„A magyar kormány az EP-választás eredményével megerősítve érvényesítette a nemzeti érdekét és célját”

A NATO ukrán missziójához kapcsolódó fő kérdéseket a mai találkozó Jens Stoltenberg és Orbán Viktor között eldöntötte, mondta el lapunknak Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója. Magyarország kimarad a háborúból.

2024. 06. 12. 13:57
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (L) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóra érkezik 2024. június 12-én. Fotó: KISBENEDEK Attila Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem pénzt, sem katonát nem küldünk Ukrajnába, tette egyértelművé Orbán Viktor miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral történt mai megbeszélésén.

A mai budapesti tárgyalás eredményéről Boros Bánk Levente elmondta, hogy az elmúlt napokban megjelent ellenzéki véleményekkel ellentétben Magyarország a NATO részéről nemhogy nem kapott bírálatot, de egy nagyon konstruktív megbeszélésre került sor, hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón a két vezető egymásról is, de különösen Magyarország NATO-szerepvállalásáról is pozitívan nyilatkozott. Stoltenberg megdicsérte hazánk NATO-hoz való hozzáállását és szerepvállalását, és megszületett egy kompromisszum, ami pontosan ellentétes azzal, amire sokan számítottak az ellenzéki térfélen.

– A magyar kormány, megerősítve az európai parlamenti választás eredményével, érvényesítette a nemzeti érdekét és célját, hogy ki szeretne maradni ebből az ukrajnai misszióból, és ezt a NATO-főtitkár is elfogadta. Egy olyan megoldás született, ahol Magyarország nem blokkolja a NATO ezen irányba elkötelezett tagjainak a lépését, de sem anyagilag, sem katonailag abban nem vesz részt – mutatott rá a szakértő.

Boros Bánk Levente. Fotó: Holecz Endre

Boros Bánk Levente szerint ami nagyon fontos, hogy a hétvégi európai parlamenti választás eredményei nemcsak Magyarországon, hanem Európában is megerősítették a békepárti álláspontot.

Ez egyben pedig megerősítette a magyar kormánynak adott választói felhatalmazást, és ezt realizálva a NATO és Jens Stoltenberg főtitkár is kompromisszumképesebben érkezett Budapestre

– hangsúlyozta.

Tiszteletben tartják a magyar választók döntését és a magyar kormány nemzeti érdek alapú politikáját és a békéhez való hozzáállását – tette hozzá.

A magyarországi és az egész európai parlamenti választás eredménye alapozta meg ennek a lehetőségét Magyarország számára

– összegezte Boros Bánk Levente.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóra érkezik 2024. június 12-én (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

 


 


 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.