Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A Sanghaji Együttműködési Szervezet vezetői a béke mellett kiállva aláírták az asztanai nyilatkozatot

A globális Dél egyöntetűen kiállt a békére irányuló világegység és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés rendelkezéseinek szigorú betartása mellett.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 07. 04. 16:33
Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends SCO summit in Kazakhstan
Erdogan, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Kassim-Jomart Tokayev kazahsztáni elnök, Savkat Mirziyoyev üzbég elnök, Szadir Japarov kirgiz elnök, Emomali Rahmon tádzsik elnök, Mohammad Mokhber megbízott iráni elnök, Monamgolisz Szubrahma indiai külügyminiszter Ukhnaagiin Khurelsukh elnök, Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök, Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök, Tamim bin Hamad Al Thani katari emír, Sardzsa Emirátus uralkodója és az Egyesült Arab Emírségek Szövetségi Legfelsőbb Tanácsának tagja. Bin Muhammad Al-Qasimi szultán, a türkmén nép nemzeti vezetője, Gurbanguly Berdimuhamedo Türkmenisztán Halk Maslahati elnöke és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár családi fotót készít a Kasszim Generous Tokajev kazah elnök által szervezett csúcstalálkozó előtt. plus formátumú találkozó a kazahsztáni asztanai Függetlenségi Palotában 2024. július 4-én. Fotó: Murat Kula Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin elnök és a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagállamainak vezetői Asztanában tartott találkozójukat követően aláírták a zárónyilatkozatot, számolt be a RIA Novosztyi.

Vlagyimir Putyin orosz elnök dokumentumokat ír alá a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállami vezetőinek asztanai csúcstalálkozóján 2024. július 4-én. (Fotó: AFP/Szergej SZAVOSTJANOV)

A szervezet csúcstalálkozójá július 3-án és 4-én tartották. A találkozón a globális Dél országait tömörítő szervezet tovább bővült Fehéroroszország felvételével.

A Sanghaji Együttműködési Szervezetet 2001-ben alapították. Jelenleg tíz állam tartozik ide: India, Irán, Kazahsztán, Kína, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Pakisztán, Üzbegisztán és Fehéroroszország. Megfigyelő országok: Afganisztán és Mongólia. Partnerországok: Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, az Egyesült Arab Emírségek, Törökország és Srí Lanka.

A csúcstalálkozó résztvevői a záródokumentum mellett több mint húsz dokumentumot írtak alá, köztük a szervezet 2035-ig szóló fejlesztési stratégia tervezetét, a terrorizmus és a szeparatizmus elleni küzdelemre vonatkozó együttműködési programot, valamint tagállamok közötti szervezeten belüli együttműködés ütemtervét.

A zárónyilatkozatban a szervezet országai többek között elfogadták a békére irányuló világegységre vonatkozó kezdeményezést, melybe a bolygó további országait is meghívták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamai csúcstalálkozót tartanak Asztanában 2024. július 4-én. (Fotó: AFP/Szergej SZAVOSTJANOV)

Hangsúlyozták, hogy nem vesznek részt olyan döntésekben, amelyek a belügyekbe való beavatkozást célozzák és ellentétesek a nemzetközi joggal.

A szervezet országai kifejezték azon szándékukat, hogy a többpólusú világ egyik kulcsfontosságú szövetségeként növeljék globális Dél potenciálját és nemzetközi befolyását, valamint intézkedéseket tesznek annak megakadályozására, hogy területükön az állami szuverenitás és a területi integritás elveivel ellentétes tevékenység történjen.

Az SCO emellett felszólított az ENSZ átfogó reformjára a fejlődő országok képviseletének biztosítása érdekében, és ellenezte a protekcionista intézkedéseket, az egyoldalú szankciókat és a többoldalú kereskedelmi rendszert aláásó kereskedelmi korlátozásokat is. A szervezet mély aggodalmát fejezte ki az izraeli–palesztin konfliktus eszkalálódása miatt, és határozottan elítélte a számos civil áldozatot követelő akciókat, valamint a Gázai övezetben kialakult katasztrofális humanitárius helyzetet.

Borítókép: A Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója (Fotó: Anadolu/AFP/Murat Kula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.