Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Drasztikusan növekedett az antiszemitizmus Németországban

Figyelmeztető adatok kerültek nyilvánosságra a németországi zsidóság helyzetéről, ugyanis az elmúlt évben 83 százalékkal emelkedett az antiszemita incidensek száma. A példátlan mértékű emelkedés gyújtópontja a 2023. október 7-i Izraelben történt Hamasz-terrorakció volt, ezt követően különösen sok erőszakos támadás érte Németországban a zsidókat – derült ki a Berlinben bemutatott jelentésből.

2024. 07. 01. 12:48
Halle, 2019. október 9. Rendõr mászik át a hallei zsidó temetõ kõkerítésén, a német városban elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. október 9-én. A tettes a sisakjára szerelt kamerával élõben közvetítette a helyi zsinagóga elleni sikertelen támadását, majd azt, amint hátba lõ egy fiatal nõt, majd végez egy férfivel is. A 27 éves német neonáci férfiként azonosított elkövetõt elfogták. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordmértéket ért el a múlt évben az antiszemita incidensek száma Németországban. Az Antiszemitizmus-kutató és Információs Központok Szövetsége (RIAS) a napokban mutatta be a 2023-ra vonatkozó éves beszámolóját Berlinben és példátlan növekedésről beszéltek. 

A feljegyzett antiszemita incidensek száma 2023-ban csaknem a kétszeresére emelkedett, 83 százalékkal volt magasabb, mint 2022-ben. Ez a hatalmas növekedés nagyrészt az október 7-i izraeli Hamasz-terrorakció után elkövetett antiszemita eseteknek tulajdonítható. 

Az összes tavalyi zsidóellenes incidens több mint fele október 7-e után történt. Ebben az összefüggésben az antiszemitizmus gyakran különösen erőszakos módon fejeződött ki – olvasható a RIAS jelentésében.

A Hamasz terrorakciója berobbantotta az antiszemitizmust

A szervezet 2023-ban összesen 4782 antiszemita esetet dokumentált, ezek közül 2787, azaz 58 százalék október 7-e után történt. 

Az Izrael ellen elkövetett terrortámadás és mészárlás tehát erősen motiválta és mozgósította a németországi antiszemita megnyilvánulások és akciók elkövetőit. Az antiszemita incidensek száma a 2022-ben rögzített napi 7 esethez képest tavaly napi 13-ra emelkedett. Itt is megfigyelhető az izraeli Hamasz-terrorakció egyértelmű hatása, ugyanis október 7. és az év vége között a RIAS naponta 32 incidenst dokumentált. 

A szervezet ebben az időszakban az antiszemita incidensek 71 százalékát az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus megjelenési formájához sorolta.

Gyakori sztereotípiák közé tartozott Izrael törvénytelenné nyilvánítása éppen úgy, mint az, hogy a németországi zsidókat Izraellel azonosították.

Nőtt a rendkívül erőszakos esetek száma is

A RIAS beszámolója szerint 2023-ban Németországban az antiszemitizmus ismét erőszakos formát öltött: havonta átlagosan tíz támadást regisztráltak, összesen 121-et. Ehhez jött 7 rendkívül erőszakos eset  és további 183 antiszemita fenyegetés. 

A szervezet az erőszakos esetek alatt a fizikai támadásokat, illetve olyan akciókat ért, amelyek emberéletek elvesztését, valamint súlyos testi sérülést okozhatnak.

Súlyos a helyzet az oktatási intézményekben

 Arra is kitértek, hogy tavaly a 2022-es évhez képest gyakrabban történtek antiszemita incidensek a közterületeken. 

 

Az összes dokumentált incidens majdnem fele, 46 százaléka utcán, középületekben, parkokban és közlekedési eszközökben történt. A megelőző évben ez az arány még 39 százalék volt. Szembetűnően magas volt az antiszemita incidensek száma az oktatási intézményekben. 

A RIAS bejelentési központjai 471 incidenst dokumentáltak iskolákban, egyetemeken, múzeumokban és színházakban, ez átlagolva hetente 9 eset. 2022-ben összesen 184 incidens történt.

Bizonytalannak érzik a jövőt a németországi zsidók

A németországi zsidók lakókörnyezetében történt események száma is nőtt, tavaly 221 volt, míg 2022-ben csak 118. – Az ellenségeskedés, a támadások és az állandó fenyegetés érzése sok zsidó számára a mindennapi valóság – figyelmeztetett a sajtótájékoztatón Daniel Botmann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának ügyvezető igazgatója. Szerinte sokakat aggaszt az is, hogy lesz-e szabad és biztonságos jövő, lehetséges lesz-e zsidóként élni Németországban. 

Az incidenseket ébresztőnek kell tekinteni: az állam felelőssége annak biztosítása, hogy a zsidók biztonságosan részt vehessenek a társadalmi életben 

– jelentette ki Benjamin Steinitz, a RIAS  ügyvezető igazgatója. 

Felix Klein, az antiszemitizmus elleni kormánybiztos a bemutatón emlékeztetett a Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatal legfrissebb adataira. Ennek megfelelően tavaly új csúcsot ért el az antiszemita bűncselekmények száma 5164 esettel. Klein szerint a biztonsági és bűnüldöző hatóságok határozott fellépése csak az egyik oldal, a civil társadalom is fontos szerepet játszik. Meggyőződése, hogy a legtöbb német nem antiszemita. 

Nem értettek egyet a Hamász propagandájával, és nem akarták, hogy a zsidók félelemből titkolják kilétüket – hangsúlyozta a kormánybiztos. Klein megismételte azt a követelését, hogy az államok megszüntetésére irányuló felhívást, propagandát be kell vonni a büntető törvénykönyvbe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.