Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Véget ért a kubai válság

Az orosz Északi Flotta hajóinak egy különítménye nem hivatalos látogatást tett, majd elhagyta a kubai Havanna kikötőjét.

2024. 06. 17. 18:23
Egy orosz tengerészgyalogos sétál a Kubába látogató orosz haditengerészeti különítmény részét képező Kazany orosz atom-tengeralattjáró fedélzetén Havanna kikötőjében 2024. június 14-én. Az orosz flotta megjelenése szokatlan ilyen közel az Egyesült Államokhoz.
Egy orosz tengerészgyalogos sétál a Kubába látogató orosz haditengerészeti különítmény részét képező Kazany orosz atom-tengeralattjáró fedélzetén Havanna kikötőjében 2024. június 14-én. Az orosz flotta megjelenése szokatlan ilyen közel az Egyesült Államokhoz. Fotó: YAMIL LAGE / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Északi Flotta hajóinak egy különítménye nem hivatalos látogatást tett, majd elhagyta a kubai Havanna kikötőjét. A hosszú távú hadjárat feladatainak teljesítése folytatódik – közölte a flotta sajtószolgálatára hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség. 

Egy másik Telegram-csatorna szerint az orosz tengerészek jól érezték magukat Kubában. Az Izvesztyija szerint a legénység protokolláris, ünnepélyes és megemlékező rendezvényeken vett részt, többek között az Oroszország Napja alkalmából rendezett eseményeken. Az orosz tengerészek lehetőséget kaptak arra, hogy meglátogassák Fidel Castro történelmi örökségének központját, a Morro Cabana katonai-történelmi komplexumot, és megismerkedjenek Kuba történelmével. A tengerészek barátságos labdarúgó- és röplabda-mérkőzéseket is játszottak a kubai féllel a Granma Tengerészeti Akadémián.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök látogatása az orosz hajókon mérföldkőnek számít, a Havanna-öbölben lévő négy hajó közül kettőre – a Kazan tengeralattjáróra és az Admiral Gorszkov fregattra – szállt fel. A kubai vezető feljegyzéseket hagyott a díszvendégek könyvében, miközben nemcsak csodálatát fejezte ki tengerészeink és hajóink iránt, hanem kiemelte a látogatás jelentőségét a kétoldalú kapcsolatok szempontjából – írta az orosz külügyminisztérium Telegram-csatornáján.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, nem volt ennyire vidám és a szórakoztató pillanat, amikor a hajók feltűntek a kubai vizeken. Főleg akkor nem, amikor az amerikai hajók is megjelentek Kuba közelében

Borítókép: egy orosz tengerészgyalogos sétál a Kubába látogató orosz haditengerészeti különítmény részét képező Kazany orosz atom-tengeralattjáró fedélzetén Havanna kikötőjében 2024. június 14-én. Az orosz flotta megjelenése szokatlan ilyen közel az Egyesült Államokhoz (Fotó: YAMIL LAGE / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.