Trump hozhatja el a békét Ukrajnában, terve is van hozzá

A volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt nem sokkal a választási győzelme után közvetítő szerepet vállal a béke érdekében – közölte Orbán Viktor. A Financial Times szerint Brüsszelnek vagy el kell fogadnia, hogy azonnali tárgyalások kezdődjenek Oroszország és Ukrajna között, vagy nagyobb felelősséget kell vállalnia Ukrajna védelmének finanszírozásában.

Forrás: Financial Times2024. 07. 16. 8:54
ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald
Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt a béke lehetőségeiről Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan béketárgyalásokat követel majd Oroszország és Ukrajna között Donald Trump, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást, és ehhez „jól megalapozott terveket” dolgozott ki. Ezt jelentette ki Orbán Viktor a republikánus jelölttel folytatott beszélgetése után – írja a Financial Times.

ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez azt jelenti, hogy az EU-nak újra kell nyitnia a közvetlen diplomáciai kommunikációt Oroszországgal, és magas szintű tárgyalásokat kell kezdenie Kínával az ukrajnai háború békés megoldása érdekében

 – húzta alá a magyar kormányfő a békemisszió részeként zajlott egyeztetéseket követően az EU vezetőinek írt levelében. 

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Orbán Viktor a levélben azt is közölte, hogy a közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélései alapján az „általános tapasztalat” az volt, hogy „a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan fokozódni fog". 

Nem számíthatunk békekezdeményezésre [Trumptól] a választásokig. Azt azonban biztosan kijelenthetem, hogy nem sokkal a választási győzelme után nem vár a beiktatásáig, hanem azonnal készen áll a békeközvetítő szerepére

 – írta Orbán Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének és más uniós vezetőknek küldött levelében. Részletes és megalapozott tervei vannak erre vonatkozóan – tette hozzá.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy az EU-nak előre kell látnia az Egyesült Államok politikájának változását, és vagy el kell fogadnia az azonnali tárgyalások szükségességét Oroszország és Ukrajna között, vagy nagyobb felelősséget kell vállalnia Ukrajna védelmének finanszírozásában.

A magyar miniszterelnök többször is bírálta a Moszkva elleni nyugati szankciókat és Ukrajna katonai támogatását, miközben tűzszünetet követelt a háborúban és a béketárgyalásokat akar – jegyzi meg a Financial Times. Ez ellentétben áll a háborúpárti Brüsszel álláspontjával, miszerint segítenie kell Ukrajna védelmét, és csak Kijev dönthet arról, hogy mikor kezdjen tárgyalásokat Oroszországgal.

Európai stratégiánk a transzatlanti egység nevében lemásolta az Egyesült Államok háborúpárti politikáját

 – írta Orbán.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.