Kijev széles jogkörű katonai rendőrség létrehozását tervezi

Az új hatóság többek között arra is engedélyt kapna, hogy katonaszökevények után kutatva akár magánlakásokba is beléphessen.

Forrás: TSN.ua2024. 06. 05. 14:36
Volodimir Zelenszkij elnök az állami himnuszt énekli a katonák díjátadó ünnepségén Kijevben 2024. április 22-én. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katonai rendőrségről szóló törvénytervezetet már be is jegyezték az ukrán parlamentben, írja a TSN.ua. A védelmi minisztérium támogatta a döntést. 

Május 31-én a Verhovna Rada kezdeményezte a katonai rendőrség létrehozását, a védelmi minisztérium pedig sürgette a képviselőket, hogy támogassák a törvénytervezetet.

 

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Kharkiv
A Nemzeti Gárda 13. dandárjának ukrán katonái a tüzérségi harcállásban. Fotó:Anadolu/AFP/Jose Colon

Ez a tervezet kulcsfontosságú az Ukrán Fegyveres Erők számára, amelynek sürgősen szüksége van egy olyan rendszer létrehozására, amelynek első lépése a katonai rendőrség

– közölte a védelmi minisztérium.

Az indokolás szerint a törvénytervezet célja, hogy megteremtse a katonai rendőrség jogszabályi alapjait és jogi keretét, amelynek a fő feladata a rend és a katonai fegyelem biztosítása a Honvédelmi Minisztériumban, a fegyveres erőkben és az Állami Különleges Közlekedési Szolgálatban.

A javaslat szerint a katonai rendőrség tagjai részt vehetnének katonai akciókban is, tagjai pedig a fegyveres erők közül kerülnének ki, és nem haladhatnák meg annak létszámának 1,5 százalékát. A személyi állomány katonákból, köztisztviselőkből és alkalmazottakból állna, szerződéses és sorkatonai szolgálatot teljesítő katonák vegyesen. Az új rendvédelmi szerv a rendőrséghez hasonló hatáskörökkel rendelkezik majd, de további jogosítványokkal is felruháznák.

A katonai rendőrség ellenőrizheti a járművezetők okmányait, és szükség esetén behatolhat a lakásokba is, emellett a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek őrizetbe vétele során jogosultak lesznek erőszak alkalmazására is.

A vonatkozó törvénytervezetet az illetékes végrehajtási bizottság a Verhovna Radának elfogadásra javasolta. A lap emlékeztetett arra, hogy az ukrán parlament nemrég első olvasatban jóváhagyta az Ukrajna Nemzeti Gárdájáról szóló törvény módosításáról szóló törvénytervezetet. A Nemzeti Gárda katonái az ellenszegülőkkel szemben szintén alkalmazhatnak kényszerítő intézkedéseket, sőt akár gránátokat és robbanószereket is.

Recruiting Center of Da Vinci Wolves Battalion from Ukrainian Army in Kyiv
Miután Zelenszkij elnök aláírta az új mozgósítási törvényt Ukrajnában, a katonai sorozás korát 27 évről 25-re csökkentik annak érdekében, hogy pótolják a több mint két év háború után megfogyatkozott katonai állományt. Fotó: Anadolu/AFP/Andre Luis Alves

Lapunk is megírta, hogy az ukrán Állami Nyomozó Iroda a súlyos veszteségek miatt engedélyezte az Ukrán Fegyveres Erőknek, hogy a korábbi dezertőröket is a frontra küldje.

Kijevnek komoly gondot okoz a hadsereg újoncokkal való feltöltése. Az ukrán hadsereg a harctéren elszenvedett veszteségek és az utánpótlás hiánya miatt folyamatos nehézségekkel küzd. Májusban Ukrajna törvényt fogadott el a mozgósítás szigorításáról, amely szerint minden hadköteles személynek a dokumentum hatályba lépését követő hatvan napon belül frissítenie kell adatait a katonai sorozóhivatalban. A leszerelés határidejét a dokumentum nem határozza meg. Áprilisban pedig 27 évről 25-re csökkentették a sorkötelezettségi korhatárt.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij elnök az állami himnuszt énekli a katonák díjátadó ünnepségén Kijevben 2024. április 22-én (Fotó: AFP/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.