Sikerrel vette a romániai választásokat az RMDSZ

Bár a 2019-es európai parlamenti választásokhoz képest valamivel magasabb volt az országos szavazói részvétel Romániában, s ez nem kedvezett a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), a Kelemen Hunor vezette formációnak ismét sikerült átlépnie a bejutási küszöböt.

photo: Gönczy Tamás Fotó: Gönczy Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az erdélyi magyarság részaránya a romániai népességben alig több mint hat százalék, az RMDSZ-nek minden egyes olyan megmérettetésen, ahol ötszázalékos a küszöb, gyakorlatilag a magyar szavazótábor kilencven százalékát kell mozgósítania a sikerhez. Most ismét sikerült venni az akadályt, hétfő délelőtt vált nyilvánvalóvá, hogy továbbra is jelen lesz az Európai Parlamentben az RMDSZ, 6,5 százalékot ért el a választáson.

Csoma Botond, a szövetség szóvivője a Maszol erdélyi portálnak elmondta, számításaik szerint továbbra is megmarad az RMDSZ két mandátuma a brüsszeli uniós intézményben. Ennek értelmében Winkler Gyula és Vincze Lóránt folytatja munkáját az Európai Néppárt frakciójában.  

Kelemen Hunor hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: 

az RMDSZ számára ez az utóbbi húsz esztendő legnagyobb nyeresége.

Romániában – Magyarországhoz hasonlóan – összevont választást tartottak vasárnap, az önkormányzatokról is döntöttek a szavazók. 

Az RMDSZ  a helyhatósági megmérettetésen jól szerepelt, megtartotta a polgármesteri pozíciókat Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben.

A várnál valamivel gyengébben szerepelt a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). A George Simion vezette párt 15 százalékos eredmény ért el az EP-választásokon, ami hat mandátumot jelent. Az AUR eddig nem volt jelen az Európai Parlamentben. Átlépte viszont az ötszázalékos bejutási küszöböt a másik, kisebb magyarellenes párt, az SOS Románia is.  

A választásokon a vártnál valamivel jobban szerepeltek a kormánypártok. Az EP-választásokat a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok közös jelöltlistája nyerte 53 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a 13 mandátumhoz jut a Szociáldemokrata Párt, s 9-10 képviselője lesz a Nemzeti Liberális Pártnak az EP-ben. A két koalíciós párt nyerte az önkormányzati pozíciók többségét is,   

Borítókép: Kelemen Hunor az EP-választások után tartott sajtótájékoztatóján (Forrás: Facebook / Kelemen Hunor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.