Az amerikai titkosszolgálat nem vállal felelősséget az elnökök biztonságáért

A helyi rendőrséget hibáztatják azért, mert Trump nem volt biztonságban.

2024. 07. 31. 16:59
776184006
Az Egyesült Államok titkosszolgálatának igazgatója, Ronald Rowe, Jr. a szenátus igazságügyi és belbiztonsági bizottságának közös meghallgatásán Fotó: AFP / Middle East Images / Allison Bailey
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai titkosszolgálat vezetője a helyi rendőrséget hibáztatja azért, mert Trump nem volt biztonságban, amikor elkövették ellene a merényletkísérletet. 

Az Egyesült Államok titkosszolgálatának új, megbízott igazgatója azt mondta, hogy „szégyelli” a nyitva hagyott biztonsági rést, ami július 13-án kis híján Donald Trump republikánus elnökjelölt meggyilkolásához vezetett, de a hiányosságért a helyi bűnüldözést okolta.

A szenátus két bizottsága előtt tett tanúvallomásában Ronald Rowe megbízott titkosszolgálati igazgató a Reuters szerint elmondta, hogy ellátogatott a szabadtéri gyűlés helyszínére a pennsylvaniai Butlerben, és felmászott az épület tetejére, ahonnan a 20 éves Thomas Crooks egy AR–15 típusú puskával lövéseket adott le, amelyek megsebesítették Trump jobb fülét, megölték a rendezvény egy résztvevőjét és megsebesítettek két másikat.

Amit láttam, szégyelltem

– mondta Rowe a szenátus igazságügyi és belbiztonsági bizottságának közös meghallgatásán. „Mint a titkosszolgálat veteránja, nem tudom menteni a hibát, amiért nem volt jobban biztosított a tető” – fogalmazott. 

Az Egyesült Államok elnökére vagy jelentős párt jelöltjére több mint négy évtizede az első lövöldözés kirívó biztonsági hiba volt, amely a múlt héten – kétpárti kongresszusi nyomásra – Kimberly Cheatle titkosszolgálati igazgató lemondásához vezetett.

Rowe azt mondta a törvényhozóknak, hogy a titkosszolgálat tévedett, amikor azt feltételezte, hogy egy helyi tisztviselő megfelelően fedezi majd az épületet és annak tetejét a titkosszolgálat helyett.

Ez nem olyasvalami, amit a titkosszolgálatnak kellett volna fedeznie, ahelyett hogy átruházta volna a helyi rendfenntartó szervekre?

– kérdezte tőle John Cornyn republikánus szenátor.

Feltételeztük, hogy az állam és a helyiek megoldják ezt. Biztosíthatom, hogy nem fogjuk még egyszer elkövetni ezt a hibát

– válaszolta Rowe. 

Végül, nem áll meg a felelősség a titkosszolgálatnál?

– kérdezte Rowe-tól Richard Blumenthal demokrata szenátor.

Nálunk ez nem áll meg, uram

– válaszolta Rowe. A Trump védelmével megbízott helyi SWAT-csapat azt mondta az ABC News-nak: a lövöldözés előtt nem tartottak kapcsolatot a titkosszolgálati ügynökökkel, akik a biztonságért feleltek. Rowe elmondta: már tett lépéseket annak érdekében, hogy hasonló mulasztások ne fordulhassanak elő. 

Amikor a lemondott Kimberly Cheatle azt mondta, hogy ő nem felelős, de majd megnézi, hogy a helyi parancsnok milyen hibákat vétett, és akkor annak lesznek konzekvenciái, eleve nagyon rossz üzenet volt a végrehajtói állomány felé

– mondta lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: ha ezt ő  jóváhagyta, akkor ő az első számú felelős. 

Egy fegyveres testületnél pedig a vezetői szék nem csak kiemelt bérezéssel, nagy autóval, hanem felelősséggel is jár.

Horváth József kiemelte: most ennek a folytatását látjuk, amikor a titkosszolgálatnál ott maradt ember, a megbízott új vezető azt mondja, hogy folyik a vizsgálat, és a helyi rendőrök azok, akik hibáztak. Mint mondta, 

ezzel csak az a probléma, hogy minden ilyen esetben, amikor több szerv működik együtt egy biztosítási feladat végrehajtásában, nem a helyi rendőrök az első számú felelősek, hanem az országos hatáskörrel és illetékességgel bíró szervezet, jelen esetben a Secret Service, mert ők az első számú felelősei a védett személyek biztosításának.

