Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Lejárt a határidő – kifutott az időből a Patrióták Európáért?

Július negyedike volt a határideje, hogy az Európai Parlament képviselőcsoportjai megalakuljanak. A Patrióták Európáért szövetség még nem teljesítette az ehhez szükséges feltételeket: a szabályzat előírja, hogy a tagállamok legalább negyedéből – tehát jelenleg hét országból – érkező, legalább huszonhárom megválasztott politikus hívhat életre saját frakciót. Orbán Viktor a péntek reggeli interjújában annyit elárult, hogy csak a franciaországi választások után, hétfőn várhatók újabb bejelentések. Kérdés, hogy így már kifutottak-e az időből.

2024. 07. 05. 13:00
Andrej Babis, Herbert Kickl és Orbán Viktor Bécsben, 2024. június 30-án bejelentették a Patrióták Európáért politikai szövetség megalakítását. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Többen kérték a határidő meghosszabbítását, amely az Európai Parlament hatásköre – válaszolta lapunk megkeresésére Kalas Vivien. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója rámutatott, hogy a helyzet képlékeny, még akkor is, ha a kérvényt elutasítják. – Az eljárási szabályzat nem írja elő, hogy a frakció megalakulásának bejelentése és a következő plenáris ülés között mennyi időnek kell eltelnie. 

Tehát jogilag elképzelhető, hogy a 8-án bejelentett képviselőcsoport ott lehet az alakuló ülésen 

– magyarázta.

Hogy egyáltalán mire a nagy sietség? A szakértő emlékeztetett, hogy frakciót az Európai Parlament ötéves mandátuma alatt bármikor lehet alapítani, továbbá a képviselők is szabadon válthatnak. – Jogi következménye nincs, ha kifutnak az időből, inkább szimbolikus jelentősége van – vélekedett. Rámutatott, azért is fontos, hogy az alakuló ülésre összeálljon a képviselőcsoport, mert ilyenkor választják meg az új parlament vezetőit, valamint osztják el a szakbizottságokon belüli helyeket. – A jelöléshez minimum 36 képviselő szükséges, és ugyan nem feltétlenül kell hozzá frakció, de jellemzően mégis így történik. Hasonló módon a választásnál is íratlan gyakorlat, hogy az erőviszonyoknak megfelelően osztják el a helyeket. 

Tehát harmadik legnagyobb frakcióként a Patrióták Európáért jó eséllyel indulna európai parlamenti alelnöki, szakbizottsági elnöki, alelnöki pozíciókért – sorolta.

Márpedig a szakértő szerint a magyar Fideszt, az osztrák Szabadságpártot, a cseh ANO-t, valamint a portugál Chegát (Elég!), illetve pénteki bejelentése után a spanyol Voxot és holland Szabadságpártot tömörítő képviselőcsoportnak további bővüléssel jó esélye van arra, hogy a harmadik legnagyobb erővé nője ki magát. Emlékeztetett, hogy a Marine Le Pen vezette Identitás és Demokrácia még szintén nem alakult meg, egyértelműen a francia választásokat várják, márpedig velük jelentős erősítést kapna, azonnal a negyedik legnagyobb pártcsaláddá nőne a szövetség. 

– Rajtuk kívül megszólíthatják a függetleneket, az újonnan bejutott kisebb pártokat – latolgatta a lehetőségeket.

Kalas Viven az Alternatíva Németországért (AfD) csatlakozását viszont kizárta, emlékeztetve, hogy őket éppen az Identitás és Demokrácia zárta ki a soraiból korábban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.