Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Óriási a pánik, rengeteg beteg érzékeny adata került nyilvánosságra Európában

Orosz hekkerek betörtek a brit egészségügyi adatbázisába, több mint 1600 műtétet megzavarva. Tettüket azzal magyarázták, hogy így tiltakoznak az Egyesült Királyság Ukrajnának nyújtott katonai támogatása ellen. Az egészségügyi szolgálat segélyvonal létrehozásán fáradozik, miután a Qilin egyik napról a másikra nyilvánosságra hozta az ellopott adatokat.

2024. 06. 22. 12:42
Illusztráció
Forrás: Negative Space / https://www.pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állítólag Oroszországhoz köthető Qilin hekkercsoport feltörte az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának adatbázisát. Megakadályozták az orvosok hozzáférését fontos dokumentumokhoz, és 50 millió dolláros váltságdíjat követelnek – írja az ukrán unian.ua a The Guardianre hivatkozva

A hekkerek betörtek a Synnovis informatikai rendszerébe, amely laboratóriumi és diagnosztikai szolgáltatásokat nyújt számos kórháznak, köztük állami és magánorvosi rendelőknek. Megszerezték az orvoslátogatások adatait és a vizsgálati eredményeket, köztük a HIV- és onkológiai teszteket.

Megjegyzik, hogy a hekkerek blokkolták az orvosok hozzáférését a betegdokumentumokhoz, ezért a támadással érintett nemzeti egészségügyi szolgálat kórházai közel 1600 sürgős rendelést és műtétet, köztük vérátömlesztést és szervátültetést voltak kénytelenek elhalasztani.

A hekkercsoport korábban azzal fenyegetőzött, hogy az ellopott adatokat nyilvánosságra hozza, ami azt jelzi, hogy a Synnovis nem volt hajlandó kifizetni a bejelentett 50 millió dolláros (18,5 milliárd forint) váltságdíjat.

A Qilin által a június 3-i hekkelés során megszerzek adatokban szereplő vizsgálati eredmények száma azért olyan hatalmas, mert a források szerint a betegek esetében több évre visszamenőlegesen elvégzett összes vizsgálatot, és eredményt tartalmazzák.

A hekkercsoport csütörtökről péntekre virradó éjszaka folyamán 104 adatfájlt tett közzé egy üzenetküldő platformon. A The Guardian nem tudta ellenőrizni a közzétett fájlok tartalmát, amelyek összesen mintegy 380 GB (gigabyte) adatot tartalmaztak. A posztot a Synnovis logójának képe, a cég leírása és a weboldalára mutató link egészítette ki.

Egyelőre nem világos, hogy a hekkercsoport pontosan milyen adatokat, illetve a zsákmány mekkora részét hozta nyilvánosságra. Az ellopott adatok között azonban számos műtéti beavatkozáson – többek között szervátültetésen – átesett, szexuális úton terjedő fertőzéssel gyanúsított vagy vérátömlesztésen átesett betegeken végzett vérvizsgálatok eredményeinek részletei is szerepelnek – közölték a The Guardian forrásai.

Egy olyan fejlemény, amely aggodalmat fog okozni azon betegek körében, akik az elmúlt években magánegészségügyi ellátásban részesültek, a hekkercsoport zsákmánya magától értetődően magában foglalja azon vizsgálatok adatait, amelyeket az emberek több magánegészségügyi szolgáltatónál is elvégeztek. Egyelőre nem tisztázott, hogy a Synnovis – a Synlab patológiai cég és két nagy londoni akut kórházi tröszt közös vállalkozása – mely magánegészségügyi cégeknek dolgozik.

A BBC beszámolója szerint az akták a betegek nevét, születési dátumát, NHS-számát és a vizsgálatok leírását tartalmazzák. Ciaran Martin kiberbiztonsági szakértő a BBC-nek elmondta, hogy ez „az egyik legjelentősebb és legkártékonyabb kibertámadás, amely valaha is történt az Egyesült Királyságban”.


Borítókép: Illusztráció (Forrás: Negative Space/https://www.pexels.com)

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.