Cserben hagyta katonáit Kamala Harris alelnökjelöltje

Kamala Harris alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó előszeretettel henceg katonai múltjával és rangjával. A korábbi törzsőrmester azt már kifelejti a történetből, hogyan lett vége a katonai pályafutásának.

2024. 08. 08. 7:43
Tim Walz minnesotai kormányzó
Tim Walz minnesotai kormányzó (Fotó: MTI/EPA/David Muse)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tim Walz minnesotai kormányzó, aki Kamala Harris alelnök, demokrata elnökjelölt alelnökjelöltje lesz az idei amerikai elnökválasztáson, előszeretettel hivatkozik magára úgy, mint a legmagasabb rangú katonára, aki valaha az amerikai törvényhozásban szolgált. Arról azonban már hallgat, hogyan ért véget huszonnégy esztendős pályafutása a Nemzeti Gárdánál – mutat rá a The New York Post amerikai napilap.

Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje és alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje és alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Egy 2018-ban egy, az egységében szolgáló katona által a Facebookon közzétett nyílt levél, amelyre a Daily Wire amerikai hírportál bukkant rá, rávilágít, hogy Walz akkor hagyta ott a Nemzeti Gárdát, amikor kiderült, hogy Irakba vezényelhetik az egységét. A harctéri bevetés során törzsőrmesterként az egysége legfontosabb vezetője lett volna, de cserben hagyta az embereit, amikor a legnagyobb szükségük lett volna rá. A bevetés során az egység három katonája meghalt.

Ezt a tettét J. D. Vance republikánus alelnökjelölt is Walz szemére vetette, aki egyben azzal is megvádolta a kormányzót, hogy alaptalanul állítja, hogy csatában szolgált − írja a The New York Times amerikai napilap.

2020-ban, már minnesotai kormányzóként ismét cserben hagyta az embereket, akikért felelős volt. Amikor állama legnagyobb városát, Minneapolist szó szerint lángba borította a BLM tüntetési hullám, a polgármester sürgetése ellenére napokig nem volt hajlandó bevetni a Nemzeti Gárdát a rend helyreállítására, annak ellenére, hogy a zavargásoknak halálos áldozatai is voltak. Később pedig ahelyett, hogy felelősségre vonta volna azokat, akik mintegy ezerötszáz üzletet és egyéb épületet gyújtottak fel és félmilliárd dolláros kárt okoztak, a rendőrség ellen fordult.

Walz Kamala Harrishez hasonlóan támogatta a Minnesotai Szabadság Alapítványt (Minnesota Freedom Fund), amely letette az óvadékot a letartóztatott tüntetőkért, és kormányzóként a rendőrség forrásainak megvonását követelő mozgalom mögé állt.

Meg is lett az eredménye: 70 százalékos emelkedés az erőszakos bűncselekmények számában.

Walz azonban nem csak ekkor adta jelét szélsőbalos nézeteinek. Államában törvénybe iktatta a kiskorúak nemváltó kezelésének lehetőségét, az illegális migrációval kapcsolatban pedig a Biden-kormányzatnál is szélsőségesebb liberális álláspontot képvisel.

Borítókép: Tim Walz minnesotai kormányzó (Fotó: MTI/EPA/David Muse)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.