Hová vezet a brüsszeli bojkott?

Az Európai Bizottság úgy viselkedik, mint amikor a járőröző rendőr megy át a piros lámpán.

2024. 07. 17. 4:55
EU Commission President Leyen - President of the European Parliament Metsola
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 02: EU Commission President Ursula von der Leyen and President of the European Parliament Roberta Metsola, meet with the Group Presidents of the European Parliament in Brussels, Belgium on July 02, 2024. Dursun Aydemir / Anadolu (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel bojkottálná a magyar soros elnökséget és folyamatosan bünteti Magyarországot, de miként teheti meg ezt? Egyáltalán: megteheti-e, hogy bojkottál, nem vesz részt a közös munkában?

Formálisan az Európai Bizottság megteheti, hogy a biztosok helyett alacsonyabb rangú tisztviselőkkel képviselteti magát bizonyos eseményeken, ezt ugyanis kifejezett rendelkezés nem tiltja. Ugyanakkor az unió szerződéseiben megfogalmazott – jogilag szintén kötelező – alapelvek közül többet is megsért a brüsszeli testület ezzel, így például a lojális együttműködés elvét és a szubszidiaritást

– nyilatkozta lapunknak Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Hozzátette: előbbit azzal teszi, hogy önkényes okokból alacsonyabb szintre helyezi az együttműködést egy tagállammal. Utóbbit pedig azzal, hogy a tagállam önálló politikai, külpolitikai mozgásterét jogellenesen próbálja szűkíteni ezzel a zsarolással.

– A jogi szempontokon túl az eset politikailag is több mint elfogadhatatlan – mondta a szakértő:

Ezzel ugyanis a brüsszeli testület azt üzeni, hogy nem ismeri el a tagállamok önálló politikai mozgásterét, és egyfajta alárendelt szervezeti egységnek tekinti a szuverén országokat.

Ez éppen az a birodalmi felfogás, amelyet a magyarok többsége elutasít, és amely Európa jól megfontolt érdekeivel is ellentétes – magyarázta Szikra Levente. A kontinens nemzetei akkor tudnak ugyanis fejlődni – mutatott rá –, ha együttműködnek egymással, de akkor nem, ha az együttműködés fórumaként létrehozott intézményrendszer uralkodni akar felettük.

A dolog persze annyiban nem meglepő, hogy eddig is ismert volt mindenki előtt az a durva kettős mérce, amelyet az Európai Bizottság a szuverenista és konzervatív kormányokkal szemben alkalmaz. Magyarországnak ráadásul még egy fő bűne van Brüsszel szerint, ez pedig a béke melletti következetes kiállás

 – hangsúlyozta a vezető elemző.

Szikra Levente szerint ugyanakkor a kettős mérce jelensége kezd akkora mértéket ölteni, hogy az szétfeszítheti az európai integrációt. A helyzetet tovább rontja ráadásul, hogy az Európai Bizottság feladata épp a szerződések betartatása lenne, mégis épp ők dobják sutba az EU alapelveit a tevékenységükkel. 

Az Európai Bizottság tehát úgy viselkedik, mint amikor a járőröző rendőr megy át a piros lámpán. Épp az szegi meg a szabályokat, akinek azok betartatása lenne a feladata.

Az is igaz ugyanakkor, hogy némi frusztrációt okozhat egyes brüsszeli fejekben, hogy nem sikerült elvenni Magyarországtól az elnökséget, annak ellenére, hogy erre több kísérlet is történt.

Úgy gondolom, ez is közrejátszhat a kialakult helyzetben, de ez inkább azt mutatja, hogy egy újabb, hazánk elleni támadás volt sikertelen

– összegezte Szikra Levente.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Parlament elnöke Brüsszelben, 2024. július 2-án (Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.