A német fiatalok sem akarnak sorkatonai szolgálatot, hiába erőltetnék a politikusaik

A többi nyugat-európai országhoz hasonlóan Németországban is dübörög a háborús narratíva. Azonban úgy tűnik, hogy a sorkatonaság Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője által propagált terve, s Boris Pistorius német védelmi miniszter javaslatai nem mindenkinek tetszenek.

2024. 07. 10. 13:39
Boris Pistorius német védelmi miniszter
Boris Pistorius német védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta dédelgetett terv az Európai Unióban a kötelező sorkatonaság visszaállítása, amelynek legnagyobb szószólója a német Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Mint arról beszámoltunk, épp Weber hazája, Németország volt az, amely nemrég konkrét lépést is tett az országban 2011-ben eltörölt sorkatonaság visszaállítására, azonban nagyon úgy tűnik, hogy a Boris Pistorius német védelmi miniszter által előterjesztett terv nem mindenkinek tetszik a Bundestagban – számol be róla az Euractiv brüsszeli hírportál.

Boris Pistorius német védelmi miniszter
Boris Pistorius német védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Pistorius előterjesztése egy svéd típusú rendszert vázolt fel, amelyben minden 18. életévét betöltő fiatal kapna egy kérdőívet, amelynek kitöltése a férfiak számára kötelező, a nők számára pedig opcionális lenne. A kérdőívek alapján hívnák be a fiatalok egy részét orvosi vizsgálatra, az azon alkalmasnak találtak pedig hattól 23 hónapig terjedő szolgálatot teljesítenének.

Ez egy felhigított verzió (vagy egy köztes állomás) a nőkre is kiterjedő kötelező katonai szolgálathoz képest, ami alkotmánymódosítást igényelne.

A szabad demokraták (FDP) vezetője, egyben a jelzőlámpa-koalíció pénzügyminisztere, Christian Lindner, valamint Marco Buschmann igazságügyi miniszter levélben fejezte ki aggályait Pistoriusnak.

Az a cél köt össze bennünket, hogy a Bundeswehr az egyik legmodernebb és leghatékonyabb hadsereggé váljon. Ezt a célt csak a megfelelő társadalmi elfogadottsággal tudjuk és fogjuk elérni

– idézi a miniszterek levelét a Die Welt német napilap. Támogatják azonban Pistorius azon célját, hogy felmérje a háború esetén behívható személyek számát, és javasolják, hogy tegyenek intézkedéseket a katonai szolgálat vonzóbbá tételére.

Lindner és Buschmann szerint a sorkatonai szolgálatra való kiválasztást nehéz lenne méltányosan lebonyolítani, valamint az „mélyen beavatkozna” a fiatalok életébe.

Pistorius tervének keresztülvitelét tovább nehezíti, hogy a háborús hangulat ellenére a német védelmi tárca kisebb költségvetéssel gazdálkodhat jövőre, mint azt a miniszter szeretné.

Ez bosszantó számomra, mert akkor nem fogok tudni bizonyos dolgokat olyan sebességgel kezdeményezni, ahogyan azt (…) a fenyegetettségi szint megkívánja

– füstölgött Pistorius a döntésre reagálva.

Borítókép: Boris Pistorius német védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.