Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hiába az amnesztiatörvény, Carles Puigdemont nem menekül a hatóságok elől

A legfelsőbb bíróság hétfőn úgy döntött, hogy nem vonja vissza a katalánok volt elnöke ellen kiadott nemzeti elfogatóparancsot.

2024. 07. 02. 19:42
PUIGDEMONT, Carles
Strasbourg, 2023. december 13.
Carles Puigdemont korábbi katalán elnök felszólal az Európai Tanács spanyol elnökségérõl tartott vitán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2023. december 13-án. Az uniós törvényhozás az EU-tagállamok december 14-én kezdõdõ kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját készíti elõ.
MTI/EPA/Ronald Wittek
Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába fogadta el a spanyol parlament az amnesztiatörvényt, a bíróság nem kegyelmez a volt katalán elnöknek. 

Pablo Llarena, a legfelsőbb bíróság büntetőtanácsának bírája hétfőn közölte, hogy nem vonja vissza az évekkel ezelőtt Carles Puigdemont-nal, valamint a mellette egykor egészségügyi miniszterként dolgozó Toni Cominnal és Lluis Puig kulturális miniszterrel szemben kiadott nemzeti elfogatóparancsot. 

Llarena úgy gondolja, hogy 

az érintett politikusok nem részesülhetnek a kegyelmi intézkedésből, mivel közpénzeket, köztük Európai Uniós támogatásokat sikkasztottak el személyes gazdagodásuk és egyben a katalán szeparatista mozgalom erősítése érdekében. 

Ezzel nemcsak Spanyolország, hanem az EU pénzügyi érdekeit is sértették, ami kizárja az amnesztiát, mert ezek túllépnek a törvényben megfogalmazott amnesztiálható esetek keretein. Az új jogszabály szerint kegyelmi intézkedés akkor adható sikkasztásért, ha a bűncselekmény végrehajtása nem szolgálta az elkövető vagyonának gyarapodását. A bíróság szerint viszont Puigdemont és társai bizonyítottan pénzügyi előnyre tettek szert. 

A volt katalán elnök pártja, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) felháborodott a történteken és közölte, hogy fellebbez a döntés ellen, de hozzátette azt is, hogy Puigdemont a legfelsőbb bíróság döntése ellenére sem fél attól, hogy 2017 óta tartó bujkálása után végre visszatérjen Spanyolországba. Jordi Turull, a párt főtitkára úgy fogalmazott, hogy ez a határozat sérti a demokrácia alapvető normáit és szerinte a törvényszék egyfajta államcsínnyel próbálja megakadályozni az amnesztiatörvény gyakorlati alkalmazását. 

Az, hogy a legfelsőbb bíróság szembemegy a kongresszus által elfogadott intézkedésekkel, komoly veszélybe sodorhatja a szocialista spanyol kormányt. 

Ez az intézkedéscsomag, azon belül is Carles Puigdemont felmentése ugyanis előfeltétele volt annak, hogy segítsenek Pedro Sánchez kormányfőnek megtartani a hatalmát. A miniszterelnök tavaly nyáron elvesztette az előre hozott parlamenti választásokat a konzervatív Néppárttal (PP) szemben. Szeparatista katalán és baszk szövetségesei segítségével azonban meg tudta akadályozni a győztesek kormányalakítását, de saját beiktatása sem valósulhatott volna meg nélkülük, így azóta is ki van szolgáltatva a függetlenségpárti erőknek. 

Az amnesztiatörvény megalkotása a katalánok első feltétele volt ahhoz, hogy igennel szavazzanak Sánchez kormányalakítására, így ha végül nem kapják meg, amit akartak, akár ki is léphetnek a szocialisták mögül, ez viszont a baloldali kormány bukását is jelentheti.

A spanyol kormány elítélte a függetlenségi vezetők ügyén dolgozó bírók lépését és azt politikai manőverezésnek bélyegezte. Pedro Sánchezék most abban bíznak, hogy az alkotmánybíróság végül felülírja majd a legfelsőbb bíróság döntését. 

Borítókép: Carles Puigdemont korábbi katalán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.