Petra Steger: Az EU pusztító csapást mér a valódi demokráciára

Franciaországban letartóztatták Pavel Durovot, a Telegram közösségi oldal alapítóját és vezetőjét. Kollégája a „Rumble” videóplatformról, Chris Pavlovski ezután elhagyta Európát. A Rumble-t Franciaország is fenyegette. Az események egyértelmű jelei annak, hogy a magukat demokratának valló bürokraták felszámolták a demokráciát, legalábbis erről beszélt az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője, Petra Steger.

Forrás: eXXpress2024. 08. 30. 20:53
Ursula von der Leyen, az Európai Parlament elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke találkozik az Európai Parlament képviselőcsoportjaival Brüsszelben, Belgiumban 2024. július 2-án.
Ursula von der Leyen, az Európai Parlament elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke találkozik az Európai Parlament képviselőcsoportjaival Brüsszelben, Belgiumban 2024. július 2-án. Fotó: Dursun Aydemir Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Patrióták Európáért képviselőcsoport tagja szerint arról van szó, hogy a közösségi hálózatok törölték azokat a kijelentéseket, amelyek nem illenek bele a hatalmon lévők elképzeléseibe, írja az osztrák eXXpress.

Petra Steger az Osztrák Szabadságpárt politikusa.
Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt politikusa (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Malte Ossowski)

Az állami cenzúra a demokráciákban tilos. Tehát nem akarja bemocskolni a kezét, hanem a nagy platformokat használja ehhez. Azokat, akik még mindig ellenállnak, most veszik célba

– fogalmazott.

A fő probléma a „dezinformáció”

Pavel Durov Telegram-vezér ellen nem azért folyik a nyomozás, mert megtagadta a cenzúrát, hanem azért, mert a Telegram állítólag túl keveset tett az olyan bűncselekmények leküzdésére, mint a kábítószer-kereskedelem és a gyermekbántalmazás.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonban ez év elején nyíltan kimondta a valódi okot. A Világgazdasági Fórum davosi találkozóján azt mondta, hogy az úgynevezett dezinformáció elleni küzdelem a legfontosabb, nem pedig a kábítószer-kereskedelem vagy a gyermekbántalmazás elleni küzdelem.

Von der Leyen önmagát leplezte le egy mondatban és megértjük, hogy mi történik jelenleg a Telegrammal vagy az X-szel:

Kulcsfontosságú a közösségi vállalatok és a kormányok közötti együttműködés.

 

Von der Leyen: Én vagyok a demokrácia!

Steger szerint a kormány és a demokrácia egyenlővé tétele azt mutatja, hogy Ursula von der Leyen és az Európai Unió már nem a többségi akaratként tekint a demokráciára, hanem saját magát és a hozzá hasonlókat tekinti demokráciának. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ünnepel, miután 2024. július 18-án a kelet-franciaországi Strasbourgban újraválasztották az Európai Parlamentben. Az EU törvényhozói július 18-án újabb ötéves európai mandátumot adtak át Ursula von der Leyennek.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ünnepel, miután 2024. július 18-án a kelet-franciaországi Strasbourgban újraválasztották az Európai Parlamentben. Az EU törvényhozói július 18-án újabb ötéves európai mandátumot adtak át Ursula von der Leyennek (Fotó: AFP/Frederick Florin)

Természetesen, aki érdemben kritizálja nézeteiket, cselekedeteiket és ajánlásaikat, az többé nem demokrata – vélekedik Steger.

A politikus szerint ez nem félreértés, sokkal inkább a demokrácia kifordítása. „A demokráciának úgy kell biztosítania saját eltörlését, hogy közben megőrzi a külső jegyeit, hiszen az állampolgároknak továbbra is az urnákhoz kell járulniuk. Azonban a választási eredménynek az elfogadható politikai vélemény egyre szűkülő mezsgyéjén belül kell maradni” – mutatott rá Steger.

 

A kirekesztés már önmagában kevés

Ennek az alapjaiban nézve totalitárius gondolkodásnak egyértelmű bizonyítéka az Európai Unió megválasztott parlamenti képviselőivel való bánásmód. A hazafias pártok képviselőit következetesen kizárják minden funkcióból és tisztségből – pedig éppoly demokratikusan választották meg őket, mint akár a szélsőbalról a politikai centrumba tartó többi képviselőt, írja véleménycikkében Petra Steger.

Patrióták Európáért képviselőcsoport (Forrás: Facebook/ Gál Kinga)

De már nem elég a kritikus hangokat rossznak beállítani a „cordon sanitaire” előírása alapján, hiszen látható, hogy továbbra is töretlen a polgárok támogatása a hazafias pártok iránt, amint azt a legutóbbi EU-választás is megmutatta. Ezért most szorosabbra húzzák a gyeplőt, figyelmeztet az osztrák politikus.

A cél az információszabadság eltörlése

Petra Steger példaként hozta fel, hogy korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát. A nem kívánt politikai tartalmakat törölni kell a nagyobb közösségimédia-platformokról. Akárcsak a Facebook a koronavírus-járvány idején. Mark Zuckerberg a közelmúltban nyíltan elismerte ezt, és a Biden-kormányzat nyomására hivatkozott.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója tanúskodik az Egyesült Államok Szenátusi Igazságügyi Bizottságának „Big Tech and the Online Child Sexual Exploitation Crisis” című meghallgatásán Washingtonban, 2024. január 31-én.
Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója tanúskodik az Egyesült Államok Szenátusi Igazságügyi Bizottságának „Big Tech and the Online Child Sexual Exploitation Crisis” című meghallgatásán Washingtonban, 2024. január 31-én (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

 

Az osztrák jobboldali politikus szerint magától értetődik, hogy az igazi demokratáknak el kell ítélniük ezt az elképzelést, és küzdeniük kell ellene. Az a tény, hogy a politikai palettán csak kevesen érzik magukat erre hivatottnak, mutatja, mekkora befolyásra tettek szert már a demokrácia demokratái. Ezért érzik úgy, hogy már akár levehetik a maszkjukat is.

Macron Franciaországa pedig jéghideg módon követi ezt az EU-irányvonalat, amit Pavel Durov letartóztatása is bizonyít.

Steger szerint csak az állam szuverenitása biztosíthatja polgárai szabadságát.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Parlament elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke találkozik az Európai Parlament képviselőcsoportjaival Brüsszelben (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.