Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nagy teret kapott a román médiában Orbán Viktor beszéde, népszerű a magyar álláspont

A felvonulásról és az Orbán Viktor miniszterelnök beszédéről szóló híradások többsége objektív módon tálalta a rendezvényt.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Békemeneten.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Békemeneten. Fotó: Arpad Kurucz / ANADOLU / Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy terjedelemben számolt be a román sajtó a szombati, budapesti békemenetről, mindegyik hírtelevízió vagy portál kiemelt helyen, a vezető hírek között tudósított az eseményről. A felvonulásról és az Orbán Viktor miniszterelnök beszédéről szóló híradások többsége objektív módon tálalta a rendezvényt. 

Azok a médiumok, amelyek eddig is rendszeresen démonizálták a magyar kormányfőt és oroszbarát politikát emlegettek Magyarország diplomáciájával kapcslatban, ezúttal is negatív jelzők kíséretében számoltak be a békemenetről. A Digi 24 hírtelevízió például idézőjelbe tette a béke szót tudósítása címében, a G4 Media portál pedig sokadszorra Moszkva trójai falovaként jellemezte Orbán Viktort. A közösségi médiában – ahogyan lenni szokott – ezúttal is nagy többségben voltak a magyar miniszterelnökkel egyetértő kommentek.

Több híradás is címben emelte ki Orbán Viktor kijelentését, miszerint a magyarok nem akarják vérüket adni Ukrajnáért. Nem véletlenül, mivel Romániában is ismét napirendre került az utóbbi hetekben a kötelező katonai szolgálat bevezetésének kérdése. 

Marcel Ciolacu román miniszterelnök nemrég újságíró kérdésre válaszolva kizártnak tartotta a sorkatonaság újbóli bevezetését. A kormányfő szerint ma már nem lehet erre kötelezni az embereket. Nicolae Ciuca szenátusi elnök, a kisebbik koalíciós formáció, a Nemzeti Liberális Párt vezetője szintén egyértelművé tette: nem támogatja a kötelező katonai szolgálat visszaállítását, csak az önkéntes fegyveres szolgálatot. Egy februári felmérés szerint a románok többsége ellenzi a sorkatonai szolgálat visszaállítását. A megkérdezettek 58 százaléka ellenezné, 35 százaléka pedig támogatná a 2007-ben megszüntetett kötelező katonai szolgálat visszaállítását.

Romániában egyébként népszerű a magyar kormány érdekvédő, a brüsszeli intézkedéseket nyíltan bíráló diplomáciája. Mint arról a Deutsche Welle román nyelvű honlapján közölt elemzés korábban beszámolt, Orbán Viktor magyar kormányfő romániai népszerűsége tavaly elérte a hatvan százalékot, amive messze megelőzi a bukaresti vezető politikusokat. Az írás azt is megemlítette, a románok megaláztatásként élik meg, hogy hazájuk több mint egy évtizede nem csatlakozott teljes jogokkal a schengeni övezethez.

Egy korábbi felmérés szerint a romániaiak többsége úgy véli, Bukarestnek inkább szuverenista politikát kellene folytatnia. A megkérdezettek 61 százaléka támogatta ezt a fajta irányvonalat a globalista politikával szemben. Utóbbi támogatottsága mindössze 16 százalékos volt. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a békemeneten. (fotó: Arpad Kurucz/ANADOLU/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.