Forradalom Szerbiában? – Mutatjuk, mire készülhet az USA

Az USA kormányának „meghosszabbított karjaként” működő National Endowment for Democracy (NED) évek óta beavatkozik más országok belügyeibe, a társadalom megosztására törekszik, félrevezeti a közvéleményt, szabotázsokat visz végbe, és ideológiai nevelést csinál, mindezt a demokrácia előmozdításának ürügyén – írja közleményében a Kínai Külügyminisztérium. A dokumentumban a kínai külügy konkrét példákkal támasztja alá állítását, részletesen kitér szerbiai esetekre is. A politika.rs nevű szerb oldal szerint a NED most is színes forradalom előkészítésén dolgozik az országban.

2024. 08. 22. 18:30
Szerbia, Színes forradalom, USA, Amerika
Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A National Endowment for Democracy idén májusban szervezett egy tanácskozást, amelyen szerbiai ellenzéki pártok és NGO-k vezetői vettek részt. Ezen az összejövetelen megállapodás született arról, hogy az ellenzéknek a jövőben a hatalomátvétel érdekében a válsághelyzetek kihasználására kell törekednie, különös tekintettel a lítiumbányászat kérdésére. Mindez igazolja, hogy a NED színes forradalom előkészítésén dolgozik Szerbiában – írja a szerbiai Politika.rs a Kínai Külügyminisztérium közleményének apropóján, amely szerint a NED az Egyesült Államok kormányának „meghosszabbított karjaként” tevékenykedik.

Szerbia, Színes forradalom, USA, Amerika
Néhány héttel ezelőtt Belgrádban több tízezren tüntettek a lítiumkitermelés ellen. Egy szerb portál szerint az USA kormányának „meghosszabbított karjaként” tevékenykedő NED keze benne van a tüntetések szervezésében  
(Fotó: FoNet)

A Kínai Külügyminisztérium a közleményben arról ír: a NED évek óta beavatkozik más országok belügyeibe, a társadalom megosztására törekszik, félrevezeti a közvéleményt és ideológiai nevelést csinál, mindezt a demokrácia előmozdításának ürügyén. A szöveg szerint az elmúlt években a NED folyamatosan változtatta taktikáját, és egyre többet enged meg magának. 

Egyre nyíltabban avatkozik be más országok belügyeibe, szít indulatokat, hajt végre szabotázsokat. 

A dokumentumban számos példával alátámasztják a fenti megállapításokat. Többek között azt írják, hogy 

  • a 2004-es ukrajnai narancsos forradalom előtt a NED 65 millió dollárnyi támogatást nyújtott az ukrán ellenzékek, 
  • később pedig 30 millió dollárt különített el az ukrán civil szervezetek támogatására. 
  • A 2013–2014-es majdani forradalom idején a NED a Mass Media Institute-ot finanszírozta, valamint több tízmillió dollárt költött el különböző közösségi médiafelületeken annak érdekében, hogy fokozzák a feszültséget az országban.

 

A NED tevékenysége Szerbiában

A Kínai Külügyminisztérium emlékeztet: Szerbiában 2022 áprilisában és 2023 decemberében is választásokat tartottak. Mint írják, a NED mindkét alkalommal beavatkozott a választásokba, és 

mindent megtett, hogy USA-párti ellenzék kerüljön hatalomra az országban.

Tavaly május 3-án egy 13 éves fiú megölt nyolc diákot és egy iskolaőrt egy belgrádi általános iskolában, egy nappal később pedig egy 21 éves férfi ölt meg nyolc embert Belgrád külvárosában. A Kínai Külügyminisztérium közleménye szerint a társadalmi megbotránkozást kihasználva 

a NED által szponzorált NGO-k és az USA-barát ellenzéki szervezetek akkor tömegtüntetést szerveztek a szerb kormány leváltását követelve. 

A Szerbia az erőszak ellen nevű baloldali koalícióval azonban nem jártak sikerrel: a formáció csúnyán leszerepelt a decemberi választásokon. A közleményben szerepel az is, hogy az orosz ukrán háború kitörése óta a NED által finanszírozott Belgrádi Biztonságpolitikai Központ támogatja az országban a nyugatbarát tüntetéseket, és folyamatosan bírálja Szerbia külpolitikáját. A közlemény szerint a NED emellett régóta finanszíroz különböző civil szervezeteket annak érdekében, hogy feszültséget generáljon Szerbia és Koszovó között. A közlemény szerint a NED által támogatott szerb civil szervezetek a CNN szerbiai kirendeltségével együttműködve Kínával kapcsolatos álhíreket gyártanak, rágalmazzák a kínai fél által vállalt projekteket. 

 

Az USA stratégiája: Vucsics leváltása, de hogyan?

A politika.rs emlékeztet: Daniel Server amerikai professzor, korábbi diplomata nem sokkal a jelentés megjelenése után azt mondta, a környezetvédelmi mozgalmak tiltakozásai nagyon fontos részei annak a stratégiának, amellyel leválthatják Aleksandar Vucsics szerb elnököt. 

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy néhány héttel ezelőtt Belgrádban több tízezren tüntettek a lítiumkitermelés ellen, civil szervezetek vezetői szólalnak fel ellene, környezetvédelmi okokra hivatkozva.  

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a lítium kiaknázásáról szóló projekteket a szerb balliberális oldal indította el kormányzati pozícióból még 2004-ben, később azonban hatalmat vesztettek, és 

„rádöbbentek”, hogy a lítium kiaknázása környezet- és egészségvédelmi szempontból hatalmas veszélyekkel jár. 

A Kínai Külügyminisztérium úgy véli, fontos felhívni a kormányok és a közvélemény figyelmét a NED tevékenységére, hogy azok fel tudjanak készülni a szabotázskísérletek ellen, a szuverenitás megőrzése, a világbéke és a nemzetközi igazságosság érdekében. Szerintük a világ jelenleg a multipolaritás felé halad, s a jövőben demokratikusan kell eljárni nemzetközi színtéren. „Minden országnak joga van a saját helyzetének és szükségleteinek megfelelő fejlesztési utat választani” – hangsúlyozta a Kínai Külügyminisztérium.

 

A NED Magyarországon is tevékenykedik

A NED a guruló dollárok kapcsán lehet ismerős a hazai olvasóknak: az ügyről készült nemzetbiztonsági dokumentum szerint a NED lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön. A közzétett adatokból akkor kiderült, hogy a Márki-Zay Péter által korábban beismert 1,8 milliárd forinton felül az ellenzékhez további mintegy 1,2 milliárd forint érkezett az Egyesült Államokból. Utóbbi összegből több mint egymilliárd forint a DK közeli Ezalényeg.hu kiadójánál, az Oraculum 2020. Kft.-nél kötött ki, közel 150 millió a Bajnai Gordon-féle DatAdat cégcsoporthoz került, hárommillió forint pedig a Gemius Hungary Kft.-hez vándorolt.

A pénz útját Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid egyengette az általa vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül. 

A magyar szolgálatok megvizsgálták az Action for Democracy kapcsolati hálóját, és feltárták, hogy Korányi szervezete kapcsolatba hozható a National Endowment for Democracyval. A világhálón fellelhető információk szerint egyébként a NED az utóbbi időszakban legalább egy tucat alkalommal küldött támogatást Magyarországra különböző projektekhez. Több alkalommal az itteni és a térségbeli dezinformáció elleni küzdelemre szánt pénzt az amerikai alapítvány, de juttatott forrást a civil társadalom erősítésére, az információszabadság elősegítésére és a kínai befolyás vizsgálatára is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.