Románia gyorsan alkalmazkodna Donald Trump visszatérése esetén

Temérdek dolgot megváltoztatna egy republikánus győzelem.

Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha megtörténik az elnökváltás az Egyesült Államokban, rugalmasan távolodni fog a jelenlegi kritikus hangnemtől Donald Trumppal kapcsolatban az a román fősodrú média, amely a politikai, titkosszolgálati elit véleményét tálalja – mondta a Maszol erdélyi portálnak Barabás T. János, a  Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője. Hozzátette: már az elmúlt hónapokban, a republikánus politikus népszerűségi mutatóinak fényében visszafogottabb lett a bukaresti sajtó.

A román elitnek Amerika-párti modernizációs terve van, ami az IT-re, energia- és hadiiparra alapoz, és nemzetpolitikájuk – a Moldovai Köztársaság bekebelezése – is főleg Washington támogatásán alapul

– mondta a szakértő. Szerinte az elmúlt években a bukaresti külpolitika bizonyította, hogy saját érdekei szempontjából racionális tud lenni, így Románia geopolitikai fontosságát használva alkalmazkodik majd az új stílushoz és tranzakciókat keres. 

Arra kérdésre, hogy Trump győzelme esetén Bukarestnek érdekében állhat-e javítani a magyar–román viszonyt Orbán Viktor miniszterelnök és a republikánus politikus szoros kapcsolatának fényében, Barabás T. János azt mondta: a román vezetés pragmatikus kapcsolatra törekszik Magyarországgal, óvakodik a verbális támadásoktól, a politikai feszültségektől, de óvatos is Budapesttel kapcsolatban.

Ez nem fog változni, marad az óvatosság jövőre is

– fogalmazott az elemző. Korábban George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat volt igazgatója, egykori washingtoni nagykövet is cáfolta, hogy a republikánus politikus esetleges visszatérése a Fehér Házba alapvetően befolyásolná a román–amerikai kapcsolatokat. A diplomata kiemelte: Románia az elsők között volt azon NATO-tagok között, amelyek megvalósították az elvárást, azaz a GDP két százalékát fordították védelemre. Romániában 2022-ben a védelmi költségvetés a GDP 2,5 százalékát tette ki, 2023-ban pedig a 2,44 százalékát. A tavalyi 8,5 milliárd dolláros katonai költségvetés hozzávetőleg kétmilliárd dollárral volt magasabb az előző évinél.

Klaus Johannis román államfő legutóbb 2019-ben találkozott az akkor még elnök Donald Trumppal, aki méltányolta, hogy Románia a GDP két százalékát védelmi kiadásokra fordítja, és stratégiai beszerzések révén továbbra is teljesíti ezt a kötelezettségvállalását.

Borítókép: Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.