Tehát ha a rendőrök nem jól végezték a munkájukat, annak sok oka lehet – mondta a szakértő –, de „semmiképpen nem lehet ezt az egész balhét rájuk verni”. 

Annál is inkább, mivel tudjuk, hogy például nem működött a kommunikációs lánc. 

Olyan, nagyon-nagyon komoly hibák sorozata történt, amit nem lehet egyszerűen elintézni azzal, hogy a helyi „kisrendőrök” hibáztak. Hiszen ők nem azért kapják a fizetésüket, hogy adott esetben az életüket áldozzák a védett vezetőért, őket csak kivezénylik egy esemény külső biztosítására – magyarázta a szakértő. 

Tehát rájuk tolni a felelősséget egyrészt nem szakszerű, másrészt nem elegáns, harmadrészt pedig szakmailag sem állja meg a helyét.

A Secret Service vezetőinek a felelőssége már az is, hogy a kommunikációs láncot, a protokollt nem jól alakították ki – mutatott rá Horváth József. Emlékeztetett: hiába észlelték többen, hogy a védett vezetőt veszély fenyegeti, az elkövető mégiscsak felmászott a tetőre, a kommunikációs láncok nem működtek jól, nem engedtek föl drónt, hogy ellenőrizzék a légteret, mondván: nincs meg hozzá a megfelelő informatikai háttér. 

Már az előkészítő munka során pontosan mérni kellett volna, hogy milyen internetes lefedettség van, milyen technikai háttér, hogy ilyen malőrök ne történhessenek meg. A hibáknak az a sorozata pedig, amit ezek az emberek elkövettek, sajnos egyre rosszabb feltételezéseknek ad táptalajt. Mert vagy ennyire inkompetensek, szakmailag nem állnak a feladatuk csúcsán, ami botrány, vagy mondjuk politikailag elkötelezettek és számukra egy republikánus elnökjelölt, egy volt elnök élete kevésbé fontos, mint adott esetben egy politikailag hozzájuk közelebb álló személyé.

Horváth József kiemelte: ezek nagyon fájó kérdések, amiket majd a vizsgálat során fel kell tenni és ki is kell vizsgálni. Olyan rendszerszintű hibákra világított rá ez a merényletkísérlet, ami mellett nem lehet elmenni, mert ilyenkor valóban fel kell tenni a kérdéset, hogy az első számú vezető, az elnök biztonságát hogyan garantálja ez a szerv.

Ezt az egész szervezetet most meg kell vizsgálni és akár az alapjaiig újra kell szervezni.

Éppen a Secret Service híresült el arról, hogy olyan embereket vettek fel a soraiba, akiknél nem a szakmai megfelelés volt az első számú szempont. „Olyan embereket is felvettek, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak vagy törekedtek például arra, hogy a férfiak és nők aránya rendben legyen, stb.” 

Ezért láttuk azt, hogy egy 190 centinél magasabb Donald Trump mellé odaraknak olyan nőt személybiztosítónak, aki a mellkasa közepéig ér. Ilyen nagyon-nagyon komoly szakmai hiányosságokkal ennél tragikusabban is végződhetett volna a támadás

– hívta fel a figyelmet a biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: itt mindenhonnan a legjobb szakembereknek kellene szolgálatot teljesíteniük, mert ha nem, onnantól kezdve, „bukik az egész előadás”, és kódolva van, hogy ezek a hibák tragédiához vezetnek. Más kérdés – mutatott rá Horváth József –, hogy a mesterlövész kiválóan teljesített. Három másodpercen belül fejbe lőtte a támadót úgy, hogy nem is volt a látószögében. Megállapította, hogy honnan jöhetett a lövés és már reagált is. Nem kért engedélyt. Ezzel mentette meg az életét a volt elnöknek.

Borítókép: Az Egyesült Államok titkosszolgálatának igazgatója, Ronald Rowe Jr. a szenátus igazságügyi és belbiztonsági bizottságának közös meghallgatásán (Fotó: AFP/Middle East Images/Allison Bailey)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.