Friss információkat közöltek a legújabb járványról

Az Mpox-vírus, vagyis az afrikai majomhimlő legalább fél tucat afrikai országban kering. Wolfgang Preiser német virológus Dél-Afrikában folytat kutatásokat, és beszámolt arról, hogyan terjesztik a betegséget a prostituáltak és a bányászok.

2024. 08. 24. 18:13
Afrikában tombol a majomhimlő
Afrikában tombol a majomhimlő Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wolfgang Preiser német–dél-afrikai víruskutató afrikai kollégáival együtt az eddigi legnagyobb Mpox-kutatóhálózatot tervezi a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ennek oka, hogy a járvánnyal kapcsolatos jelenlegi ismeretek jelentősen hiányosak. A virológus a frankfurti egyetemi kórházban és a University College Londonban végzett munkája után jelenleg a fokvárosi Stellenbosch Egyetem orvosi virológiai tanszékének vezetője – írja a Die Welt német lap.

A szakember szerint bár Afrika óriási kiterjedésű kontinens, a legnagyobb hiba, amit elkövethetnek, az az, hogy alábecsülik a vírus új törzsét. Európa számos országában a különböző termékek alapanyagait Afrikából szerzik be, ami azt jelenti, hogy a fuvarozók jönnek-mennek a kontinensek között. A kerti bútorokhoz használt trópusi fa nagy része a kongói erdőkből származik, a bányák tele vannak olyan ásványokkal, amelyet mobiltelefonokhoz vagy elektromos autókhoz használnak.

A jelenlegi járvány éppen ilyen környezetben született.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint globálisan összehangolt erőfeszítésre van szükség a majomhimlő vírusának új változatával, a Klád Ib-vel szembeni fellépéshez. Egyben egy erre vonatkozó tervet jelentett be, amelynek megvalósításához fél év alatt legalább 135 millió dollárra (48 milliárd forint) lesz szüksége az Egészségügyi Világszervezetnek. A WHO egy tájékoztató videót is közzétett, amelyben a betegség tüneteiről számolnak be. A leggyakoribb tünetek: erős fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, megduzzadt nyirokcsomók, általános rossz közérzet. Ezt követi a jellegzetes, gyakran erősen viszkető bőrkiütés, amely általában az arcon, a tenyéren és a talpon jelenik meg.

A WHO jelentése szerint az Mpox kórokozó új formája először 2023 szeptemberében jelent meg aranyásók körében Kamituga bányavárosban, amely mindenhonnan, köztük a szomszédos országokból is vonzza az embereket. Szexmunkások – férfiak és nők – is érkeznek messziről, hogy felajánlják szolgáltatásaikat a bányászoknak. Ma már tudni lehet, hogy a munkások és prostituáltak először egymásnak adták át a vírust, majd néhányan megfertőztek másokat, különösen Dél-Kivu tartományban.

 

Presier kiemelte, hogy jelenleg nagyon keveset tudni az új vírustörzsről. Ami bizonyos, hogy rendkívül könnyen terjed át emberről emberre. Az Mpox-vírus okozta halálozás kockázata 2023 szeptembere óta megnövekedhetett.

Az afrikai járványügyi és megelőzési központok (CDC) szerint jelenleg száz betegből három meghal, az esetek 85 százalékában gyermekek halnak meg a fertőzés miatt. A szakember szerint ez komoly vészjelzés, valószínűleg ez a legmagasabb halálozási arány, amit egy Mpox-vírus valaha elért.

A Kongó Demokratikus Köztársaságban ráadásul egyszerre több járvány zajlik: gyermekbénulás, kolera, kanyaró – és mindenekelőtt a bárányhimlő. Rengeteg helyen óriási problémát jelent az, hogy a laboratóriumok túl messze vannak a településektől, így sok időt vesz igénybe egy-egy teszt kiértékelése. Sokaknak azonban egyébként sincs elég pénze a vizsgálatokhoz, így a betegsége kezeletlen marad. 

Az intézet már sok tapasztalatot szerzett az ebola és más járványok kapcsán, ami mindenképpen segít. De ez nem elég, sokkal többre van szükségünk. Ezt a járványt úgy kell megfékezni, hogy minden gyanús esetet megvizsgálunk, és megkérjük a fertőzötteket, hogy szigeteljék el magukat, amíg a gennyes sebek meg nem gyógyulnak. Mindehhez gyors és könnyen hozzáférhető diagnosztikát kell biztosítani

– fogalmazott a szakértő, aki szerint a járvány kitörését még mindig könnyű helyben megfékezni.

Borítókép: Afrikában tombol a majomhimlő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.