A Trump elleni merénylet következményei

A biztonságpolitikai szakértő a republikánus elnökjelölt megerősödésével számol.

2024. 07. 15. 17:55
A supporter of Former US president and Republican presidential candidate Donald Trump waits by Milwaukee Mitchell International Airport, Wisconsin, on July 14, 2024, to try and get a glimpse of his plane landing. The Republican National Convention will take place from July 15th to the 18th. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ nyilvánosságát a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet tartja lázban. Mint ismert, szombaton a pennsylvaniai Butlerben lövések dördültek el a republikánusok kampánygyűlésén. Az incidensben Trump könnyebben megsérült, egy hallgatója meghalt. A történtek több kérdést is felvetnek mind az amerikai elnökválasztási kampány, mind a magyar közéletet illetően – írta a Mandiner.

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője felidézte, hogy 43 éve követtek el utoljára merényletet amerikai elnök ellen. Mint mondta,

a történtek hatással vannak mind Trump, mind Biden kampányára. Trump esetében egyértelmű a pozitív hatás, hiszen elég csak felidézni, hogy a volt elnök miként reagálta le az eseményt.

Már most ikonikussá vált az a fotó, ahogy Trump véres arccal lejött a pódiumról, a magasba emelte az öklét, miközben a tömeg a „USA, USA” szavakat kántálta.

A biztonságpolitikai szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy „Trump cseppet sem hátrált meg, volt elnökhöz méltóan reagált erre a rendkívüli esetre. Ráadásul van egy kontraszt is, hiszen 

a republikánusok elnökaspiránsa egy olyan fegyveres támadás után állt talpra, amely kis híján az életébe került.

Miközben van egy nála nem sokkal idősebb regnáló elnök, aki ugyancsak újra akar indulni, és láthatóan sokkal rosszabb állapotban van még egy hétköznapi szituációban is. Trumpon tehát látszik az energia, míg ez Bidennél nincs meg – hangsúlyozta Demkó Attila.

A szakértő szerint ennek ellenére még Joe Biden is jól jöhet ki a történtekből. „Hiszen hetekre lekerülhet arról a fókusz, hogy Biden alkalmas lehet-e még négy évig elnöknek. Elég csak felidézni, hogy pár napja mi volt a címlapokon: naponta jelentek meg olyan hírek, hogy újabb és újabb közszereplők szólították fel: lépjen vissza. ”

Ez a merénylet tehát segíthet Bidennek túlélni a Trump elleni vitája óta egyre csak erősödő krízist

– magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy a tengerentúlon történtek miként befolyásolhatják majd Orbán Viktor magyar miniszterelnök július eleje óta tartó békemisszióját, a szakértő azt válaszolta, hogy a merénylet „mindenképp pozitív hatással van a kormányfő politikai vonalára, mivel Donald Trump ezzel erősödött”. S nyilván 

Trumppal több az esélye a békefolyamat elindításának, mint Bidennel.

„Jelenleg az a politikai szereplő erősödik az Egyesült Államokban, aki nyíltan az oroszok és ukránok közötti béke előmozdítására törekszik” – húzta alá Demkó.

Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője az elhangzottakhoz még hozzáfűzte, hogy Szlovákia és immár az Egyesült Államok példája is mutatja, hogy „egyes politikusok démonizálása hova vezet, még akkor is, ha instabil személyek az elkövetők. Nagyon óvatosan kell tehát bánni az apokalipszis felvetésével és azokkal a kijelentésekkel, hogy vége a demokráciának, ha Trump vagy Fico győz.”

Demkó Attila szerint ezzel szemben 

akkor van vége a demokráciának, ha a nyugati világban tovább terjed, tovább erősödik ez a démonizálás, a »karanténba zárás«.

Hiszen így a párbeszédet felváltja egy hideg, pontosabban immár az erőszak jelenléte miatt akár egy forró polgárháború. Ezt el kell kerülni, változtatni kell a jelenleg uralkodó nyugati hozzáálláson.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt híve 2024. július 14-én (Fotó: AFP/Patrick T. Fallon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.