Csehország nem korlátozza Ukrajnát az általa küldött fegyverek felhasználásában

Csehország nem korlátozza Ukrajnát az általa küldött hadianyagok felhasználásában – mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szombaton Prágában. A cseh diplomata szerint ugyanis félő, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnánál. Egy prágai konferencián az Európai Unió ukrajnai nagykövete a kurszki benyomulás kapcsán felszólította a nyugati szakértőket, hogy ne kritizálják a Kijev számára rendkívül fontos hadműveletet.

Forrás: MTI2024. 08. 31. 14:29
Volodimir Zelenszkij elnök (C), Jan Lipavsky cseh külügyminiszter (R) és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.
Volodimir Zelenszkij elnök (C), Jan Lipavsky cseh külügyminiszter (R) és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország nem ad semmiféle utasítást az általa küldött rendszerekhez, fegyverekhez, lőszerhez és a hadianyaghoz. Másrészt őszintén meg kell mondani azt is, hogy nem Csehországból mennek (Ukrajnába) a legszofisztikáltabb fegyverrendszerek, amelyek például nagy hatótávolságúak vagy a szállítót bizonyos stratégiai dilemmák elé állítják

– fejtette ki a cseh diplomácia irányítója újságírók kérdéseire válaszolva, számolt be az MTI.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter 2024. június 11-én Berlinbe érkezik, hogy részt vegyen az Ukrajna helyreállításáról szóló konferencián.
Jan Lipavsky cseh külügyminiszter (Fotó: AFP/Odd Andersen)

„Úgy vélem, hogy Ukrajnának meg kellene adni azt a lehetőséget, hogy kihasználja ezeket a fegyverrendszereket, de ez a szövetségeseken múlik. Mi ezeket az országokat soha nem bíráljuk. Ezekre a kérdésekre nekik kell választ adniuk, mi ilyeneket fel sem tehetünk magunknak” – magyarázta a cseh álláspontot Jan Lipavsky.

A cseh minisztert Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős EU-főképviselő csütörtöki kijelentésével kapcsolatban kérdezték. Borrell Brüsszelben kijelentette: Ukrajna önvédelmének segítése érdekében az európai uniós tagállamoknak teljesen fel kell oldaniuk a fegyverhasználati korlátozásokat, és lehetővé kell tenni, hogy az országba küldött katonai felszerelésekkel Kijev csapást mérhessen azokra a helyszínekre, ahonnan Oroszország csapást mér rájuk.

„Úgy vélem, hogy Ukrajnának joga van az agresszió elleni védelemhez” – mondta a cseh miniszter, majd leszögezte: Oroszországnak nincs semmiféle joga Ukrajnát támadni.

„Ez egyszerű orosz imperializmus, amelyet még csírájában el kell fojtanunk” – tette hozzá.

A cseh külügyminiszter egyben óvatosságra intette azokat, akik úgy vélik Európában, hogy elfogadható Oroszország „megbékítése” Ukrajna érdekeivel szembemenve, írja az Evropejszka Pravda.

„Naivitás azt hinni, hogy ha Oroszország győz Ukrajnában, akkor tankjai megállnak a nyugati határon” – mondta Lipavsky.

Katarina Maternova (Forrás: X)

Katarina Maternova, az Európai Unió ukrajnai nagykövete egy prágai konferencián mondott beszédében óva intette a nyugati szakértőket attól, hogy kritizálják az ukrán fegyveres erők akcióit a Kurszki régióban.

Az ukrán diplomata megjegyezte, hogy Ukrajnában alapvetően más a hozzáállás a kurszki eseményekhez, mint amit arról néha Nyugaton hallani, írta az Evropejszka Pravda.

Talán a katonai szakértők számára az Ukrán Fegyveres Erők végrehajtott offenzívája nem tűnik olyan meggyőzőnek. Az ukránok számára azonban rendkívül fontos volt. Nemcsak a narratívák megváltoztatása miatt, hanem morális szempontból is

– magyarázta. 

Katarina Maternova szerint Kijev orosz területen végrehajtott offenzívája kézzelfogható eredményeket hozott. Megváltoztatta a Nyugat háborúval kapcsolatos narratíváit, valamint az ukrán fél több száz hadifoglyot ejtett, akiket kicserélhetnek.

„Ez megváltoztatta a háború dinamikáját, annak ellenére, hogy oroszok előrenyomulásban vannak Ukrajna keleti részén” – tette hozzá a nagykövet, utalva a pokrovszki orosz fölényre.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij elnök (középen), Jan Lipavsky cseh külügyminiszter (jobbra) és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter (Fotó: AFP/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.