A Nyugat mindenáron meg akarja állítani a soros magyar elnökséget

Egyes tagállamok arról tárgyaltak, hogyan lehetne elvenni Magyarországtól az Európai Unió Tanácsának elnökségét.

Forrás: Brussels Signal2024. 07. 11. 17:56
BÓKA János
EU-elnökség - Bóka János sajtótájékoztatója Brüsszelben Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország és a balti országok azon tanakodnak, hogyan lehetne elvenni Magyarországtól az Európai Unió Tanácsának elnökségét, miután Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója során Oroszországban is tárgyalásokat folytatott. 

A magyar elnökség lerövidítéséhez az Európai Unió huszonhét országából húsznak kellene egyetértenie a döntéssel, olyan módon, hogy a blokk lakosságának hatvanöt százalékát képviseljék. Tehát nem olyan egyszerű bármilyen döntést meghozni a magyar elnökséggel kapcsolatban, mivel az uniós tagállamok mindössze tizenhat nagykövete csatlakozott ahhoz a július 10-i találkozóhoz, ahol a tárgyalások arról szóltak, hogy az EU „egyértelmű figyelmeztetést” adjon Magyarországnak.

Három lehetséges módja van annak, hogy az EU megakadályozza Magyarország soros elnökségét.

Ha a tagok kétharmada hajlandó lenne megszavazni, hogy fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű veszélye, akkor létezik a 7. cikk szerinti eljárás, amely lehetővé tenné, hogy Magyarország elnökségét azonnal megszüntessék, és felfüggeszthessék szavazati jogát.

Az Európai Tanács tagjainak egyszerű többsége megszavazhatná azt is, hogy a soros elnökség időpontját megváltoztassák, és előre hozzák Lengyelország elnökségét augusztusra vagy szeptemberre. Ehhez Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének az Európai Unió működéséről szóló szerződés 236. cikke alapján kellene indítványt benyújtania. A legtöbb uniós tagállam azonban óvakodik attól, hogy olyan precedenst teremtsen, amely gyengítené a soros elnökség elvét, hiszen az a kisebb országoknak is lehetőséget ad arra, hogy irányítsák az EU napirendjét.

Egy harmadik és reálisabbnak tűnő lehetőség a Magyarország által vezetett „összes vagy néhány” ülés bojkottálásából vagy csak több alacsonyabb rangú tisztviselő kiküldéséből állhatna. 

Magyarország a maga részéről azzal érvelt, hogy az EU-nak valamilyen kapcsolatra szüksége van Moszkvával a fenntartható biztonság érdekébe, nyilatkozta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón. 


Borítókép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter sajtótájékoztatót tart Brüsszelben (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.