Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ezekkel a pártokkal bővülhet hétfőig a Patrióták Európáért

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis szövetsége népszerű a jobboldali pártok körében, várhatóan egyre többen csatlakoznak majd a szuverenista pártszövetséghez.

2024. 07. 04. 17:06
Andrej Babis, a cseh ANO párt vezetője és volt cseh miniszterelnök, Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt (FPOe) vezetője és Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke kezet fogott közös sajtótájékoztatón Bécsben, június 30-án. Fotó: TOBIAS STEINMAURER Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta az Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis által megalakított jobboldali Patrióták Európáért pártszövetség megjelent a politikai térképen, az európai pártok sorra jelentik be csatlakozási szándékukat. 

Geert Wilders, a holland PVV párt vezetője a hágai képviselőház plenáris üléstermében 2024. július 3-án. (Fotó: AFP/Robin van Lonkhuijsen)

Elsőként a portugál Chega nyilvánította ki csatlakozási szándékát de a Hír TV értesülései szerint a Dán Néppárttal, a belga Flamand Érdekkel, illetve az Észt Konzervatív Néppárttal bővülhet a lista.

Orbán Viktor Robert Fico szlovák miniszterelnök Smer pártjával és Janez Jansa volt szlovén kormányfő Szlovén Demokrata Pártjával is tárgyalásokat folytat, továbbá várhatóan a Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt és a Matteo Salvini vezette Liga is belép a szuverenista frakcióba.

„Dolgozunk rajta” – fogalmazott korábban az olasz politikus a Hír TV-nek.

Matteo Salvini At The Polling Station To Vote For The 2024 European Parliament Election
Matteo Salvini Olaszország miniszterelnök-helyettesét és a Liga párt vezetője 2024. június 8-án a szavazókörben. (Fotó: NurPhoto/AFP/Alessandro Bremec)

Kedden Marco Zanni, a Liga olasz párt politikusa, az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakcióvezetője a Corriere della Sera című napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott:

A patrióták képviselik az alternatívát Európában.

Az ID politikusa szerint az Orbán Viktor kezdeményezte pártszövetség, amelynek mostanáig a Fidesz mellett a cseh Elégedetlen Polgárok Frakciója (ANO), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a portugál Chega a tagja, „az első alapkőnek számít, az első felvett kesztyű kihívásként mindazoknak, akik a jelenlegi status quóval szembeszállnak”. „A Patrióták Európáért pártszövetséget azért hoztuk létre, hogy az európai emberek akaratának érvényt tudjunk szerezni”, mondta el Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója.

Ha Orbán tervei megvalósulnak, az új csoportosulás az EP harmadik legnagyobb frakciójává válhat, megelőzve ezzel az ECR-t

– írta a Die Welt véleménycikke. Hozzáteszik: Magyarország kormányfője, Orbán Viktor a legfontosabb játékos.

A francia jobboldali Rassemblement National parlamenti csoport volt elnöke, Marine Le Pen 2024. július 2-án megérkezik a párt párizsi székházába. (Fotó: AFP/Dimitar DILKOFF)

Az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport nemzeti vezetői július 8-án, hétfőn, közvetlenül a franciaországi választások második fordulójának lezárása után tervezik megtartani alakuló ülésüket. Források szerint a tervük az, hogy Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis szövetségéhez csatlakozzanak – írja a European Conservative lap.

Minden szövetségnek, amely frakcióként kíván bejegyeztetni Brüsszelben (hogy élvezhesse az ezzel járó számos előnyt), legalább 23 képviselővel kell rendelkeznie, akik legalább hét országot képviselnek. A Patrióták Európáért, más néven a Hazafiak három alapító tagja már 24 képviselői hellyel rendelkezett – 26-tal, ha a portugál Chegát is beleszámítjuk–, így már csak a nemzeti delegációk szükséges száma volt a kritérium.

Az alapítók bizakodása, hogy nemcsak elérik a szükséges küszöböt, hanem a harmadik legnagyobb képviselőcsoporttá válnak az Európai Parlamentben, megelőzve a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja vezette Európai Konzervatívok és Reformereket (ECR) a maga 84 mandátumával. Az új tagokkal folytatott tárgyalások már a végéhez közeledtek. Korábban Matteo Salvini Liga pártjának – az ID alapító tagjának – nyilvánosságra hozott nyilatkozatai is arra utaltak, hogy a terv végig az ID bővítése és átnevezése volt a Patrióták Európáért zászlaja alatt.

Most a tárgyalásokhoz közel álló források megerősítették ezeket a pletykákat a Bloombergnek, mondván, hogy az ID vezetői azt tervezik, hogy találkoznak a Patrióták Európáért szövetséggel , és július 8-án, hétfőn, közvetlenül a francia választások befejezése után tartanak közös alakuló ülést. Az eredeti határidő július 4. volt a parlamenti átrendeződésre, de több delegáció és maga az ID-csoport is hosszabbítást kért a franciaországi körülményekre való tekintettel.

Ugyanakkor az is világossá vált, hogy az egyesülés szükséges lépés lenne az ID fennmaradásához. Mivel az osztrák FPÖ és a portugál Chega átállt a Hazafiakhoz, valamint a független észt képviselő, Madison Jaak szerdán csatlakozott az ECR-hez, az ID egyedül már nem teljesíti a hét delegáció kritériumát. A jelenlegi hat ID-tag (az EP-képviselők száma alapján csökkenő sorrendben) a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Összefogás (RN), az olasz Liga, a holland Szabadságpárt (PVV), a flamand Vlaams Belang, a cseh SPD és a dán Néppárt.

Ez a hat párt együttesen jelenleg 49 mandátummal rendelkezik, ebből harminc csak az RN-é. A négy Hazafival együtt azonban ez a szám csak 75-re nőne, ami azonban tízzel kevesebb, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy megelőzzék az ECR-t és a harmadik legnagyobb brüsszeli frakcióvá váljanak.

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) a maga 21 képviselőjével szintén fontolgatta, hogy kisebb ideológiai nézeteltérések miatt átugrik a hajóról, de aztán szerdán úgy döntött, hogy a frakcióban betöltött befolyásos pozíciókért cserébe az ECR-ben marad.

Ahogy a European Conservative forrásai korábban is utaltak rá, a német nagyvállalatok (amelyek gyakran a mainstream pártokhoz kötődnek) számos közép-európai ország, köztük Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerei közé tartoznak, amelyek kormánya nem szeretné kereskedelmi kapcsolatait veszélyeztetni az AfD-vel való összefogással. 

Ami a Hazafiakat illeti, hétfőig még mindig szükségük lenne néhány új szövetségesre, ha el akarják érni céljukat, hogy a harmadik legnagyobbak legyenek. Ezek közé tartozhat a szlovák kormányzó Smer öt mandátummal – bár közölte, hogy nem csatlakozik –, vagy a spanyol Se Acabó La Fiesta (SALF) három mandátummal. Mindazonáltal a végleges összetételt csak a francia választások után fogjuk megtudni.

Borítókép: Andrej Babis, a cseh ANO párt vezetője és volt cseh miniszterelnök, Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt vezetője és Orbán Viktor kezet fogott közös sajtótájékoztatón Bécsben, június 30-án. (Fotó: AFP/TOBIAS STEINMAURER)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.