A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Zelenszkij több fegyvert és kevesebb korlátozást szeretne

Az ukrán elnök hálás az Egyesült Államoknak a támogatásért, de több fegyvert és kevesebb korlátozást szeretne – mondta el washingtoni beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Joe Biden amerikai államfő újabb fegyvercsomagot jelentett be Ukrajna számára.

2024. 07. 10. 7:49
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei washingtoni NATO-csúcs előtt kérdés volt, melyik arcát mutatja majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – írja a The New York Post amerikai napilap. Tavaly úgy érkezett meg a vilniusi találkozóra, hogy előtte dühös közösségimédia-posztban támadta a NATO-t, amiért nem állított fel menetrendet az ukrán csatlakozásra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)

Idén viszont úgy tűnik, más a hangnem. Zelenszkij a Ronald Reagan Elnöki Alapítvány és Intézetben tartott beszédében dicsérte az Egyesült Államokat és megköszönte az általa nyújtott támogatást – igaz, rögtön hozzátette, hogy országának több fegyverre és kevesebb korlátozásra lenne szüksége, hogy sikerrel vehesse fel a harcot az orosz–ukrán háborúban.

Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok a közelmúltban feloldott egyes korlátozásokat az amerikai fegyverek orosz területen való bevetésével kapcsolatban, Zelenszkij azonban most azt szeretné elérni, hogy akár több száz kilométerre az orosz terület belsejében található célpontokat is támadhasson az amerikai rakétákkal. A másik célpontja a Krím félszigeti orosz katonai jelenlét lenne, ez ugyanis szerinte hozzájárulna ahhoz, hogy az ukránok ki tudják szorítani az ellenséget az ország déli részéről.

 

Zelenszkij szerint az Egyesült Államok és Európa figyelmét is elvonja a közelgő amerikai elnökválasztás, azonban most van itt az idő a cselekvésre – sürgette a NATO-tagállamokat.

Az ukrán államfő szerint bárki legyen is az amerikai elnök, annak a demokrácia megalkuvás nélküli védelmezőjeként kell fellépnie.

Az orosz védelmi minisztérium határozott cáfolata ellenére Zelenszkij továbbra is orosz támadásnak tartja a kijevi gyermekkórházat ért rakétatalálatot, ami szerinte nem volt véletlen.

Oroszország mindig tudja, hol csapódnak be a rakétái

– mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij ismét nem távozik üres kézzel Washingtonból, hiszen Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy újabb, légvédelmi rakétákból álló fegyvercsomagot küld a háborúban álló országnak – írja a Kiyv Post ukrán hírportál.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.