Konkrét oroszországi célpontlistával áll elő Ukrajna

Washingtonban próbálják győzködni ukrán vezetők a Biden-adminisztrációt, hogy oldja fel az Ukrajnának átadott nagy hatótávolságú fegyverekre vonatkozó korlátozásokat. Ennek elősegítése érdekében konkrét célpontlistával is előállnak.

2024. 08. 29. 7:07
Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője
Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokba utazott Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője és Rusztem Umerov védelmi miniszter. Az út célja, hogy meggyőzzék Joe Biden amerikai elnököt és kormányát, hogy oldják fel a háborúban álló ország rendelkezésére bocsátott nagy hatótávolságú fegyverekre vonatkozó korlátozásokat.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ennek érdekében a két ukrán vezető konkrét célpontlistával érkezik Washingtonba.

Átadnak egy listát a kiemelt célpontokról, amelyek nélkül nehéz lesz megváltoztatni a háború menetét Ukrajna javára

– idézi a CNN amerikai hírtelevízió egy név nélkül nyilatkozó ukrán képviselő szavait.

A korlátozások feloldását sürgette Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete is.

Az Egyesült Államok nemrég engedélyezte az általa átadott fegyverek bevetését oroszországi célpontok ellen, de csak a határ közelében és önvédelmi céllal. Az ország mélyében fekvő célpontok támadása továbbra is vörös vonalnak számít az amerikai politikusoknál.

Az ukránok azzal érvelnek, hogy az orosz vezetés a légierő jelentős részét a határtól távolabbi bázisokra helyezte át.

A Biden-kormányzat azonban úgy véli, hogy az Oroszországon belüli ATACMS csapásoknak nem lenne stratégiai előnye az orosz–ukrán háborúban – mondta el az AP hírügynökségnek egy amerikai tisztviselő. Ráadásul összességében túl kevés ATACMS van ahhoz, hogy Ukrajna jelentős számú célpontot találjon el Oroszországon belül – tette hozzá.

Azzal sem mindenki ért egyet, hogy ne lennének fontos célpontok a jelenleg engedélyezett zónán belül. George Barros, az Institute for the Study of War elemzője szerint Ukrajna nagy katonai bázisokat, kommunikációs állomásokat, logisztikai központokat, javító létesítményeket, üzemanyagraktárakat, lőszerraktárakat és állandó főhadiszállásokat, összesen több mint kétszáz olyan célpontot támadhatna, és ezzel valódi hatást gyakorolhatna az oroszok logisztikájára.

Borítókép: Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.