívelő feszültség azóta nőtt, hogy januárban Laj Demokratikus Haladó Pártja (DPP) megnyerte az elnökválasztást. A politikus május 20-án tette le az elnöki esküt, és beiktatási beszédében arra szólította fel Pekinget, hogy hagyjon fel a politikai és katonai megfélemlítéssel.

Kína a tajvani elnök Laj Csing-te májusi beiktatására a sziget körüli nagyszabású hadgyakorlatokkal válaszolt és Peking „veszélyes szeparatistának” nevezte Lajt.

Washingtonnak a tajvani kapcsolatokról szóló törvény értelmében kötelessége segíteni Tajvant saját védelmének biztosításában. A Biden-kormányzat azonban régóta hangsúlyozza, hogy nem támogatja Tajvan függetlenségét, és ellenzi a status quo egyoldalú megváltoztatását. Az elmúlt években viszont nőtt a kínai aggodalom az amerikai szándékok miatt, ahogyan az Egyesült Államok aggodalma is a Tajvan körüli kínai katonai tevékenységgel kapcsolatban.

Chinese military begins drill around Taiwan, 1st since Lai's presidential inauguration
A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Keleti Színházi Parancsnoksága látható, amint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Keleti Színházi Parancsnoksága közös hadgyakorlatot indít Tajvan körül. (Fotó: Anadolu/AFP/Kínai Népi Felszabadító Hadsereg)

Egy kínai akadémikus szerint ha Washington „aktívan bátorítja a tajvani függetlenségi erőket”, és ha a függetlenség kikiáltásával átlépnek egy vörös vonalat, Kína kénytelen lesz katonai lépéseket tenni.

Von der Leyen szóvivője azt mondta, hogy nem közöl részleteket a magánbeszélgetésekről. A Fehér Ház nem nyilatkozott.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével Pekingben, Kína fővárosában, a Nép Nagytermében, 2023. április 6-án. (Fotó: Xinhua/AFP/Yao Dawei) 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.