Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Orbán Balázs: Továbbra is erős a kormány legitimációja

A tűzszünet az ukránoknak és Európának egyaránt érdeke lenne–vallja Orbán Balázs, aki az orosz–ukrán háború mellett a választásokról és annak eredményeiről, a soros magyar uniós elnökségről, Manfred Weberről és az Európa előtt álló kihívásokról beszélt a Mandinernek adott interjújában.

Forrás: Mandiner2024. 06. 12. 15:57
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. május 13-án. MTI/Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandinernek a választási eredményekről, meg az Európa előtt álló kihívásokról, Manfred Weberről és Magyar Péterről is nyilatkozott. A választás eredményeivel kapcsolatban Orbán Balázs kijelentette, az, hogy egy nagy kormánypártot ilyen hosszú ideig és ilyen nagy arányban töretlenül kitüntetnek bizalmukkal a választópolgárok, más európai országban már nem tapasztalható. Valamint, elmondása szerint a mostani európai választás valamennyi kormányzó pártnak rázós terep volt, hiszen háborúval, inflációval, gazdasági válsággal terhelt évek közben tartották a megmérettetést.

Azzal kapcsolatban, hogy számos elemző mérsékelt Fidesz-győzelemnek titulálta az elért eredményeket azt nyilatkozta, hogy ez az ellenzéki politikusok vagy véleményformálók feladata. Ám véleménye szerint minden ellenzéki erőt komolyan kell venni, ide sorolta a szélsőséges jobboldalt vagy a számos önkormányzati bázissal és parlamenti jelenléttel működő óbaloldalt meg a Magyar-féle újbaloldalt is. 

A háborúpárti stratégia kapcsán kijelentette, hogy a Nyugat nemcsak fenntartja, hanem fokozza is az ukránok támogatását. Ezért a békepárti kormányokat pénzügyileg és politikailag is igyekeznek legyengíteni. 

Ez a projekt idehaza nem volt sikeres: továbbra is erős a kormány legitimációja. Ezzel szemben viszont több olyan ország is akad, ahol a választók épp a regnáló háborúpárti kormánnyal szemben fejezték ki elementáris erejű nemtetszésüket. Ez egy kicsit a mi javunkra billentette az erőviszonyokat. És előttünk áll még az amerikai választás, amely a döntő áttörést elhozhatja

– fejtette ki Orbán Balázs. 

A tizenegy fideszes, békepárti képviselő munkájáról úgy vélekedett, hogy az igazából csak most kezdődik, és mindenképpen az a cél, hogy felerősítsék a békepárti hangokat az Európai Parlamentben. Megcáfolta azt az álláspontot is, azzal, hogy fegyverszünetet követelnek a békepártiak, csak Putyinnak kedveznek, aki jelenleg jól áll katonailag. Véleménye szerint veszélyes kalkuláció az, amelyik szerint később majd jobb pozícióból lehetne tárgyalni az oroszokkal, a legjobb reális lehetőség éppen most van. 

Ezért a tűzszünet az ukránoknak és Európának egyaránt érdeke lenne

– emelte ki. 

A miniszterelnök politikai igazgatója szót ejtett a Franciaországban és Németországban kialakult politikai válsághelyzetről is. 

Macron kénytelen volt előre hozott választást kiírni. Kérdés, hogy a politikai földindulás hol áll meg. Ha nem mond le, akkor is elképzelhető, hogy jobboldali kormánnyal kell együtt dolgoznia. Újra cohabitation időszak jöhet, ami mindig egy másik időszámítás a francia politikában. Németországban a hárompárti koalíció egyre nagyobb legitimációs válsággal küzd, összesen nem kaptak egyharmadnyi szavazatot. Sokan ezt kárörvendéssel nézik, de az elmúlt két évben tapasztaltak alapján egy gyenge érdekérvényesítési képességgel rendelkező német kormány sokkal rosszabb Európa és Magyarország számára, mintha erős felhatalmazással bíró kabinet vezetné Európa legfontosabb országát

– vélekedett Orbán Balázs.

A közelgő soros magyar uniós elnökség kapcsán kijelentette, hogy központi gondolata Európa erejének visszaszerzése lesz. Ez elmondása szerint, versenyképes gazdaságból, megerősített európai hadiiparból, fair bővítésből, felelős zöldpolitikából, illetve a demográfiai problémák és az illegális migráció elleni hatékony fellépésből fog állni. 

Orbán Balázs Magyarországot az Európai Unió legkompromisszumkészebb kormányának tartja, s ennek alátámasztására az uniós forrásokról való tárgyalást, vagy az ukrán kérdések kezelését hozta fel. Ám véleménye szerint az éles nemzetstratégiai ügyekben Magyarország nem kell és nem is fog engedni ezután sem. Arra a kérdésre, hogy melyik pártcsaládba ülne be a Fidesz, úgy fogalmazott, hogy a legszélesebb szuverenitáspárti együttműködésben érdekelt a Fidesz, és több opció is rendelkezésükre áll. 

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkárának Magyarországra való látogatásával kapcsolatban úgy fogalmazott: 

Kettős a célunk: a NATO-vállalásainkat teljesítjük, ugyanakkor a szövetség területén kívüli katonai műveletekben nem kívánunk részt venni. Most jelentettük be, hogy elértük céljainkat, nem veszünk részt a NATO ukrajnai akciójában. Magyarország sem embert, sem fegyvert, sem pénzt nem küld egy esetleges ukrán NATO-misszióba! 

Borítókép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (Fotó: MTI/Máthé Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.