Csaknem ugyanannyi orosz LNG-t vásárol Európa, mint amennyi amerikait

A két ország nyugat-európai LNG-szállításai közötti különbség 2021 vége óta a legalacsonyabbra csökkent. A tél közeledtével a világszerte megnövekedett igények miatt az egekbe szökhet a cseppfolyósított földgáz ára.

Forrás: Bloomberg2024. 08. 03. 9:38
Europe LNG
A Palau zászlaja alatt hajózó ASYA ENERGY LNG-szállító tartályhajó Limasszol földközi-tengeri kikötőjének partjainál horgonyoz ki Cipruson, 2024. június 29-én, szombaton. (Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül) Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország júliusban közel állt ahhoz, hogy megelőzze az Egyesült Államokat az Európába szállított cseppfolyósított földgáz mennyiségét illetően. Ezekről az elképesztő adatokról a Bloomberg írt. Annak ellenére, hogy a kontinens háborúpárti politikusai a legszerteágazóbb módokon próbálják büntetni Moszkvát az ukrajnai háború miatt, úgy látszik, továbbra is gőzerővel folyik az üzlet az oroszokkal.

A Palau zászlaja alatt hajózó ASYA ENERGY LNG-szállító tartályhajó Limasszol földközi-tengeri kikötőjének partjainál horgonyoz ki 2024. június 29-én. (Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül)
A Palau zászlaja alatt hajózó Asya Energy LNG-szállító tartályhajó Limasszol földközi-tengeri kikötőjének partjainál horgonyoz 2024. június 29-én (Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül)

A Bloomberg előzetes hajókövetési adatai szerint júliusban a két ország nyugat-európai LNG-szállításai közötti különbség 2021 vége óta a legalacsonyabbra csökkent. A régió állítólag körülbelül 1,5 millió tonna LNG-t importált az Egyesült Államokból a múlt hónapban, szemben az Oroszország által szállított körülbelül 1,3 millió tonnával. Az eredmény viszont nem annyira az oroszországi behozatal növekedése, mint inkább az Amerikából érkező forgalom visszaesése miatt van – írja a hírügynökség. A drámai elmozdulás jól mutatja, hogy az amerikai LNG szállítói mindig egy jobban fizető régiót választanak.

Oda irányítják a tartályhajóikat, ahol több pénz üti a markukat. Jelenleg megnövekedett a keresletet Ázsiában, többet szállítottak oda, mint 2021 óta bármikor.

Eközben a trópusi viharok okozta fennakadások csak fokozták a hiányt Európában, az egyik legnagyobb amerikai exportőr több mint két hétre felfüggesztette a berakodást a Beryl hurrikán miatt.

A világ más részein is erősödik a verseny a cseppfolyósított gázért. Egyiptom, amely az extrém hőmérsékletek és a csökkent hazai gáztermelés közepette energiahiánnyal küzd, növelte az LNG importját. Az észak-afrikai országnak ugyanakkor felárat kell fizetnie az európai árakhoz képest.

Noha nyáron nincs szüksége annyi gázra Európának, a mostani tendencia is rávilágít arra, hogy mennyire kiélezetté válhat az LNG-szállításokért folyó verseny. Ha a téli csúcsidőszakhoz közelebb ez folytatódik, az árak elkerülhetetlenül emelkedni fognak – írja a Bloomberg.

Borítókép: A Palau zászlaja alatt hajózó Asya Energy LNG-szállító tartályhajó Limasszol földközi-tengeri kikötőjének partjainál horgonyoz  Cipruson, 2024. június 29-én, szombaton (Fotó: Danil Shamkin/NurPhoto/NurPhoto az AFP-n keresztül)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.