Putyin újabb fegyvert kapott a Nyugat ellen

Egyre több a kritikusa a minap végrehajtott történelmi fogolycserének a nyugati országokban. Egyes vélemények szerint Vlagyimr Putyin ezzel a lépéssel egy újabb eszközt kapott a kezébe és megnőtt az orosz szabotázs vagy terror veszélye. A lengyel ellenzék szerint Tusk a semmiért cserébe adta oda a legértékesebb orosz ügynököt Moszkvának.

2024. 08. 03. 7:31
PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja a Nyugat és Oroszország között lezajlott fogolycsere során szabadon engedett orosz állampolgárokat a Vnukovó nemzetközi repülőtéren 2024. augusztus elsején. A hidegháború óta a legjelentősebb fogolycserét hajtotta végre a Nyugat Oroszországgal és Fehéroroszországgal, a végrehajtás részleteit a török hírszerzés (MIT) szervezte meg. Hét országból összesen 26 embert adtak át egymásnak a felek az ankarai Esenboga repülőtéren. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Voszkreszenszkij) Fotó: Mihail Voszkreszenszkij
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugat és Oroszország között végrehajtott történelmi fogolycsere miatt aggódik a Politico. A brüsszeli hírportál arról ír, hogy a lépés kritikusai szerint a megállapodás arra ösztönözheti Oroszországot és Vlagyimir Putyin elnököt, hogy még több ártatlan embert börtönözzön be. Az akció után a németek is vegyes érzelmekkel küzdenek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja a Nyugat és Oroszország között lezajlott fogolycsere során szabadon engedett orosz állampolgárokat a Vnukovó nemzetközi repülőtéren 2024. augusztus elsején. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik pool/Kirill Zikov)
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja a Nyugat és Oroszország között lezajlott fogolycsere során szabadon engedett orosz állampolgárokat a Vnukovó nemzetközi repülőtéren 2024. augusztus elsején (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kirill Zikov)

A hidegháború óta az egyik legnagyobb és legbonyolultabb fogolycsere során több amerikait, németet és orosz disszidenst engedtek szabadon Oroszországban, cserébe pedig a nyugati országokból orosz elítélteket adtak ki Moszkvának.

A szabadon bocsátottak között volt Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója is, akit Oroszországban kémkedés gyanúja miatt tartóztattak le, és nemrégiben 16 év börtönbüntetésre ítélték.

Moszkva pedig megkapta Vagyim Kraszikovot, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Németországban, mert 2019-ben fényes nappal megölt egy csecsen disszidenst egy berlini parkban.

Senki sem vette félvállról ezt a döntést, hogy egy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt gyilkost kitoloncoljon néhány év börtön után

 – mondta Olaf Scholz német kancellár, miközben csütörtök este a kölni repülőtéren várta a szabadultak érkezését.

Annalena Baerbock német külügyminiszter pedig egy rádióinterjúban „rendkívül érzékeny dilemmának” nevezte a csütörtöki nagyszabású fogolycserét. A meggyilkolt disszidens családja viszont csalódottnak érezte magát, és érthetetlennek találta a döntést – mondta a Politicónak Inga Schulz, a perben őket képviselő ügyvéd.

A család szívesen részt vett volna legalább egy beszélgetésben

 – jelentette ki Schulz. Hozzátette, ugyanakkor „örülnek minden életnek, amit meg lehet menteni”.

„Putyin szövetségeseinek nincs mitől tartani”

A megállapodás Lengyelországban is nagy port vert fel. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt azért bírálta a kormányt, mert a kiszabadítottak között nem szerepelt Andrzej Poczobut, az Oroszországgal szövetséges Belaruszban bebörtönzött lengyel újságíró.

A csere részeként Lengyelország elengedte Pavel Rubcovot, azaz más néven Pablo Gonzales spanyol–orosz újságírót. Őt 2022 februárjában tartóztatták le az ukrán határ közelében, és azzal vádolták, hogy orosz hírszerző ügynök volt.

Mariusz Kaminski korábbi belügyminiszter az X-en azt írta, hogy Donald Tusk lengyel miniszterelnök kormánya „a legértékesebb ügynöküket odaadta az oroszoknak anélkül, hogy bármit is kapott volna cserébe”.

Németországban emberi jogi szervezetek és ellenzéki politikusok azzal érveltek, hogy egy elítélt gyilkos kiszabadítása politikai foglyokért cserébe extra befolyást biztosít az orosz rezsim számára.

Ez precedenst teremthet

 – mondta Roderich Kiesewetter, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió politikusa. 

Attól tartok, hogy megnő az orosz szabotázs vagy terrorizmus kockázata

 – mondta, hozzátéve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bebizonyította, hogy – mint fogalmazott – csatlósainak nincs oka tartani a következményektől.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja a Nyugat és Oroszország között lezajlott fogolycsere során szabadon engedett orosz állampolgárokat a Vnukovó nemzetközi repülőtéren 2024. augusztus elsején (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Voszkreszenszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.