Fokozódik a közel-keleti helyzet, az USA tengeralattjárót küld a válságövezetbe

Szokatlan lépés: az Egyesült Államok nyilvánosan bejelenti, hogy atom-tengeralattjárót vezényel a Közel-Keletre. A USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozónak szóló utasítás is azt mutatja, hogy komoly a helyzet.

Forrás: Der Speiegel2024. 08. 12. 8:59
A képen az amerikai haditengerészet USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozója (C), a dél-koreai haditengerészet ROKS Seoae Ryu Seong-ryong rombolója (alul) és a japán tengerészeti önvédelmi erő látható. Fotó: Dél-Koreai Védelmi Minisztérium Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai fegyveres erők általában nem közlik csapataik tartózkodási helyét, a Pentagon pedig különösen szűkszavú, ha a tengeralattjárók helyzetéről van szó, írja a német Spiegel.

U.S. Navy Conducts Operations Aboard Missile Submarine USS Georgia
A USS Georgia (SSGN 729) Ohio osztályú nukleáris tengeralattjáró látható Dél-Kalifornia partjainál (Fotó: Getty Images/AFP/Sandy Huffaker)

A közel-keleti feszültség fokozódására tekintettel azonban az USA növeli katonai jelenlétét a térségben. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagon szerint egy irányított rakétákkal felszerelt tengeralattjáró térségbe telepítését rendelte el. A USS Georgia, egy Ohio osztályú atom-tengeralattjáró. Ide tartozik a 18 legnagyobb, nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró.

Ezen túl Austin utasította az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót és kísérőhajóit, hogy mielőbb érkezzenek a térségbe. Az F–35-ös vadászrepülőgépekkel felszerelt repülőgép-hordozó a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó csoporthoz csatlakozik.

Az amerikai hadsereg atommeghajtású repülőgép-hordozói egyenként több tucat vadászrepülőgéppel rendelkeznek, valamint a 110 méter hosszú USS Georgia tengeralattjáró akár 154 Tomahawk cirkálórakétával is felszerelhető.

Joint Press Conference Held During The 34th Australia-U.S. Ministerial Consultations
Lloyd Austin védelmi miniszter közös sajtótájékoztatót tart az Ausztrália–USA miniszteri konzultációk (AUSMIN) alkalmából az Egyesült Államok Tengerészeti Akadémiáján 2024. augusztus 6-án Annapolisban, Marylandben (Fotó: Getty Images/AFP/Chip Somodevilla)

Az amerikai védelmi miniszter megismételte, hogy az USA kész megvédeni Izraelt bármilyen áron. Austin hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok erősíti elrettentő potenciálját és csapásmérő képességét a térségben fokozódó feszültségek miatt – közölte a Pentagon.

Sajtóértesülések szerint Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter egy Austinnal folytatott beszélgetésben arra figyelmeztetett, hogy Irán a következő napokban nagyszabású támadást intézhet Izrael ellen.

Az USA támadás esetén meg fogja védeni Izraelt

A Hamász-vezető Iszmail Haníje teheráni meggyilkolása óta félő, hogy komoly háború törhet ki Irán és Izrael között.

A gyilkosságot Irán és a Hamász az izraeli titkosszolgálatoknak tulajdonítja. Irán „vitathatatlan jogának tekinti, hogy megvédje nemzetbiztonságunkat, szuverenitásunkat és területi integritásunkat” – mondta nemrég Nasszer Kanani külügyminisztériumi szóvivő.

Izrael viszont egy esetleges támadás esetén sokkal keményebb válasszal fenyegeti Iránt, mint Irán áprilisi támadásai után. Az Egyesült Államok és más szövetségesek kérésére Izrael visszafogta magát az agresszióra adott válaszlépésében – mondta Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (k), Tzahi Braverman kabinettitkár (j) és Tzachi Hanegbi izraeli regionális együttműködési miniszter (b) részt vesz a heti kormányülésen a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban 2019. december 29-én (Fotó: AFP/Abir Sultan)

„De ez most egy új helyzet. Egyszer lehet visszafogni magunkat, kétszer nem” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok és szövetségesei áprilisban is támogatták Izraelt az Izrael elleni első közvetlen iráni támadás során, amikor Teherán 330 rakétával, cirkálórakétákkal és drónokkal támadta a zsidó államot.

A német kancellár ugyanakkor hűtené a feszültséget a Közel-Keleten. Olaf Scholz tegnap egy esetleges a közel-keleti veszélygóc kialakulására figyelmeztette Benjamin Netanjahut. Scholz szerint most van itt az ideje a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló megállapodás véglegesítésének.

Borítókép: A képen az amerikai haditengerészet USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozója a dél-koreai haditengerészet ROKS Seoae Ryu Seong-ryong rombolója (alul) és a japán tengerészeti önvédelmi erő látható (Fotó: AFP/Dél-koreai védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.